https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mojster Zelko ohranja pomursko lončarsko tradicijo

20.06.2019 ob 11:00  

Lončarska tradicija je nepretrgano povezana s pokrajino ob Muri, nekoč je namreč predstavljalo eno najbolj razširjenih rokodelskih obrti. Dandanes je lončarski mojster Franc Zelko en redkih, ki še ohranja to tradicionalno obrt.

Lončarski mojster Franc Zelko domuje v Pečarovcih, v vasi, ki je ime dobila po pečarjih. Dejavnosti lončarstva je pridal še turistično kmetijo, zaradi obojega se obiskovalci radi ustavijo pri Zelkovih, na hribu sredi vinogradov, z lepim razgledom po prekmurski ravnici.

Tradicija Zelkovih že več kot stoletje sloni na lončarstvu, gostom v tradicionalnih posodah ponujajo domače jedi. Prav tako ponujajo domače vino, označeno s "pütro", tradicionalnim lončarskim izdelkom. Ob obisku si lahko gostje ogledajo, kako iz gline nastane skleda, vrč ali pütra.

 

Lončarski mojster Zelko pa svojega znanja ne širi zgolj na obiskovalce svoje kmetije, temveč tudi med udeležence številnih lončarskih delavnic, ki že potekajo in so načrtovane tudi za jesen, v dvorcu Rakičan. Od lanskega leta so v dvorcu bogatejši za tradicionalno lončarsko peč. Peščica mojstrov v Sloveniji zna zakuriti v tradicionalni peči za črno žganje.

Tradicionalno lončarsko peč so v dvorcu postavili v sklopu projekta Back in the day, v sklopu Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska. Program se osredotoča na snovanje muzeja na prostem, po zgledu madžarskega partnerja v projektu, vaškega muzeja Göcseji. Ta je ena najbolj prepoznavnih ustanov na področju ohranjanja dediščine na Madžarskem in se razprostira nekaj minut vožnje iz mestnega središča Zalaegerszega.

 

"Prispevek smo pripravili za potrebe projekta Back in the day, v sklopu programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.