https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Pričelo se je snemanje najdražjega in najzahtevnejšega slovenskega filma Šanghaj

01.07.2011 ob 10:36  

S 1. julijem je padla prva klapa Šanghaja, po knjižni predlogi Ferija Lainščka Nedotakljivi, ki ga režira Marko Naberšnik. Snemanje v prvem tednu poteka v Ljubljani in njeni okolici, potem pa se bodo preselili v Mursko Soboto z okolico.

Snemanje filma Šanghaj se je pričelo 1. julija

Drugi celovečerni film Marka Naberšnika, ki je zaslovel s prvim celovečercem Petelinji zajtrk, nastaja hkrati s ponovnim izidom Lainščkovega romana Nedotakljivi. "Prvega julija smo pričeli s snemanjem slovenskega filma Šanghaj, in sicer v Ljubljani z njeno okolico, kjer bomo snemali prvi teden. Nato se bomo preselili v Mursko Soboto, kjer bomo snemali v njeni okolici vse do 13. avgusta, če ne bo kakšnih sprememb," je povedal Boštjan Ikovic iz producentske hiše ARSmedia.

Šanghaj velja za enega najzahtevnejših in najdražjih slovenskih filmov

Scenarij filma Šanghaj, ki po besedah Franci Zajca iz ARSmedie velja za enega najzahtevnejših in najdražjih slovenskih filmov, se prav tako kot v samem romanu Nedotakljivi, dogaja še v času  bivše Jugoslavije. V filmu z ljubezensko zgodbo, ki naj bi porušil predsodke o Romih, gre za zgodbo o romskem kralju Belmondu, ki se odloči zgraditi lastno vas Šanghaj. Osrednje vprašanje filma pa je, kako daleč je romski poglavar pripravljen iti, da bi dosegel svoj cilj.

Za film, v katerem prevladuje prekmurska romščina, je bilo po Naberšnikovih besedah  izbiranje igralcev velik izziv, pri čemer mu je pomagala tudi specializirana agencija iz Sarajeva. Osrednji ženski lik igra nemška igralka turškega porekla Asli Bayram. V filmu igrajo med drugimi tudi Bojan Emeršič, ki se predstavlja v osrednji vlogi, Dominik Kontrec, Mišo Kontrec. Sinji Galeb Band, Gitano Band in Prekmurska godba Bakovci pa bodo poskrbeli, da bo film glasbeno obarvan z romskim melosom.

V Filovcih je na polju nastala romska vas Šanghaj

V bližini Murske Sobote, natančneje v Filovcih na polju pa je že nastala romska vas Šanghaj s tridesetimi hišami, med katerimi je največja seveda Belmondova, ki je osrednji lik zgodbe. Vas je zgradilo podjetje SGP Pomgrad iz Murske Sobote.

Premiera filma bo prihodnje leto jeseni v Murski Soboti, kjer bo projekcija namenjena predvsem Prekmurcem. Nato bo film začel svoje potovanje po domovini, producenti pa upajo, da bo uspešen tudi v drugih republikah nekdanje skupne države.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.