https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodoči očetje bi se morali odpovedati alkoholu

13.10.2019 ob 10:00  

Moški, ki si želijo postati očetje, bi se tudi morali odpovedati alkoholu. Tveganja, da se ne bo rodil popolnoma zdrav otrok, namreč ne povečuje le materino uživanje alkohola, kažejo najnovejše raziskave kitajskih znanstvenikov.


Analiza podatkov iz 55 raziskav iz obdobja med letoma 1991 in 2019, ki jo je naredila skupina znanstvenikov z univerze Central South v kitajskem mestu Changshaus, je pokazala, da obstaja povezava med prirojenimi srčnimi napakami otroka in pivskimi navadami očeta v obdobju pred oploditvijo. Zakaj natančno pride do tega, še ni pojasnjeno.

"Opažamo, da se tveganje za prirojeno srčno napako otroka z rastjo očetovega uživanja alkohola postopno povečuje," je povedal vodja skupine kitajskih znanstvenikov Jiabi Qin. S sodelavci je v okviru raziskave preučil podatke o 41.747 dojenčkih s prirojenimi srčnimi napakami ter 297.587 dojenčki z zdravim srcem in njihovimi starši.

Če so očetje tri mesece, preden je partnerica zanosila, redno uživali alkohol, se je tveganje, da se bo rodil otrok s srčno napako, povečalo za 44 odstotkov. V primeru prekomernega popivanja, torej več kot petih meric alkohola ob posamezni priložnosti, se je tveganje povečalo za 52 odstotkov, so avtorji raziskave zapisali v strokovni reviji European Society of Cardiology.

Tudi materino uživanje alkohola po teh ugotovitvah povečuje tveganje za obolenje srca pri otroku. Pri ženskah, ki so pred nosečnostjo ali v prvem trimesečju uživale vino, pivo in druge alkoholne pijače, so znanstveniki ugotovili za 16 odstotkov večje tveganje za tovrstna obolenja otrok. "Uživanje alkohola in predvsem prekomerno popivanje je zelo nevarno ravnanje, ki ne povečuje le nevarnosti za srčno napako pri otroku, pač pa škodi tudi zdravju bodočih staršev," je poudaril Qin.

Kot so poudarili znanstveniki, njihova raziskava, kot se sicer pogosto dogaja v medicini, kaže le na povezavo in ne razkriva tudi vzroka. Kako lahko očetovo uživanje alkohola vpliva na nepravilen razvoj srca pri otroku, tako še ne znajo pojasniti. Znan pa je denimo primer, da kajenje okvari genski zapis v spermijih in lahko na ta način vpliva na nepravilen razvoj pri potomcu, do podobnega procesa bi tako lahko prihajalo tudi pri alkoholu. Avtorji raziskave zato svetujejo, da bi se morali vsi moški in ženske, ki si želijo ustvariti družino, odreči uživanju alkohola, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2019 ob 15:41 gost

      Ja ...drek vam...piti pa nej popistiti

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.10.2019 ob 19:09 Lendavski nadvojvoda gost

      Ma,Kitaji,v raziskavi so še ugotovili,da moški deci,ko jim že stoji,če so ga delali malo nakresani,vleče pimpek na desno .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2019 ob 8:42 77 gost

      Znanstveniki po celem sveto so sami kloni ali prodajalci činčeraja na proščenju.Moški in ženske so v pitju alkohola 50,50 v današnjem svetu,boljše poti alkohol,kot pa zdravila jesti,ker zdravila bolj uničujejo telo kot pa alkohol.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.10.2019 ob 13:11 Lendavski nadvojvoda gost

      77,eno dobro proščenje odtehta pol leta nouruga psihiča.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.