https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V soboški bolnišnici ob prisotnosti ministra Šabedra uradno otvorili nove pridobitve

Rakičan, 11.10.2019 ob 11:03  

Danes so v Splošni bolnišnici Murska Sobota, ob prvem uradnem obisku ministra za zdravje Aleša Šabedra, uradno predstavili novi CT aparat, prenovljeni del bolnišnične lekarne z aseptiko, izvajanje koronarografij in Razvojno ambulanto s centrom za zgodnjo obravnavo. Nove pridobitve v vrednosti 2.312.376 evrov so izjemno pomembna pridobitev za pomurske paciente in bolnišnico.


CT aparat v vrednosti 980.393 evrov

Novi CT aparat v vrednosti 980.393 evrov je bil namenu predan 11. septembra. Prejšnji CT aparat iz leta 2008 se je zamortiziral, novi pa omogoča večjo zmogljivost, desetkrat manjše sevanje za paciente, mogoče pa bodo tudi nove preiskave.

Bolnišnična lekarna

Prenovljeni prostori dela bolnišnične lekarne omogočajo pripravo zdravil za posameznega pacienta po najzahtevnejših EU standardih. Prenova bolnišnične lekarne v murskosoboški bolnišnici je potekala v sklopu evidenčnega projekta Ministrstva za zdravje »Ureditev prostorov bolnišničnih lekarn«. Sredstva za obsežen in zahteven projekt  je  financiralo Ministrstvo za zdravje v višini 722.311 evrov, Splošna bolnišnica Murska Sobota pa je iz sredstev z združevanjem amortizacije prispevala  716.497 evrov tako za obnovo dela lekarne kot tudi novi CT aparat. S prenovo najbolj zahtevnega dela prostorov in nabavo opreme je lekarna pridobila prostore z najmodernejšo opremo za pripravo sterilnih in nesterilnih pripravkov za posameznega pacienta. Zdravila, pripravljena v teh prostorih, bodo enako kvalitetna, varna in učinkovita kot industrijsko pripravljena zdravila, ki pa jih vsi pacienti v industrijsko pripravljeni koncentraciji ne morejo prejeti. S to pridobitvijo bodo izpolnili pogoje za verifikacijo.  

Začeli izvajati invazivno srčno diagnostiko

V zadnjem tednu letošnjega julija so v Splošni bolnišnici Murska Sobota začeli izvajati invazivno srčno diagnostiko. Sprva bodo v murskosoboški bolnišnici program invazivne srčne diagnostike (koronarografije, katetrizacije levega srca in perkutane intervencije na koronarnem žilju) izvajali 1-2 krat tedensko z izkušenim timom zdravnikov pod vodstvom prof. dr. Mitje Lainščaka. Prve posege je izvedel mag. Ivica Nikolajević. Letos načrtujejo opraviti vsaj 100 preiskav, čim prej pa želijo zagotoviti izvedbo večini hospitaliziranih bolnikov z akutnim infarktom srca. Za potrebe interventne kardiologije načrtujejo izgradnjo novih prostorov in nakup novega angiografa, saj tovrstne preiskave letno potrebuje vsaj 800 bolnikov iz Pomurja. Do sedaj so pomurski bolniki morali za tovrstni poseg v enega izmed šestih interventnih kardioloških centrov, vendar je od teh 24-urna pripravljenost ekipe za tovrstni poseg le v obeh kliničnih centrih - UKC Ljubljana in UKC Maribor.  Za pomurske paciente je izvajanje invazivne srčne diagnostike v regijski bolnišnici pomembna pridobitev, saj ima pomurska regija najvišjo pogostost ter umrljivost (tudi prezgodnjo) zaradi bolezni srca in žilja v Sloveniji.

Prav tako od letošnjega julija pa v soboški bolnišnici deluje Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo, kjer strokovnjaki različnih specialnosti nudijo razširjeno individualno in timsko obravnavo, ki se osredotoča na otroka in celotno družino. Vključitev otrokove družine, multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi, povezovanje z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi omogoča vsem deležnikom, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezanost v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam. Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Tako so na voljo sedaj 3 sodobno opremljene ambulante, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za tiste gibalno najbolj ovirane, v kratkem pa bodo urejene še dodatne prenovljene ambulante. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu (obdobje januar-september) so  v 3.507 obravnavah pregledali 476 otrok.
 

Pridobitve v vrednosti 2.312.376 evrov

Danes uradno odprte pridobitve v vrednosti 2.312.376 evrov, od tega je bolnišnica prispevala 1.326.168 evrov v obliki združevanja amortizacijskih sredstev pri Ministrstvu za zdravje,  so velikega pomena za pomurske paciente in bolnišnico. Ob tem pa je pomembno izpostaviti tudi Sektor za investicije in javna naročila Ministrstva za zdravje, dobavitelje in izvajalce: Sanolabor, Siemens, Cleangrad d.o.o., Zidarstvo Smej, Megla d.o.o.
 
Direktor murskosoboške bolnišnice dr. Bojan Korošec je o novih pridobitvah povedal, da bodo te pridobitve s pridom izkoriščali, še posebej v dobrobit pacientov ter tako še bolje uresničevali poslanstvo bolnišnice - (o)zdraviti ljudi.

Pred samim dogodkom se je minister za zdravje Aleš Šabeder udeležil delovnega sestanka z vodstvom bolnišnice, kjer so bile v ospredju teme pogovora strokovna rast bolnišnice in dosežki na strokovnem področju, prošnja za enkratno denarno pomoč za izboljšanje likvidnostne situacije bolnišnice, kar so nekatere druge bolnišnice že prejele ter izdaja soglasja za pridobitev dolgoročnega kredita v višini 2,5 mio evrov za adaptacijo kletnih prostorov Internega oddelka za potrebe interne kardiologije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija