https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Po obisku ministrice uničen še en kombajn

Negova, 15.10.2019 ob 6:00  

V soboto, 12. oktobra, je neznani storilec na območju Gornje Radgone z jekleno cevjo ponovno poškodoval kombajn. Na srečo so poškodovanje drugega kombajna še pravočasno preprečili, a so kmetje nad dejanji, ki sedaj trajajo že nekaj časa, ogorčeni in obupani. Svojo stisko so predstavili tudi Ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandri Pivec. Ta se je na dogodke odzvala, a je nato vandal zopet udaril. 


Neznanec, ki sedaj že nekaj časa nastavlja jeklene palice med koruzo, je s svojim dejanji poškodoval že najmanj 13 kombajnov. Kmetje so ob teh dogodkih obupani, ravno v tem času bi namreč morali začeti žetev, gre pa tudi za tisoč glav živine, ki bi lahko zaradi nepožete koruze ostala brez krme. "Če vandala dobimo v roke, ne bo šel več z njive," so jezni kmetje. Lastniki kombajnov si na njive ne upajo, več deset hektarjev je tako ostalo nepožetih. Zaradi teh težav tudi koruza več ni primerna za krmo, silosi pa ostajajo nenapolnjeni, zato že razmišljajo o tem koliko glav živine bodo morali dati stran.

Svojo stisko so ogorčeni kmetje predstavili tudi kmetijski ministrici. Pivčeva se je tako, v petek, 11. oktobra, v sejni sobi Kmetijske zadruge Gornja Radgona, srečala z oškodovanimi kmeti. "Gre za izjemno občutljivo področje, za področje pridelave hrane, za področje skrbi za obdelanost kmetijskih zemljišč. In to, da ljudje tega ne morejo opravljati oziroma so pri tem moteni, mislim, da si zasluži vso pozornost in tudi skrajno hitro ukrepanje," je o tej pereči temi dejala na seji.

Zaprosila je tudi, da se kmetom zagotovi vsa pomoč v smislu zaščite. "Ne gre samo za to, da kmetje ne morejo kmetovati in da ne morejo spraviti svojega pridelka. Gre seveda za škodo, povzročeno s tem, da ne morejo nahraniti živine in na policah zagotavljati zadostnih količin hrane in da so na nek način ogrožena tudi človeška življenja. Gre namreč za izjemno nevarnost, da se s temi kosi železa, ki pri tem nastajajo, ko se palice razkosajo, lahko ogrozijo tudi življenje bodisi človeka, ki dela na kombajnu, ali pa tistega, ki ga spremlja na traktorju," je dodala.

Kmetje so po pogovoru pričakovali, da se bo stanje vendarle umirilo, a je neznanec ponovno udaril, in sicer že naslednji dan po seji, v soboto, 12. oktobra, tokrat na območju Negove. Eno jekleno oviro je kmetovalec med žetvijo pravočasno opazil, manj sreče pa je imel drugi voznik kombajna, ki je takrat žel. Prav ta kombajn je bil namerno poškodovan zaradi cevi že pred enim mesecem, vendar jim ga je uspelo popraviti. Tako so v soboto ponovno poskusili požeti koruzo, saj so z žetvijo močno zaostajali, a je novo nastavljena jeklena cev kombajn spet poškodovala.

Poleg same gmotne škode, ki je nastala do zdaj in oškodovala številne kmetovalce na radgonskem območju, gre tudi za izjemno nevarno početje, saj bi lahko cev poleg stroja poškodovala ali celo ubila voznika ali ljudi ob njem. Policiji za zdaj storilca še ni uspelo ujeti.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.10.2019 ob 12:54 gost

      Tega ne more delati en sam človek. Kmetje med sabo poglejte. Stare zamere, zavarovalnice, ...??

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.10.2019 ob 15:24 mistenister gost

      Težko ti bo kemijska tehnologinja kaj pomagala, tako da ne rabite klicat ministrice.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.10.2019 ob 11:38 gost gost

      To delajo bolane osebe,ki jim je potrebna pomoč in kazen.Sedaj pa ravno tako bolna oseba nastavlja deske na katere zabija žeblje,v Čentibskem gozdu.Take je treba čimprej prijet in jih najstrožje kaznovati.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.10.2019 ob 6:00 MISLEC gost

      Načrt jim uspeva. Zelijo kupiti poceni zemljo za podzemne rezervarje za plin. Kajpa če je vse res??

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.10.2019 ob 19:40 Čergoli gost

      To je desant na kombanje - to je posredi Boško Buha!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.10.2019 ob 19:41 gost25 gost

      Lahko pa iz ozadja deluje g. Čobaš!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.