https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Cena letošnjega pridelka koruze buri duhove

17.10.2019 ob 6:00  

Pridelki koruze so bili letos dobri, vremenske razmere so bile precej ugodne, zlasti v Pomurju. Sama pridelava ni bila sicer rekordna, a je bila za približno desetino boljša kot lani, ko je bil pridelek zelo dober. Pridelovalci koruze kljub temu niso zadovoljni, predvsem ker je odkupna cena po njihovem prenizka, nekateri celo trdijo, da je za polovico nižja kot lani. Kupci na drugi strani dokazujejo, da je koruza cenejša le za dobrih 10 odstotkov.


Čeprav so bile v Pomurju vremenske razmere za rast koruze ugodne, pa povsod ni bilo tako. "Drugod po Sloveniji je koruzi nekoliko nagajal dež, zato so imeli pri spravilu težave, ker je bila zemlja mokra, vlaga v zrnju nekoliko višja, s tem pa višji tudi stroški sušenja", pravi kmetijska svetovalka na kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota Metka Barbarič.

Podpredsednik sindikata kmetov Slovenije Franc Küčan se s tistimi, ki trdijo, da je cena letos za polovico nižja od lanske ne strinja a vendar opozarja, da se izhodiščna cena 125 evrov za tono suhe koruze, to je s 14-odstotno vlago, zaradi visoke vlage zelo zniža. "Zaradi visoke vlage cena tako pade, da nekateri ne dobijo niti 70 evrov za tono, prizadeti so predvsem tisti, ki so želi zgodaj, vendar pa gre tudi tokrat za špekulacije pred žetvijo," je povedal Küčan.

Odkupovalci pred žetvijo namenoma znižajo cene na borzi, ki so bile visoke, in čeprav je pridelek za desetino višji, to ne pokrije razlike. "Tako so kmetje pri neto ceni letos dejansko oškodovani vsaj za 15 odstotkov, v Sloveniji bolj kot v sosednjih državah. Pošteno bi bilo, da cena ostaja na isti ravni, vendar je za Slovenijo značilno, da kmet vedno potegne najkrajšo," dodaja.

Branko Virag iz Panvite, ki sama pridela 9000 ton suhe koruze, 13.000 pa je odkupijo od pogodbenih partnerjev, kaže na drugačno plat zgodbe. "Koruze je v Evropi preveč, zaloge lanske so prodajali po takšni ceni, kot je pred žetvijo. Na podlagi tega je bila formirana cena 125 evrov za suho koruzo. Lani je bila od 140 do 145, torej je letos cena nižja za 11 odstotkov, natančneje za 10,8, nikakor pa 50 odstotkov, kot trdijo nekateri."


"Vlaga v zrnju je letos višja za tri do pet odstotkov, lani je bila od 18 do 22, letos je med 23 in 30 odstotki. Zato je strošek sušenja nekoliko višji, vendar pa velja to za tiste, ki so želi najprej. Vsi zaradi prevzemnih zmogljivosti, predvsem sušenja, pač ne morejo žeti naenkrat," pojasnjuje Virag. Panvita ima sklenjene pogodbe za 11.500 ton koruze, s čimer jamčijo odkup. Od drugih pridelovalcev koruze letos ne odkupujejo, prav zato, da jo lahko prevzamejo od vseh pogodbenikov.

Virag poudarja, da so pri Panviti edini, ki jamčijo, da so njihove živali rejene izključno s slovenskimi surovinami. "Smo edina mešalnica oz. pridelovalec krme v Sloveniji, ki potrošniku jamči, da so naše živali rejene izključno s slovenskimi surovinami, žitom, ječmenom, pšenico in koruzo," pravi Virag. Kot pojasnjuje je na Hrvaškem in v Srbiji koruze na pretek po nižji ceni, vendar je sami ravno zaradi slovenskega porekla tam ne kupujejo.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2019 ob 8:22 gost

      Še več nepovratnih sredstev in subvencij jim dajte. Pa še takrat jim bo premalo. Požrešni do amena.

      28 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.10.2019 ob 9:39 Goričanec gost

      Pa s subvencionirami traktorji uničijo vsako vaško cesto.

      22 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2019 ob 10:27 gost

        Goričanec - Le tolaži se s tem, da so traktorji krivi za uničene ceste. Kajti na nekvalitetni izdelavo cest pač ne misliš.

        13 16 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.10.2019 ob 12:20 mali pikuš gost

      Kmetje, nej jamrati ka vam nejde tak slabo! Šteri pa nemre živeti od kmetijstva pa naj pistij zemljo tistemu ,ki zna in lahko živij od nje ! Na nekaj arčekaj ali hektarćekaj se žal ne da preživeti! Masa in dvojne subvencije napravijo svoje. Zatou ne delajmo ,če se nam ne splača !!!

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.10.2019 ob 13:07 pišta gost

      Točno tako. Danes smo leta 2019 in smo del velikega globalnega sistema, kjer velja pravilo trga. In trg ureja cene. Smo v tržnem gospodasrtvu in ne v planskem iz prejšnjega tisočletja. Kdo na tem trgu ne zmore preživeti pač ne preživi. Tako je v vseh gospodarskih panogah. Neuspešni propadejo in pridejo novi. In spet tisti upešni ostanejo ostali pa propadejo. Le kdaj se boto tega naučili tudi kmetje. Eni bi le z nekaj arji radi lepo živeli. Vsi imeli hude velike traktorje in velike subvencije. Malo morgen. Potrebna je tudi večja dodana vrednost. Kdor pa želi živeti samo od pridelave klasičnih poljščin pa mora danes imeti najmanj 100 hektarjev. In še namakalni sistem ala Panvita!!!!

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.10.2019 ob 14:17 Štajerka gost

      Pišta ti pa na "duugo modrüvleš". Pozabil pa si še povedati: "Pa delavcem izplačevati male plače... se prikleniti na prave jasli... pa boste uspešni ala Panvita!!!

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.10.2019 ob 19:05 Kmet gost

      Metka barbarić pa vse zna nema pojma kako koruza vo vidi edino na računalniku pa doma v piskri ka nevem ali nič ne kuha in nežna kdaj pa kampa prido se pa ne rejo vo namesti

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.10.2019 ob 21:08 Lendavčan gost

      Spoštovani veleumneži zakaj komentirate če nič ne pridelujete kajti pridelava hrane se mora spoštovati ne pa obsojati.Kmetovalce samo občudujem in spoštujem, kajti samo neumnež je lahko nevoščljiv ker nima pojma o vsem delu na kmetijstvu.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2019 ob 21:25 gost

        Naj obdelujejo,delajo, kupujejo poceni traktorje in mehanizacijo, .... za svoj denar ne pa naš-

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.10.2019 ob 21:20 Miki gost

      Kmetje so pozrešni

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.10.2019 ob 21:32 kmetovalec gost

      Pijtajte rajši panvito kelko je zaslužila pri sušenju koruze nej pa kelko so jo pridelali oziroma je majo v silosaj,ka z ten sišenjun služijo!!lopovi.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.10.2019 ob 12:13 pišta gost

      Vidim, da veliko kmetov, ki so na subvencijah obiskuje ta portal. Po minusih sodeč seveda. Vsak se naj znajde na trgu, kot vsak drug v gospodarstvu. Še enkrat. ZA VSE naj veljajo rzmere trga. In trg naj regulira cene. Uspešni preživijo ostali propadejo in pridejo novi igralci. Eni so še vedno z eno nogo v bivšem sistemu, ko so službe in kmetije bile zagotovljene od zaćetka do penzije ali smrti. Smo v letu 2019 in Industrija 4.0 je že realnost. Digitalizacija na vseh področjih. Prav tako optimizacija poslovnih procesov. Posledica so nižje cene. Kdo ne razume bo propadel.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.10.2019 ob 11:50 gost

      Samo en podatek za tiste manj razgledane: PANVITA ( poglejte njene lastnike, ki so med najbogatejšimi Slovenci ) je dobila med leti 2007 in 2018 32 MILIJONOV EVROV SUBVENCIJ!!!!!!!!!!!1

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.10.2019 ob 6:07 antipista gost

      @pišta, kda te dali delavci pošteno plačo, te se glasi. nej pa samo palamuditi 4.0 pa nevem ka. pa kda te se šli lojalno konkurenco, boj človik nej grebator

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.09.2020 ob 19:10 Gost gost

      Tona koruze 70 evrov, ena vreča semenske koruze, ki je za 0,30 ha pa 80 evrov. Sramota za Slovenijo!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.