https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čebela razglašena za najpomembnejše živo bitje na svetu

23.11.2019 ob 9:30  

V Londonu so na Inštitutu Earthwatch na debati zveze Royal Geographical Society razglasili čebelo, kot najpomembnejše živo bitje na svetu. Hkrati so znanstveniki tudi opozorili, da je to majhno dragoceno živo bitje ogroženo do te mere, da ji grozi izumrtje.


Že Einstein je napovedal, da v primeru, če čebele izumrejo, ima človeštvo le še 4 leta življenja. Glede na zadnje raziskave se čebelam res ne piše dobro. Glede na zadnje  ugotovitve je po svetu zaznan kar 90% upad števila čebel. Razlogi se med različnimi regijami med sabo sicer razlikujejo, a med največjimi so naslednji dejavniki: krčenje gozdov, raba pesticidov, spremembe v prsti, pomanjkanje varnih mest za gnezdenje ter pomanjkanje cvetlic.

Skoraj tretjina svetovnega kmetijskega pridelka je odvisnega od živalskega opraševanja, ki pa ga v skoraj 90 odstotkih opravijo čebele. Omenjena živila predstavljajo 35 odstotkov kalorij, ki jih dnevno vnesemo v telo, prav tako večino mineralov, vitaminov in antioksidantov in so tudi osnova gastronomije. A kljub temu čebele izumirajo z zaskrbljujočo hitrostjo. Samo opraševanje omogoča tudi razmnoževanje rastlin, ki so hrana milijonom živalskih vrst, brez njih pa bi živalstvo kmalu začelo izginjati.

Med, ki ga proizvajajo čebele, ne služi le kot hrana, ampak prinaša tudi številne koristi za naše zdravje in našo kožo. Apikulturni center na univerzi Mayor in Čilska apikulturna zveza sta ugotovili, da so čebele edino živo bitje, ki ni prenašalec nobenega patogena – ne gliv, ne virusov in ne bakterij.

In kaj so tisti majhni koraki, ki jih lahko vsak stori za dobrobit čebel?

1. Podpora lokalnim ekološkim kmetom. Prehod na ekološko kmetovanje, ki ne uporablja insekticidov je potreben korak za zmanjšanje umrljivosti čebel. Ekološke kmetije podpirajo biotsko raznovrstnost in čebele.

2. Prehod na organsko vrtnarjenje, uporaba certificiranih semen, repelentov in sredstev proti plevelu.

3. Sajenje čebelam prijaznih medovitih rastlin kot so sivka, fuksija, hortenzija, detelje, meta, jagode, borovnice, maline, timijan, bazilika, žajbelj, jablane, črešnje, lipa, zelo medovita je tudi ajda.

4. Kupovanje lokalnega medu, poleg podpori majhnim lokalnim podjetjem, ki prodajajo bolj zdrav med, lahko pripomore tudi pri preprečevanju sezonskih alergij.

5. Izdelovanje in postavitev gnezdilnic za čebele samotarke (hoteli za žuželke) lahko popestri marsikateri domači vrt, poleg tega pa nudi žuželkam domovanje, ki ga je zaradi človekovega poseganja v naravi vedno manj. 

Foto: arhiv Pomurec

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2019 ob 11:37 gost

      Kmetje škropijo prek vseh normalnih mej. Boli njih ............... Če škropiva pri nas ne dobijo, ker je prepovedano, ajde na Madžarsko ali kam drugam.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.