https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letos prižgite svečo manj

31.10.2019 ob 11:00  

V Sloveniji je poraba nagrobnih sveč zelo velika. Pri nakupu sveče kot simbola spomina in spoštovanja do pokojnih pogosto niti ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa, prej ali slej končal med odpadki. Količine odpadkov z grobov lahko zmanjšamo tako, da prižgemo svečo manj.


V Sloveniji letno porabimo od 15 do 20 milijonov nagrobnih sveč. To je v povprečju 9 odpadnih sveč na prebivalca, kar nas na svetu umešča v sam vrh. Iz njih nastane 4500 ton odpadkov letno. Sloveniji pa ne uspe predelati vseh odpadnih nagrobnih sveč, zato se te kopičijo pri izvajalcih javnih služb. Odpadne sveče na dvoriščih komunalnih podjetij tako predstavljajo veliko tveganje. Ob morebitnem požaru bi se v zrak sprožale številne strupene snovi. Težavo predstavlja tudi parafin, ki se poleti lahko ob vročih temperaturah topi in steče po improviziranih skladiščnih površinah, ki marsikje niso ustrezno urejene, ter pronica v tla.

Tudi, če se vam zdi, da plamen preprosto mora biti, obstajajo načini, da škodo omejite. Prižgite manj sveč. Okoljsko ministrstvo je že pred leti začelo akcijo Ali bi prižgali svečo manj? Ozaveščevalno kampanjo so pospremili z geslom »Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni.« Uporabljate lahko tudi sveče, ki so manj škodljive za okolje. Obstajajo namreč solarne sveče, ki so sicer dražje od navadnih, vendar pa trajajo veliko dlje, tudi več let. Potem pa so tu še steklene sveče, v katerih menjate samo vložek, kar pomeni manj odpadkov. V Sloveniji imamo tudi dobro razvite postopke predelave stekla. Prav tako je steklo mogoče reciklirati neštetokrat.

Lahko pa tudi prižgete virtualno svečo, povsem brez odpadkov. Ministrstvo za okolje namreč ponuja spletno stran, na kateri se lahko spomnite ljudi, ki ste jih imeli radi in zraven napišete sporočilo. Na tej strani nekatere misli in sporočila gorijo topleje in svetleje kot katerakoli sveča.

*Foto: FB Manj svečk za manj grobov

»Manj svečk za manj grobov« pa je naslov že 11. ekološko humanitarne akcije, ki ga organizira dobrodelno društvo Fundacija Svečka. S projektom želijo organizatorji na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja. V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in več kot 500 prostovoljcev. Slednji bodo do sobote, 2. novembra, s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih. Letos v akciji sodeluje že 20 krajev, med katerimi je tudi Murska Sobota.

Foto: FB Manj svečk za manj grobov

Obiskovalci pokopališč imajo možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo SVECKA na 1919 in tako prispevajo pet evrov. V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se lahko na okolju prijazen način poklonijo spominu na preminule.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2019 ob 18:59 Jojo gost

      Pa kdo koga farba. Gre za čisto hinavščino. Malo preračunajte, koliko samo pokasira država neposredno od DDV-ja. Podatek 15-20 milijonov sveč pove marsikaj. Če kupimo svečo po povprečni ceni 1,5€ z vključenim DDV, država pokasira med ~4-6 mio€. Če je povprečna cena 2€ , pa država pokasira med 5 in 8 mio€. Strošek ""razgradnje"- karkoli že to pomeni, so obesili na proizvajalce. Seveda država pokasira DDV še na storitev za odstranitev, "razgradnjo". Je torej državi res v interesu, da se potrošnja plastičnih sveč zmanjša? Lahko nabijajo karkoli o ekologiji, zmanjšanju odpadkov, ..., problemih, še vedno gre samo za denar.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2019 ob 20:44 Mraz gost

      Ja ka pa či nej, ka do pa lidgej pravili? Vej pa moremo meti navječ od fsej, pa najlepše rouže. Neven či jij nejden zaj čez nouč dol zemen z groba eli pa pokrijen ka ne zmrznejo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2019 ob 22:55 biznis je biznis gost

      Točno tako, kot je Jojo napisal. Razna podjetja, ki se pa ukvarjajo z zbiranjem in predelavo starih sveč pa potem, ko so skladišča polna uprizorijo en požar, da odpadki zgorijo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2019 ob 8:06 jozaroza gost

      Na interneti san vijdla lesene svece. Sicer ne gorijo je pa super zamenjava. Upan ka do se naslednje leto dale ze ge prinas v okolici kupiti. Ker s postnino fkup je se zaj tao drago.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.