https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Objavljen je javni razpis za državne štipendije

 

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je objavilo javni poziv za državne štipendije za šolsko leto 2011/2012. Rok za oddajo prošenj je za štipendiste, ki so v preteklem šolskem letu 2010/2011 že prejemali državno štipendijo oz. jim je pravica mirovala, 7. septembra za dijake, in 7. oktobra za študente, medtem ko za tiste, ki prvič uveljavljajo štipendijo, rok ni omejen.

Državne štipendije so oblika pomoči osebam s statusom dijaka oziroma dijakinj, osebe s statusom študenta oziroma študentke in udeleženci oziroma udeleženke izobraževanja odraslih, ki se zaradi izjemno slabih materialnih razmer ne bi odločali za šolanje.

Foto: Ciril Jazbec

Štipendija se dodeli upravičencem, ki izpolnjujejo splošne in materialne pogoje Zakona o štipendiranju

Javni poziv navaja pogoje za pridobitev državne štipendije in višino le-te. Štipendija se dodeli tistim upravičencem, ki izpolnjujejo splošne in materialne pogoje Zakona o štipendiranju.

Tako so upravičeni tisti dijaki, ki ob prvem vpisu v prvi letnik poklicne oziroma srednje šole niso starejši od 18 let ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo, tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 26 let, in hkrati ne prejemajo katere od štipendij iz 5. člena Zakona o štipendiranju, ne prejemajo drugih prejemkov za izobraževanje po drugih predpisih, niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti in tisti, ki niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Hkrati pa povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu pred vložitvijo vloge ne sme presegati 65 % minimalne plače (462,36 EUR na mesečni ravni za šol. l. 2011/2012) v istem obdobju za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo v kraju svojega stalnega prebivališča,  od 66 do 68 % minimalne plače (469,50 EUR do 483,72 EUR na mesečni ravni za šol. leto 2011/2012) za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo izven kraja svojega stalnega prebivališča in 70 % minimalne plače, če gre za kandidate iz enostarševskih družin, kandidate s posebnimi potrebami oziroma kandidate, katerih sorojenci so osebe s posebnimi potrebami (497,95 EUR na mesečni ravni za šolsko leto 2011/2012).

Višina cenzusa v razponu od 66 do 68 % minimalne plače za dodelitev državne štipendije za upravičence, ki se šolajo ali študirajo izven kraja svojega stalnega prebivališča, se odmeri glede na oddaljenost od kraja šolanja do kraja stalnega prebivališča.

Rok za oddajo vloge za štipendije je za dijake 7. septembra, za študente 7. oktobra

Obrazec »Vloga za uveljavitev pravice do državne štipendije,« ki je sestavni del javnega poziva, je že mogoče kupiti v knjigarnah ali natisniti s spletišča Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (www.mddsz.gov.si). Kandidati oddajo ta obrazec skupaj s potrdilom o vpisu v izobraževalni program za šolsko leto 2011/2012, s potrdilom o vpisu v izobraževalni program za druge družinske člane, ki imajo status dijaka, udeleženca izobraževanja odraslih ali študenta za šol. oz. študijsko leto 2011/2012 in dokazilo o šolskem uspehu (spričevalo) oziroma študijskem uspehu (potrdilo o opravljenih izpitih) pri Centru za socialno delo Murska Sobota (osebno ali priporočeno po pošti).

Za kandidate, ki prvič uveljavljajo državno štipendijo, rok ni omejen, medtem ko štipendisti, ki so v preteklem šolskem oz. študijskem letu 2010/2011 že prejemali državno štipendijo ali jim je pravica mirovala, je rok za oddajo vloge za nadaljnje prejemanje štipendije 7. september za dijake in 7. oktober za študente.

Državne štipendije so opravičeni tudi tisti, ki se v tujini izobražujejo na izobraževalni ustanovi, ki je akreditirana v skladu s predpisi države izobraževanja za izvajanje javno veljavnega (akreditiranega) izobraževalnega programa za pridobitev stopnje izobrazbe.

Foto: Anže Grabeljšek

Obveznosti štipendista

Štipendisti, ki uveljavljajo državno štipendijo so dolžni štipenditorju v 8 dneh od nastanka  spremembe, ki bi lahko vplivala na štipendijsko razmerje, oziroma od takrat, ko je zanjo izvedel, to tudi sporočiti. Center za socialno delo v primeru sprememb, ki vplivajo na štipendijsko razmerje, po uradni dolžnosti razveljavi odločbo, s katero je bilo odločeno o štipendiji, ter ponovno odloči o štipendiji na podlagi spremenjenih okoliščin od prvega dne naslednjega meseca po nastanku spremembe. Če štipendist letnika ne zaključi uspešno, je dolžan štipendijo vrniti.

Opozorilo mladoletnim in polnoletnim štipendistom, mladoletnim in polnoletnim vlagateljem

Mladoletni kandidati, ki bodo kot dijaki v šolskem letu 2011/2012 prvič zaprosili za državno štipendijo, bodo v primeru izpolnjevanja pogojev za prejemanje državne štipendije po ZŠtip upravičeni do državne štipendije le do 31. 12. 2011.

V primeru, da dopolnijo 18 let po 1. 1. 2012 v šolskem letu 2011/2012, so za nadaljnje prejemanje štipendije dolžni vložiti novo vlogo. Taki, ki so v šolskem letu 2010/2011 že prejemali državno štipendijo in bodo letos podali vlogo za nadaljnje prejemanje štipendije ter dne 1. 1. 2012 še ne bodo dopolnili 18 let starosti, bodo do državne štipendije upravičeni le do 31. 12. 2011. S 1. 1. 2012 dalje pa jim bo državna štipendija mirovala in se ne bo izplačevala do dopolnitve 18. leta starosti. Štipendijsko razmerje se bo nato po uradni dolžnosti  med šolskim letom 2011/2012 znova aktiviralo z mesecem dopolnitve polnoletnosti dalje.

Za polnoletne vlagatelje in štipendiste v šolskem/študijskem letu 2011/2012 velja, da se jim bo državna štipendija odmerjala in izplačevala v skladu z določbami ZŠtip do izteka šolskega/študijskega leta 2011/2012. V naslednjem šolskem/študijskem letu 2012/2013 pa jim bo državna štipendija odmerjena v skladu z določbami Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/2010 in 40/2011).

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.