https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Intenzivno kmetijstvo nam uničuje naravo

25.11.2019 ob 6:05  

Več kot 2.500 znanstvenikov se je v okviru Organizacije celotne Evrope in širše z odprtim pismom in podpisi obrnilo na Evropski parlament, kjer so poudarili znanstvena spoznanja, da je vedno večja izguba biotske raznovrstnosti močno povezana z intenzivnim kmetijstvom. Poudarili so, da naj Evropska unija kmetijsko politiko, ki je trenutno ključna gonilna sila uničevanja narave, v prihodnje prilagodi podnebnim spremembam in izgubi biotske raznovrstnosti.


Po vsej Evropi znanstveniki beležijo strmi upad populacij ptic, sesalcev, dvoživk, plazilcev in žuželk, predvsem zaradi škodljivih praks intenzivnega kmetijstva. Evropski vodilni znanstveniki v ta namen pozivajo Evropsko unijo k reformi uničujoče skupne kmetijske politike (SKP) ter k zaustavitvi tega pogosto nepovratnega izkoreninjenja narave.

Državljani Evropske unije preko davkov plačujemo skoraj 60 milijard evrov za potrebe izplačil subvencij v okviru skupne kmetijske politike, ki nato v veliki meri financira ravno intenzivno kmetijstvo, ta model pa nato neposredno vodi do izgub biotske raznovrstnosti, onesnaževanja voda in zraka, prekomernega črpanja voda, povečanja uporabe pesticidov ter še kako prispeva k podnebni krizi.

V poslanem pismu, ki si ga lahko v angleškem jeziku pogledate tukaj, so znanstveniki soglasno zapisali, da je omenjeni način kmetovanja privedel do strmega upada evropskih populacij ptic vezanih na kmetijsko kulturno krajino. Ta upad ptičjih populacij je bil med letoma 1980 in 2015 več kot 55%, podobni negativni trendi upadanja pa so bili zaznani tudi pri drugih živalskih in rastlinskih vrstah, ki so vezane na kmetijsko krajino. V naravnih rezervatih v Nemčiji so zabeležili v 27 letih kar 76% upad populacij žuželk, omenjeni trendi pa so skrb vzbujajoči tudi za ostale bolj ali manj ranljive vrste ter tiste, ki so na pragu izumrtja.

Kot ključni vzrok za upad biotske pestrosti v kmetijski krajini so izpostavili uporabo pesticidov, odstranjevanje krajinskih elementov kot so mejice in drevesa, širjenje namakalnih sistemov in izgube pašnikov.

Kot so zapisali pri Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, je svojo podporo v pismu zapisala tudi Harriet Bradley, sodelavka za področje kmetijske politike, BirdLife Europe, ki je dejala naslednje: »Znanstveni dokazi govorijo sami po sebi – intenzivno kmetijstvo ubija naravo. Če skupna kmetijska politika ne bo celostno spremenjena – če ne bomo naredili prostora za naravo – potem bodo obljube Zelenega sporazuma za Evropo v povezavi z biodiverziteto in podnebjem samo prazne besede na še enem dodatnem papirju.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2019 ob 10:50 gost

      KMETJE STREZNITE SE. KO BOSTE S SVOJIM PREKOMERNIM IN ČASOVNO NEPRIMERNIM ŠKROPLJENJEM IN RAZLIVANJEM GNOJNICE OB VSAKEM ČASU IN POVSOD UNIČILI ČEBELE, BOSTE UNIČILI TUDI ČLOVEŠTVO. TAKOJ UKINITI VSE SUBVENCIJE IN NEPOVRATNA SREDSTVA.

      32 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 18:27 čondraš gost

        Ses trinjam, predvsem z gnojenjem so povsem obsedeni, napovedani sta dve kapljici dežja pa se jim žeodpili in zasipajo vse naokoli z gnojnico ali gnojem, letni čas več ne igra nobene vloge, ne mesec. Ne vem kako ni nobenega nadzora nad takšnim početjem.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2019 ob 10:02 mitja gost

        butec gnojnica je najbol naravno gnojilo kar jih je... tebi samo smeta ker smrdi... budale subvencije so samo nadomestilo da vi lahko poceni kupite hrano razliko do postenega placila za pridelano hrano pa nam nakazejo s subvencijah

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2019 ob 10:43 gost

        Mitja, nismo mala deca, da nas boš s pravljicami krmil. Kaj bi ti pravil, če bi ti kmet v nedeljo opoldan ali za praznik opoldan ob vročem dnevu 50 metrov od hiše razlil nekaj tisoč litrov gnojnice?? Pa špozimi, ko je zemlja zmrznjena?? Če ga nažgem, bom šel v zapor, če ga prijavim, nihče ne ukrepa. Zaščitena kasta.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2019 ob 10:51 A79 gost

      Ljudje so postali apatični do narave. Življenje se jim vrti samo okrog službe, materialnih dobrin in tehnologije. Dokler bodo v zavetju hiše in dobrega avta, gledali v dober telefon in računalnik, dokler bodo v trgovini polne police, se nihče ne bo sekiral, niti opazil kakšno škodo delamo naravi.

      31 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2019 ob 13:24 ogroženi gost

      Evo, to je področje je "naravovarstvenike in zelene", ne elektrarne na Muri. Kaj ste pa na tem področju ukrenili, popolnoma nič?! To vas ne zanima. Prekmurje je najbolj onesnaženo in nezdravo področje v Sloveniji. Kmetje počnejo kaj hočejo, pa zato dobivajo še bajne subvencije. Butasta EU vse to podpira (ker jim tako paše). Tudi vodilnih v Vodovodnem sistemu B to onesnaževanje pokrajine ne zanima, raje slepo verjamejo, da bi elektrarna na Muri ogrožala zdravo pitno vodo. Z imeni in priimki bodo nekoč odgovarjali državljanom. Kot vidimo, pa kmetje "težko" živijo, kupujejo pa stroje za zneske, ki jih v svoji delovni dobi pol vasi ne zasluži. Kdo vpraša delavca s slabo plačo po kakšni subvenciji? Še več tem kmetom porinite v rit!

      25 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2019 ob 17:42 traktor gost

      Prosm,če mi nekdo obrazloži, kakšno korist imam kot državljan Slovenije od domačega kmeta, ki sistematično uničuje življenje na planetu?

      16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2019 ob 19:00 Domen gost

      Vidim vas talente, ki nimate pojma vas zanima samo kaj je napolici in da bo cim ceneje, ko je pa treba za bio placat 20 ali 30 procentov vec pa vsi jokate in če bi vsi tok kupovali bio, eco bi se tudi kmetje odločali. Kmetje si želijo ukinitev subvencija samo ljudje se nezavedate da bo treba v trgovini tudi potem več plačati, kar pa vam spet ni prav. Ljudjem za hrano težje dati denar kot v gostilni za rundo, sami pri sebi mal počistite pol pa pamet solite. In, če bi vedeli vaši predniki so bili vsi kmetje mogoče dva roda, tri ali več nazaj in vedo kako se je delalo. Sramotno je da danes ljudje gledajo samo traktorje in stroje kašni so vendar razlika je da ga imajo za delo medtem mercedes za 100tisoč pa vsi pravite ta je pa dober k je tok ustvaru da ma tak avto. PS: NIMATE POJMA KAKO JE KMETIJI IN KAKO ZGLEDA DELAVNIK IN KOLIKO ODREKANJA TER GARANJA ZATO DA UPAŠ NA PRIDELEK BO ALI NEBO. NIMAMO VSI SAM ČAS KRITIZIRAT DRUGE PRI SEBI PA NIČ POPRAVIT. Odlaganje smeti v naravo, cigaretni ogorki, pasji dreki vse povsod, metanje dobre hrane v smeti,... Mislim da mnogi ljudje, ki pametuje kaj vse je narobe preverite najprej pri sebi

      28 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2019 ob 19:07 rile gost

      Sem delal na kmetiji neko in danes,vendar moram povedati ,da so največji uničevalci zemlje in okolja ,današnji izobraževalni strokovnjaki kmetijstva(strokovnjaki ,) in novi kmetje z pogledi na profit(zaslužek) in tudi uničevalci poljskih poti z velikimi stroji.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.11.2019 ob 20:08 Zetor gost

      GLIJ VIJ KA PIJŠETE SE RAZMITE.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.11.2019 ob 22:07 Torpedo gost

      'kauč majstri' in ostala balkaun liga...

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.11.2019 ob 3:23 Slovenski kmet gost

      Ste pa ucenjaki pisete o necem na ker se ne spoznate vecina vas je takih.Niste se imeli praznega zelodca zato ne vedte kaj je hrana. Motiko v roke kravo v stalo pa delat.365 dni v letu vecer in zjutraj pa da vas vidim kak te pametovali.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 8:42 gost

        Ne nakladaj brez veze. Te kdo sili, da si kmet? Prodaj vse skupaj, hodi delat v tovarno za minimalno plačo, stanuj v mestu v dragem stanovanju - če boš imel srečo, da ga sploh dobiš - pa boš videl KAJ JE ŽIVLJENJE. Vidim jaz večkrat kako zelo delate. Več je takih, ki so po dve ali več časa v gostilni, pred gostilno pa traktor za 120.000 evrov, da o priključkih ne govorim. Doma na kmetiji pa pet osebnih avtomobilov - seveda vsi na nafto, ki vam jo državljani financiramo. Nismo ljudje neumni, da bi verjeli v vaše pravljice. UNIČUJETE NARAVO PREKO VSEH DOPUSTNIH MEJ.

        12 9 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.11.2019 ob 14:59 Ponosen kmet gost

      Nej je problem v kmetijstvi. Problem je ka nam vladajo oziroma hocejo vladat levičarji, kateri podpirajo veganstvo, migracije in so bodisi homosexualci ali še hujše, iskalci spolne identitete. Dokler bodo ti zganjali populizem in hujskali ovce, ljudi brez identite in samospoštovanja bo tako ko je. Tako dolgo bodo taki komentarji in taka klima, ne samo v tej drzavi ampak po celem svetu.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.11.2019 ob 15:05 Mejaš gost

      Kmetje za okolje skrbimo, ne pa uničujemo. Če bi imeli eni 1% pojma od pojma, ne bi tu gor pisali totalnih bedarij. Toliko predpisov in zakonov ter toliko papirjev in evidenc, ki jih moramo voditi, hkrati pa toliko kontrol, verjetno nima nobena gospodarska panoga. Zmaga pa pacient, katerega moti traktor pred gostilno, ne moti ga pa avto pred gostilno ali pa kolo pred gostilno... Ker kmetu je pač prepovedano med dvanajsturnem delavniku iti v gostilno.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 17:33 gost

        Vidva pacienta v zadnjih dveh komentarjih sta res pokazala svojo " kmečko pamet ". Ne čudim se več, da kmetje volite Janšo in Podobnika. Sem že napisal kako kmetje uničujete naravo in čebele brez katerih ni človeškega življenja, zato se ne bom ponavljal. Moti me to, da kmetje in privatniki dobivate vsako leto velike subvencije in nepovratna sredstva, delavec pa ne dobi ničesar. V Ustavi piše, da smo vsi enaki, v življenju pač nismo. Kako hudiča kmet neprestano dela, če ima vsak dan več ur biti v gostilni in se pri 30 - ih letih preseravati s traktorjem in priključki za 150.000 evrov ( ne vsi - nekateri )? Nekateri hodijo tudi delat. Tako, da nehajte s tistimi pravljicami 365 dni na leto in vsak dan 12 ali več ur. KMETJE SO PROTI DELAVCU PRIVILEGIRANI IN NA VELIKO UNIČUJEJO NARAVO. Okoljevarstveniki sem se spravite ne pa proti HE. Koliko je takih kmetov, ki subvencije in nepovratna sredstva dobivajo od Slovenije, svoje pridelke in izdelke pa prodajajo v Avstrijo? In ravno taki bodo najbolj glasni, da imamo mi v trgovini zaradi njihovih subvencij bolj poceni hrano. Peljite se nekam.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 17:45 gost

        Problem je v tem na kakšen način je kmet prišel do dragega traktorja. Subvencionirali smo mu ga vsi davkoplačevalci kakor subvencioniramo tudi gorivo za ta traktor. On se pa z njim pogosto preserava pred gostilno.

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 18:37 frnikula gost

        Skrbnite vi za okolje ja...kot lovci za divjad..hehe. SKrbiš ti za svojo njivo, vse ostalo te ne zanima, pa se voziš drugim po parceli s traktorjem, odmetavaš pločevinke piva, cigaretne škatle, da ne omenjam tega kaj vse zvlačite na njive in potem poorjete to nesnago, od plastike, steklenic, do kovine . Ukiniti subvencije, tudi zloraba le teh se redno dogaja, nekdo pobere subvencije za bio in eko oslarijo, potem pa se mu bolj splača pustiti posajeno na njivi da propade kot pa da bi pridelek pobral. Da ne omenjam še načrtno zapuščenih njiv preraščenih s plevelom in ambrozijo katerih semena veter trosi naokoli na dvorišča. da ne omenjam pohlepa, pobili bi se za kilogram koruze, sejete jo že na njivske poti, med vašo in sosedovo njivo pa puščate še 20-30 cm prostora, do zadnejga centimentra vse zasejat, pohlep vas bo ugonobil. Samo sprašujem se pa lahko kaj počnete s traktorji ob 1-ih zjutraj na njihvah, naslednjič bom klical policijo, da malo pridejo pogledat s kakšnimi svinjarijami škropite njive. Poleg tega vas še malo morje opravlja še službo zraven kmetovanja . Malo je pravih srčnih kmetov, tisti so žal zares bolj revni in ne pisarijo tu.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.11.2019 ob 18:36 Ponosen kmet gost

      Delavec dobi plačo, razmiš. Ka be rad meu? Se zavedš ka se orodje za ustvarjane ciljov podjetja. Če ne dosegaš pračakovanj te menjajo, kak stari stroj. Če se nej zadovolen s plačo, te pusti službo in si najdi drujgo. Ustanovi podjetje ali pa kmetijo in nosi riziko, vlagaj v razvoj in v delavca. Fala bogi da evropa pomaga tistim ki nekaj ustvarjajo. Kdo pa vam da socialno pomoč kda se vam ne ljubi delat? Slovenski hacap je eden najbole strogih v Evropi, če nej najbole strog. Kontrola je neverjetno zajebana. Dobimo denar, da pridelujemo najbole zdravo in varno hrano v Evropi. Na svoji njivi pridelam 15 ton koruze, če nam nebi dali omejitev bi imel na njivi posejal gso seme in pridelal 25+ ton koruze. Nebi potreboval subvencije, in ne pofukanih evidenc in papirologije. Pa če se na riti vgejš, je dejstvo ka je hrana prepoceni, zatau pa nima vrednosti, obravnavate jo kak samoumevno in jo mečete v smeti. kak mi na smej ide, kda vidim dobro situerane, kak kupujejo meso ali zelenjavo tujega izvora, tisto, štera je puna dreka, kak kitajski česen, ki ga zalivajo s človeškim drekom.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.11.2019 ob 18:39 Ponosen kmet gost

      daj ne brejči za traktorje. vsi ki nekaj ustvarjajo dobijo subvencionerano. podlunšek razširitev proizvodnje, poldek novi cnc stroj in jaz traktor. tij ka se pa navadan delavec, pa plačo. plača pa prijde od toga ka je ov daubo pejneze za razširitev tovarne, poldek novi cnc stroj in jaz traktor. tau so dejstva.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 19:06 gost

        Daj ne seri primitivec. Ta delavec, ki zate ni nič vreden, daje tebi za nov traktor, gorivo, tvoje dobro življenje, ............................. enako kot privatniku. Kaj bi privatnik brez delavca? Kurac drkal? Kaj bi kmet brez subvencij in nepovratnih sredstev? Marsikoga bi vrag vzel. Kdo prinaša privatniku dobiček??? Mizerno plačan delavec.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.11.2019 ob 18:45 jebovas gost

      ov fuknjenec be policijo zvau ka do preverjali sken škropimo:)

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 18:53 frnikula gost

        Saj tudi bom, kot sem napisal. Pa bomo videli kdo se bo potem smejal ;) . Kdor ob 1-ih ponoči škropi, nima čistih namenov, saj boš vedel s prve roke, kaj ?

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 20:43 Tomo vinkovič gost

        Opredeli nan kda se je škropilo pa ka je škropo ?? Znamo ka nekatere poljščine zaradi opraševanja čebel nesmemo škropiti podnevi.. torej se škropi ponoči oz ko čebele odidejo v panje...

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.11.2019 ob 18:56 jebovas gost

      Koga boš zvau? policijo:)

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.11.2019 ob 18:58 frnikula gost

      pa podajal bom prijave za gnoj ki celo zimo lepo stoji na sosednji njivi, že dve zimi zaporedoma je bilo tako, pa podajal bom prijavo za nesnego ki jo naredite na cesti, pa za škodo ki jo s kombajni delate, pa za grdo ravnanje z živalmi ki se vam dušijo v gnoju in v blatu itd.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 19:03 jebovas gost

        a tau boš vse policijo zvau? :) ka pa če be uredbe šteu? nevejš ka ja tau? san si mislo.... ka pa če bi babo jebo tej čas? nemaš? san si mislo... ka pa če be v službo šau? nemaš? ka pa če bi normalne biu? nemreš, geli, kole te....

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.11.2019 ob 19:07 čondraš gost

      Točno, za vse to bom klical miliciju, pa za to da se pijan voziš s traktorjem naokoli...pa da namesto žene kravo jebe.š..o službah pa ne bi kmeti, ti nisi za to, ti si samo za to da vsedeš za volan traktorja, pa ka njemi davleš...ti si rojen za to, volan,traktor,njiva,krava..

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      26.11.2019 ob 19:12 Ponosen kmet gost

      Delavec ne dosta vreden, dober delavec. je pa zamenljiv. pa sam se odloči ka de delo za nekoga. ne nosi rizika, samo uboga navodila. če pa se nejmi ne vijde, pa lejko menja službo. nej smo več v socializmi

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.11.2019 ob 19:14 čondraš gost

      seveda poznam številko, to so tri številke katerih vsota ponazarja tvoj IQ , vsota števil je 5, vem da ti ni jasno, toliko mimogrede :)...ajde kmetu, idi naredi jen selfi z gnojem za facebook ;)

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 19:24 čondraš gost

        Gnoj je zlato, samo ne na cesti, teslo;). tega niste imeli na zaključnem izpitu po končani dvoletni kmetijski šoli ?

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      26.11.2019 ob 19:19 Lendavski nadvojvoda gost

      Vidiš,Čondraš,što zna ta izraz pravi tak,kakši si ,niti zadnji pes te ne bi dol pouscal.Takši si,nič.😎

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 19:22 čondraš gost

        No viš si se pokazal kdo si ;) . Nič se ti ne sekiraj zame, tele kmetavzersko, imaš s sabo več kot dovolj problemov ;).

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      26.11.2019 ob 19:26 jebovas gost

      lendavski nadvojvoda paze ka de policijo zvau:)

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      26.11.2019 ob 19:47 Lendavski nadvojvoda gost

      A je ta ,pu naše,Čundraš,tak nikši,krmežljavi,brez kil,pa sala ,brez pimpeka,brez pameti kmečke,sikak brez kakšekoli zdrave pameti,ta paštetojedec,neoprani verjetno,tak zamerljivi?Mater,trousin se kak pes na njegovuj,či ju ma.Nemren nič od straha.😎

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      26.11.2019 ob 20:46 Ursus gost

      Jesoše, uredništvo !! Dajte ten blokašon pa kauč majstron debelin nekšo bole čedno objavo, na njuvon ranki... travo vidijo rasti pa kda što po stubaj v bloki gor ide to čujejo

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      27.11.2019 ob 6:28 Jj gost

      Država bi mogla podpret naravno pridelano hrano.. ne pa subvencije dajat največjim kmetom da si pol kupujejo vsake 2 let 300 konjske traktorje...sami imamo 15 glav živine.. smo hribovska kmetija... in se j.ebemo s kurče.im hribom... delo ni pa nič vredno... no vsaj doma zredim bika brez vsakršne silaže.. koruze... krmil itd... pa še gnoj ne srmdi tojk...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 7:45 Kmetijstvo gost

        Pa te tij se kmet?! Nej si. Ker ce bi bil, bi znal ka mamo podnebno vezana placila. Tij pa kak Kekec se dobis OMD. Tau pa je nej problem. Ce se zabiti si zabiti.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      27.11.2019 ob 7:21 Mejaš gost

      San znal ka nemate 1% pojma od pojma, za traktor niti subvencije niti razpisa nega. Ka pa morete jesti kitajsko pa poljsko meso oziroma drek, iz trgovine, van pa očitno itak vseeno. Dober tek

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      27.11.2019 ob 7:55 Ponosen kmet gost

      Pa ka ste naivni. Kakse drzavne subvencije, evropske subvencije so. Pa ka te mislite ka samo mij mamo subvencije?! Vec dobimo subvencij kot placamo v evropsko pogaco za kmetijstvo. In vij betonarji bi ukinili subvencije. Sistem eu dela na podlagi subvencij, kot v kmetijstvi, tako gospodarstvu. Novinar, tij pa se populist. Pljunem nate.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 9:25 gost

        Jaz pa pljunem nate kmetiček zarukani. Žereš naš denar, onesnažujem naravo, se delaš gospodarja, za delavca pa misliš, da je hlapec, ki mora delati zate in za Podlunška, vama prinašati dobiček, vidva jim bosta pa dala drobtinice, kot bosta vidva želela. Država vama je pa dolžna dajati subvencije, nepovratna sredstva in razne ugodnosti, da bosta vidva GOSPODARJA lepše in boljše živela????? NIČ BAT, PRIDE KARMA K OBEMA DOMOV.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      27.11.2019 ob 9:29 ponosen kmet gost

      boli, ha:)

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      27.11.2019 ob 10:50 Ponosen kmet gost

      Ze trepečen😂

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 11:05 gost

        PRIDE K TEBI DOMOV. SLEJ KO PREJ. KO BO PREPOZNO, BOŠ SPOZNAL, DA DENAR IN POŽREŠNOST TER ZANIČEVANJE DELAVCA NISO VSE NA SVETU. A TAKRAT BO PREPOZNO. KDOR VISOKO LETA NIZKO PADE.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      27.11.2019 ob 11:10 Ponosen kmet gost

      Kdo zaničuje delavca? Tij tele socialno

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      28.11.2019 ob 17:16 Ponosen kmet gost

      Zatau pa mam za 1,5 premoženja, ka mam nizki iq. Tele socialno.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      28.11.2019 ob 19:11 gost

      Neizobražen in nekulturen si kot tisti s petimi razredi osnovne šole. Nerazgledan si kot tisti z najnižjim znanjem. Z bogastvom se ne hvali, niti tega bogastva ne moreš v zemljo odnesti. Če to res imaš ( kar pa močno dvomim, ker si navaden preserator), si polovico podedoval, polovico ti je pa dala država ( mi vsi skupaj ) v obliki nepovratnih sredstev, subvencij in drugih olajšav. Vsako leto zaslužim najmanj 170.000 evrov, tako, da te lahko s kmetijo vred kamot kupim, pa se s tem ne hvalim. Človek se lahko pohvali z srečno družino, dobro vzgojenimi otroki, srečnim in polnim življenjem vseh družinskih članov, ........ SAMO PRIMITIVCI, KOT SI TI, SE HVALITE Z DENARJEM IN PREMOŽENJEM ( pa še do tega niste sami prišli ).

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      29.11.2019 ob 11:16 Ponosen kmet gost

      170000 eur je posteno ja sicer pa me boli rit, ce ai fafo kurce okoli. Ce si nej kmet je vse posteno. Hinavstvo prve klase. Mam visoko izobrazbo ali moren se na tvoj nivo spustite. 1ha zemlje je 20 tisoč eur. Te pa racunaj. Jebi se meni, ce mi kulture manjka, ce poves nekak direkt, je pac po tvoje nekulturno. Sovražni gorov ne obstaja. Samo levicarji jokajo, vegani, pedri, iskalci spolne identitete. Jebo vas ovce, iscite problem v sebi. Vsi mamo enako možnosti, problem je dusaj, gnila fausija vas kole.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 11:54 gost

        Kole le kole favšija. Pokazal si svoj značaj. Najprej se hvališ z denarjem, zdaj se hvališ še z izobrazbo in zemljo. Kaj pa tvoja žena, otroci, vnuki, vnukice?? Jih nimaš? Meni je družina in družinska sreča najvažnejša, zaplankanemu kmetu in desničarju pač zemlj, denar, požrešnost, sovraštvo do drugačnih. Še to ti moram napisati, da si tudi po ozobrazbi pod mano. Zdaj pa idi in Janši zatoži.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      29.11.2019 ob 12:07 gost

      Se vijdi kako ste " izobraženi ". Sram vas je lahko ,kakšen primitivizem zganjate ! Izobraženec se ne ukvarja z fb forumi !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      29.11.2019 ob 12:24 Ponosen kmet gost

      A izjava "da on mene lahko kupi" , je pa na mestu. Imam narascaj, za koga delam in se je vredno boriti. Ti se hvalis jaz pa se ne smem. Dvojna merila. Joj zato pa zivimo v drzavi kjer se hvalijo da pustijo sluzbe in zivijo na racun drzave. Samo poglejte kaj so levicarji naredili iz skandinavskih drzav. Vojna obmocja.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 13:03 gost

        TI DALJE OD OSNOVNE ŠOLE NISI PRIŠO. ČE KDO ŽIVI NA RAČUN DRŽAVE JE TO VELIKI KMET. MALI KMET JE V RANGU DELAVCA.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      29.11.2019 ob 13:08 Ponosen kmet gost

      Cisti socializem zganjas, deda casi so mimo. Kapital sposobnim. Po tvoje bi dobičke delile med delavce, podpirali manjost.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      29.11.2019 ob 13:32 Ponosen kmet gost

      Pa rano na zelodci:)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      29.11.2019 ob 14:26 Ponosen kmet gost

      Over and out:)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 14:38 gost

        Bože moj. Kmetek bi rad uporabljal tuje besede, za katere sploh ne ve kaj v resnici pomenijo. Svega i svašta bi rekel moj brat.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      29.11.2019 ob 15:02 gost

      Potem TI NISI slovenec ,kakor tudi tvoj brat ni ,ker v slovnici ni takih besed. Zato pa se prepiraš ker ne veš kaj je prav in kaj ni prav !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 15:12 gost

        Tvoja logika je polna lukenj - kakšno izobrazbo že imaš? Potem tudi ti nisi Slovenec, ker tvojih besed tudi ni v našem pravopisu. Glej, moj oče je lahko imel Slovenko in sem se rodil jaz, pozneje je imel Srbkinjo in se je rodil moj brat. Štekaš ali ti naj narišem?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      29.11.2019 ob 16:38 Ponosen kmet gost

      Torej si sin kurbira. Plod ljubezni v kurbariji je tvoj plbrat. Torej je tvoj polbrat kurbin sin. Ti si otrok iz prvega zakona in jokas za svojo mamico. Sledi ojdipovega sindroma cutim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 16:48 gost

        Ti si pa res na dugi lajtngi, ne razmeš in ne razmeš. Kaj, če je moja mati zaradi bolezni umrla in se je čez nekaj let oče poročil z žensko iz Srbije in sem dobil brata? Vidim, da ti bom vse skupaj moral narisati, da boš sploh razumel. Kje si ti mene videl jokati? Si danes spil preveč goričke čvajge?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      29.11.2019 ob 16:54 Ponosen kmet gost

      Nej. Zeu se srbkinjo. Ona ga je proti tebi nahujskala, rad ma samo drugoga sina. Tvoja mate se ti je odpovedala, ker si na las poben ocetu. Doma se nikdar nej smeu ordnoti, na neti pa je drugace. Tu se mocen, tu si alfa inomega.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 17:11 gost

        Kar se pa brata tiče - dobro se razumeva in sodelujema. Iz Srbije voziva poceni robo in jo v Sloveniji drago prodajava. Denar sam leti na kupe. Ti se pa na zemlji in v hlevu mantraš, na soncu, vročini, dežju, smradu. Saj se mi kar smiliš, ko tako trpiš.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      29.11.2019 ob 17:18 Ponosen kmet gost

      Ok stajerec. Migrante vozita?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2019 ob 17:27 gost

        Kdo ti je reka, da sem Štajerec? Pazi, da migranti v tvojo kuču ne pridejo. Vse ti bodo pojedli, traktore in avte pa živino pa odpelali. Hitro pozovi Janšo ali Šiškovo vardo, da ti pridejo na pomoč.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      29.11.2019 ob 18:04 Ponosen kmet gost

      Levica pac...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    43. gost
      29.11.2019 ob 18:18 Ponosen kmet gost

      Sem povedal.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.