https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Papige, kanarčki ter drugi eksotični ptiči na ogled v Beltincih

Beltinci, 17.11.2019 ob 6:05  

Včeraj in danes, 17. novembra, je v Beltincih v grajskih prostorih beltinskega gradu na ogled razstava sobnih ptic, ki jo organizira Društvo za varstvo in vzgojo ptic Slavček Beltinci.


V Beltincih tako ta vikend poteka Društvena razstava ptic, kjer se predstavljajo različne vrste papig, kot so skobčevke, nimfe, agapornisi, aleksandri ter druge.

Pisanih barv so tudi razne vrste kanarčkov, kalinov, diamantne grlice, eksotične vrste ščinkavcev kakršna je Gouldova amadina ter druge.

Na razstavi najdemo tudi skobčevke, ki imajo več kot 600 vrst predstavnikov, njihova domovina pa je Avstralija, kjer živi v velikih jatah. S križanjem so gojitelji videz teh predvsem spremenili, zato poznamo skobčevke pisanih barv, od modre, zelene, vijoličaste in rumene. Imajo tudi sposobnost oponašanja človeških glasov. Spola se ločita po barvi roženice nad kljunom, samček ima modro, samička pa rjavo barvo.

Pisani agapornisi so vrsta papig, ki najraje živi v paru oz. si radi sami izberejo svojega partnerja. Zaradi te lastnosti se v angleščini imenujejo lovebirds.

Tudi papige aleksandri so različnih barv in priljubljeni med gojitelji ptic, ki lahko živijo tudi do 35 let.

Eksotične vrste ptic tekmujejo na razstvah, razstavljajo pa le osebke starejše od 2 let, ki že imajo popolnoma razvito in obarvano perje. Te vrste se vzrejajo v ujetništvu, njihova domovina pa so tropska območja Avstralije, Latinske Amerike, Afrike ter Azije.

Pri nekaterih razstavah ocenjujejo le ptičje petje. Pri teh sodelujejo predstavniki skupine pevcev, kakršen je tudi kanarček. Da pa lahko ocenijo njegovo petje, je potebno veliko domače vzgoje, da se ptič tega priuči. Na razstavi ima vsaka ptica časa 10 minut, da zapoje, če ne sledi diskvalifikacija.

Če vas zanima svet pisanih vrst ptic, vabljeni k ogledu tudi jutri med 9. in 17. uro v grajske prostore beltinškega gradu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.