https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evropski teden zmanjševanja odpadkov posveča pozornost ponovni uporabi

20.11.2019 ob 6:05  

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj odmevnih in najuglednejših akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ta letos poteka med 16. in 24. novembrom, poudarek pa je na ozaveščanju ter izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je od leta 2008 ko je bila akcija organizirana prvič, iz manjše pobude zrastel v eno največjih evropskih ozaveščevalnih pobud, v sklopu katere se je odvilo že več kot 100.000 akcij v kar 47 evropskih državah, piše Ministrstvo za okolje in prostor.

Slovenija v pobudi sodeluje od leta 2010. Pobuda vsako leto pozornost nameni drugi temi. V Sloveniji je letos v središče postavljena ponovna uporaba, s poudarkom na kosovnih odpadkih, odpadnemu tekstilu in odpadnih oblačilih ter odpadni embalaži.

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki - najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden izmed bolj učinkovitih je ponovna uporaba.

V centrih ponovne uporabe iz starih izdelkov, pohištva in oblek pripravijo vsako leto 250 ton uporabnih kosov za nadaljnjo uporabo. Pri tem so pozorni na to, da pri popravilih ali izdelavi novih izdelkov ne uporabljajo novih materialov ali virov in da česar ne morejo uporabiti, reciklirajo ali usmerijo k različnim odjemalcem.

Po podatkih Eurostata je količina komunalnih odpadkov, ki nastanejo v Evropski uniji, v zadnjih nekaj letih vsako leto večja, tovrsten trend pa velja tudi za Slovenijo. Kljub temu smo pri našem ravnanju z odpadki dosegli tudi napredek.

V zadnjih petih letih, od 2014 do 2018, se je v Sloveniji povečala količina komunalnih odpadkov na prebivalca, povečala pa sta se tudi delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov med vsemi v Sloveniji nastalimi komunalnimi odpadki ter stopnja recikliranja komunalnih odpadkov.

Slednja je bila v letu 2017 58-odstotna, medtem ko je v letu 2014 znašala 36 odstotkov. Z navedeno stopnjo recikliranih komunalnih odpadkov se je Slovenija v 2017 med članicami EU uvrstila na drugo mesto. Zaostala je le za Nemčij, ki je imela skoraj 68-odstotno stopnjo recikliranja komunalnih odpadkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2019 ob 14:58 gost

      Ni ga na svetu tako velikega kontejnera za smeti,da bi vanj stlačili Df in njemu podobne budale tukaj na portalu .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.