https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vlada za izboljšanje položaja kmetov

03.12.2019 ob 6:00  

Vlada je potrdila besedilo resolucije o strateških usmeritvah razvoja kmetijstva in živilstva z naslovom »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021«. 


V predlogu resolucije, piše, da je treba pridelavo in predelavo hrane narediti bolj samostojno, organizirano, dinamično in manj odvisno od podpor, ki pa morajo biti ciljno in strateško načrtovane.

Za odporno in konkurenčno pridelavo in predelavo hrane je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano določilo naslednje cilje: zagotavljanje visokih standardov varne in kakovostne hrane; učinkovita raba in dostopnost virov; primerljiv dohodkovni položaj, stabilnost dohodka; krepitev agroživilskih verig in izboljšanje položaja kmeta v verigi; spodbujanje pridelave in porabe hrane z višjo dodano vrednostjo; krepitev tržne naravnanosti in podjetništva; spodbujanje generacijske prenove; ohranitev proizvodnega potenciala in obsega kmetijskih zemljišč.

Za uresničitev cilja trajnostno upravljanje z naravnimi viri in zagotavljanje javnih dobrin bo med drugim potrebno zmanjšati negativne vplive na vodo, tla in zrak, blažiti podnebne spremembe, varovati biotsko raznovrstnost, ohranjati kmetijsko kulturno krajino in zagotavljati dobrobit živali.

Cilji na področju dviga kakovosti življenja in gospodarske aktivnosti na podeželju pa so spodbujanje dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, krepitev lokalnih pobud in medpanožnega sodelovanja ter krepitev navezave turizma na kakovostno hrano iz lokalnega okolja, ženske na podeželju in skrb za ranljive skupine.

Ne nazadnje pa horizontalni cilj zahteva krepitev raziskovalne podpore za razvoj kmetijstva in podeželja, učinkovit prenos znanja do končnih upravičencev, učinkovit sistem AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems) oziroma sistem znanja in inovacij na področju kmetijstva, so sporočili iz vlade.

Resolucija je sicer politični strateški dokument, ki odraža obstoječe stanje in potrebe po intervencijah. Daje podlago za nacionalne ukrepe in strateški načrt za izpolnjevanje skupne kmetijske politike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2019 ob 7:57 Gostt gost

      Nic ni za izboljsanje kmetov, sploh ne manjsih kmetij. Zakaj ni tega potem bilo lani, ali predlani. ? Preprosto ena perspektiva se izteka in so prisiljeni sprejeti novo za 5 let. Boli njih za kmeta.

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2019 ob 9:50 gost

        Boli njih za malega kmeta. Dajejo pa veliko velikim kmetom in velikim predelovalcem hrane. V DESETIH LETIH PANVITI 32 MILJONOV EVROV SUBVENCIJ. Vemo kdo so lastniki panvite.Da onega velikega kmeta z nekaj tisoč hektarjev zemlje pri Lendavi ne omenjam. Koliko denarja je šlo v kmečke turizme pa niti Bog ne ve.

        24 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2019 ob 10:27 gost

      Kdo vse pleni in krade v kmetijstvu? Tudi ministrica? https://pozareport.si/post/502801/preiskava-dokumenti-zdaj-crno-na-belem-pivceva-kasirala-denar-za-delo-ki-ga-ni-opravila-ministrica-cas-je-za-odstop

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2019 ob 19:01 Mw gost

      Ja 75%subvencij smo komaj dobili ni denarja kam je šev tadenar

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.