https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zasvojenost spremeni človekovo osebnost

11.12.2019 ob 9:00  

Nekoč so strokovnjaki zasvojenost opredeljevali predvsem v povezavi s ponavljajočim uživanjem neke snovi (npr. alkohol, droge), ki povzroči spremembe v vedenju, miselnih procesih in telesnem delovanju. Danes prepoznavamo več oblik zasvojenosti, saj smo lahko zasvojeni tudi z različnimi vedenji kot je igranje iger na srečo, gledanje pornografskih vsebin, prehranjevanje (prenajedanje, stradanje), delo, odnosi, nakupovanje, uporaba sodobnih tehnologij (družabna omrežja, video igre, spletno nakupovanje).


Zasvojenost in delovne zmožnosti

Osebe z zasvojenostjo so pogosto tudi zaposlene, vendar lahko njihova zasvojenost  pomembno vpliva na njihovo delovno učinkovitost ter varnost pri delu zase in okolico. Znanstveniki ugotavljajo, da imajo takšni zaposleni težave pri odločanju, ohranjanju pozornosti, zamujanju ali izostajanju od dela, na delovnem mestu so pogosto utrujeni, težave imajo pri uravnavanju čustev (nihajo iz enega ekstrema v drug), potrebujejo več časa  za enostavne naloge, ne opravijo dela do predvidenega roka, pogosteje lahko doživijo nesrečo pri delu.

Zdravljenje zasvojenosti

Zdravljenje zasvojenosti je dolgotrajen in kompleksen proces. Prvi korak, ki ga mora storiti posameznik je prepoznavanje in priznanje, da ima težave ter odločitev za spremembo. Brez tega zdravljenje z veliko verjetnostjo ne bo uspešno. Nato je potrebno iskanje ustrezne pomoči in podpore. Zaradi vpliva zasvojenosti tudi na bližnje (ki živijo z zasvojeno osebo ali so z njo odraščali), včasih tudi ti potrebujejo pomoč in podporo, saj so se prilagodile nezdravi dinamiki odnosov med člani, kar pa lahko otežuje njihove nadaljnje odnose.

V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je več kot 11.000 zaposlenim iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij in njihovim ožjim družinskim članom na voljo strokovna pomoč v primeru duševne stiske in zasvojenosti. Svetovalce je možno kontaktirati elektronsko, telefonsko ali se dogovoriti za osebno srečanje. Preko spletnega portala pa so jim na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja.

Več o projektu NAPREJ na www.naprej.eu

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.12.2019 ob 10:06 gost

      Najhujše posledice prinaša zasvojenost določenih pacientov z gledanjem Janševe televizije.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.12.2019 ob 16:30 gost

        Miki, srečujem jih vsah dan in vidim kaki bedaki so. Nekateri so tako prestrašeni z begunci, da še iz hiš ne upajo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.12.2019 ob 12:47 gost

      mmmmm

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.