https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Letos za ošpicami zbolelo že 40 oseb

18.12.2019 ob 6:05  

Do 17. decembra je v Sloveniji potrjenih 38 primerov ošpic pri prebivalcih Slovenije in dva pri tujcih. V novembru in decembru so obravnavali dva, predvidoma nepovezana, izbruha ošpic, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).


Primeri ošpic v letu 2019 v Sloveniji

Skupno je NIJZ v letos zabeležil 38 primerov ošpic pri prebivalcih Slovenije in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let. Deloma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (11). Med zbolelimi jih je bilo 8 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, 8 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

Učinkovita preventiva proti ošpicam je cepljenje

Cepljenje se izvede z 0,5 mililitra raztopljenega cepiva, ki se injicira v zgornji del nadlahti. Prvi odmerek prejmejo otroci od dopolnjenega leta do dopolnjenih 18 mesecev. Ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo.

Medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je nasprotovanje cepljenju ena od desetih največjih groženj globalnemu zdravju, v Sloveniji delež cepljenih upada in je s 93 odstotki pod priporočljivo mejo 95 odstotkov. Po drugi strani pa v oči bode statistika - denimo obolelih za ošpicami. Med letoma 1999 in 2009 v Sloveniji ni bilo niti enega primera ošpic, nato zgolj po nekaj na leto, izstopalo je leto 2014, ko jih je bilo kar 52. Letos pa je pojavov ošpic spet občutneje več, do 17. decembra jih je bilo že 40.

Ravno uspeh cepljenja je po besedah pediatra Marka Pokorna njegov največji sovražnik, saj so številni že pozabili na številne bolezni, ker so praktično izkoreninjene. A ravno upadanje precepljenosti, ne le na primeru ošpic, lahko povzroči, da se vrnejo bolezni, ki jih več ne poznamo.

Premier Marjan Šarec je glede zakona o nalezljivih boleznih dejal, da bo do aprila pripravljena novela zakona o nalezljivih boleznih, ki bo zaradi zlorab prinesla spremembe pri dolgotrajnih upravnih in administrativnih postopkih, povezanih z opustitvijo cepljenja iz medicinskih razlogov. Določbe iz veljavnega zakona so pogosto predmet zlorab, je opozoril. Pri več kot 95 odstotkih vlog za opustitev cepljenja namreč po njegovih besedah ni ugotovljenih medicinskih razlogov za opustitev, ampak gre zgolj za osebne razloge tistih, ki cepljenju nasprotujejo. Premier je spomnil tudi na podatke Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih cepljenje prepreči najmanj dva milijona smrti na leto. Če pa bi bil delež cepljenih večji, bi jih lahko preprečilo še dodatnih milijon in pol. Poleg tega gre za najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim, ki se zaradi globalizacije in načina življenja širijo vse hitreje.

Cepljenje proti ošpicam bo v Nemčiji postalo obvezno

V Nemčiji so 14. novembra sprejeli zakon, po katerem bo za sprejem otrok v šolo in vrtec od 1. marca prihodnje leto obvezno cepljenje proti ošpicam. Za tiste, ki nove zakonodaje ne bodo spoštovali, so predvidene denarne kazni do 2500 evrov. Za otroke, ki so že v vrtcu ali šoli, pa bodo morali starši do 31. julija 2021 predložiti dokaz, da so bili bodisi cepljeni bodisi so ošpice že preboleli. Cepljenje bo po novi zakonodaji obvezno tudi za zaposlene v vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah ter za tiste, ki delajo ali bivajo v centrih za migrante. "Zaščita pred ošpicami je zaščita otrok," je poudaril nemški minister za zdravje Jens Spahn.

*Foto: siol.net

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2019 ob 9:03 gost

      In potem se še vedno najdejo bedaki, ki ne cepijo sebe in svoje otroke. In potem se nepotrebne bolezni širijo. Enako je pri gripi. Ljudje ( predvsem tisti, ki so najbolj potrebni cepljenja proti gripi - starejši in kronični bolniki ) se nočejo cepiti in potem se širijo epidemije gripe in povzročajo zdravstvu nepotrebne stroške in nepotrebno obremenjujejo že tako preobremenjeno zdravstveno osebje. KAR SE TIČE OŠPIC IN PODOBNIH NALEZLJIVIH BOLEZNI MORA DRŽAVA UVESTI ČIMPREJ OBVEZNO CEPLJENJE!!!! Ko je za javno dobro in za javno zdravje, so človekove pravice na drugem mestu!!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.12.2019 ob 9:34 čondraš gost

        Si plačan-a za propagando za cepivo ? Določena cepljenja ja ( sploh za otroške nevarne bolezni kot so tudi ošpice ), vsa pa absolutno ne, saj ni normalno toliko " strupa " vnašati v zdravo človeško telo. Mogoče ti še ni znano, ampak pri cepivih se obrača velik denar in ko omenjaš cepljenje proti gripi, le to je lahko usodno za starostnike in kronične bolnike, kdor se je že cepil proti gripi ve, da v večini zboliš na polno nekaj dni po cepljenju. Pa ni vsak prehlad gripa, če smo ž pri tem.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.12.2019 ob 9:48 gost

        Čondraš, zgleda, da si ti neki mladenič, ki ti še planice visijo z riti in v življenju nisi še ničesar preživel. Ne piši laži v vsakem komentarju. Cepljenje proti gripi usodno za starejše ljudi????? Kje hudiča si ti to laž prebral? Star sem 70 let, že deset let se cepim proti gripi in nikoli nisem zbolel ne takoj po cepljenju ne v celotni zimi. Cepiti se ne smejo samo tisti, ki so resnično zelo alergični na kako sestavino cepiva. Pred cepljenjem dobiš opis teh sestavin. Pa kakšne glušosti pišeš: "" vnašati strup v zdravo človeško telo ". Kje pa imajo kronični bolniki in starostniki ZDRAVO TELO??? Jej, jej, jej. Zaradi takšnih bedakov, kot si ti, imamo vsako leto polno ljudi z gripoznimi obolenji in veliko od teh jih umre. Nisem plačan za propagando cepiv, se pa kot pameten človek zaščitim, da ne dobim gripe.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2019 ob 9:30 čondraš gost

      Ne zavajajte, vseh 40 je od doli, šiptraji, Bosanci in Srbi ki svoje dece ne cepijo in jih vlačijo doli v državah tretjega Sveta,za praznike, potem pa širijo med svoimi kolegi od doli tukaj te ošpice.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.12.2019 ob 10:37 čondraš gost

      DF.. že deset let se cepim proti gripi in nikoli nisem zbolel ne takoj po cepljenju ne v celotni zimi....Debeli, vsi vemo da si bolan, ti si najlepši primer tega kaj škodljivega naredijo cepiva človeku v glavi. Cepljenje proti gripi je navaden nateg, širjenje gripe pa navadna propaganda farmacevtov. Vsak ki ga poznam in se je cepil, je po cepljenju zbolel. Zadnjič smo imeli v bolnici reanimacijo 8 let starega fantiča,5-ur po cepljenju za gripo. Govorim s prve roke.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.12.2019 ob 10:42 čondraš gost

      Ko se samo spomnim poizkusov ustvarjanja histerije s ptičjo gripo in svinjsko kugo..kakšno paniko so delali ljudje in hiteli na cepljenja, potem v drugo pa se farmaciji več ni izšlo, ljudje se niso več bali in so propagando o cepljenju proti omenjenima boleznima, enostavno opustili, kot tudi cepljenje. Vedno se najdejo pacienti kot je DF, ki ga lahko na suho nategneš od zadaj inga šolaš ko malu decu.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.