https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Cene programov Vrtca Lendava bodo po novem letu nižje

20.12.2019 ob 18:00  

Na zadnji seji Občinskega sveta Občine Lendava, ki je potekala 18. decembra, so svetniki obravnavali in potrdili nov predlog cen programov Vrtca Lendava.

 

Cene programov vrtca bi se glede na nov predlog morale znižati za 8,8 odstotka v oddelkih 1. starostnega obdobja in za 5,6 odstotka v kombiniranih oddelkih, za 4,4 odstotka pa zvišati v oddelkih 2. starostnega obdobja. Ob ohranitvi trenutno veljavnih višin subvencioniranja programov bi se tako cene, ki so izhodišče za izračun plačila staršev, spremenile v različnih razmerjih.

Da bi se temu izognili, je vrtec predlagal ukinitev subvencije za programe v kombiniranih oddelkih, znižanje subvencije za programe 1. starostnega obdobja iz 11 odstotkov na 4 odstotke in dodelitev subvencije za programe 2. starostnega obdobja v višini 6 odstotkov.

Tako bi se cene, ki so izhodišče za izračun plačila staršev v vseh programih, znižale za približno 7 evrov. Prav tako bi se znižal tudi skupni znesek subvencij, za približno 800 evrov mesečno, ki ga občina zagotavlja vrtcu, torej bi bila obremenitev proračuna iz tega naslova nižja.

Na seji občinskega sveta pa je bil predstavljen predlog občinske uprave, da se subvencija ohrani na letošnji ravni, približno v višini 5.400 evrov mesečno, in se tako zagotovi znižanje vseh cen, ki so izhodišče za izračun plačila staršem za približno 11 evrov. Občinski svet je tako sprejel predlog, da se veljavne cene znižajo v oddelkih 1. starostnega obdobja za 5 odstotkov, v kombiniranih oddelkih za 1 odstotek in v oddelkih 2. starostnega obdobja za 7 odstotkov.

Vir: Občina Lendava

Nove cene bodo obveljale s 1. januarjem 2020, trenutno še veljavne cene pa so bile potrjene letos meseca marca. V skladu z zakonodajo naj bi se uskladitev cen praviloma izvedla enkrat letno oziroma v primeru, če pride do bistvenih sprememb elementov, ki vplivajo na ceno vrtca. Uskladitev cen je bila potrebna zaradi vnovičnih sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe za področje vzgoje in izobraževanja in tudi kadrovskih sprememb, ki vplivajo na stroške dela.

Nove spremembe se nanašajo tudi na strošek neporabljenih živil, ki sedaj znaša 1,60 evrov na dan. Prav tako se je spremenil časovni okvir glede koriščenja rezervacije med letom, ki ni več vezan na koledarsko leto, temveč na šolsko leto. Slednje je smiselno predvsem zaradi lažjega elektronskega vodenja in sprotnega spremljanja že izkoriščenih rezervacij med šolskim letom.

Majhna sprememba pa je tudi pri določilih glede zagotavljanja časa prihodov in odhodov otrok v vrtec. Sprememba se nanaša na dve enoti DE II Lendava in DE I Lendava, in sicer mora po novem vrtec v enoti DE II Lendava prilagoditi odpiralni in zapiralni čas ob izkazani potrebi staršev za najmanj sedem otrok, v DE I Lendava pa za najmanj dva otroka. Vsa ostala določila glede dodatnih ugodnosti za starše ostajajo nespremenjena.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.