https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

07.01.2020 ob 9:54  

Pravoslavni kristjani danes, 7. januarja, praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. 

V ponedeljek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan je v pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekalo bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te so verniki odnesli domov in jih zažgali, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je potekala praznična liturgija.

Božič danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji, navaja STA.

Verniki omenjenih cerkva božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejeli novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2020 ob 10:30 gost

      Vse najboljse debeli. Badnjak si gor vceraj vuzgo?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2020 ob 11:30 Emma gost

      Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.com

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2020 ob 12:04 gost

      debeli ne hodi k maši,on časti partjo

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2020 ob 12:07 gost

      To si ti rekel. On je tihi Jansist podmukli.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2020 ob 12:40 gost

      Df- janšev ritolizec.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.