https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Požari v Avstraliji do sedaj zahtevali 25 človeških in pol milijarde živalskih žrtev

09.01.2020 ob 9:10  

Požari, ki že od meseca septembra divjajo v Avstraliji, so povzročili ogromno okoljsko krizo, saj so ognjeni zublji pogoltnili skoraj pol milijarde divjih živali. Požari pa so do sedaj zahtevali 25 človeških žrtev, zgorelo je skoraj 2000 domov, mesta pa se dušijo v dimu.


Ognjeni zublji so do sedaj uničili površine v velikosti Irske

Škoda zaradi požarov se je po ocenah povzpela na 434 milijonov evrov in se bo še povečala. Na jugovzhodu Avstralije, kjer že več mesecev divjajo gozdni požari, je končno padlo nekaj dežja, popustila je tudi vročina, ki se je prej ponekod zvišala do 48 stopinj.

Medtem pa se 2600 gasilcev pripravlja na nov vročinski val, ki ga pričakujejo v petek, se vse več prostovoljcev trudi rešiti vse kar se rešiti da. Splet so preplavile fotografije rešenih koal in kengurujev ter drugih živali. 

Na prizadetih območjih je po ocenah strokovnjakov poginila že več kot tretjina živalstva, opustošeni gozdovi, pa bodo potrebovali vsaj 20 do 30 let za obnovo. V požarih, ki od septembra divjajo v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, je domnevno umrlo 480 milijonov divjih živali, ocenjuje profesor na univerzi v Sydneyju Chris Dickman. Oblak dima je bil viden tudi v Čilu in Argentini, 12.000 kilometrov vstran.

V Novem Južnem Walesu gori več kot 150 gozdnih požarov, zgorelo je že 3,6 milijona hektarjev površin, požari pa so hudo prizadeli tudi kmete, ki so izgubili več deset tisoč glav živine, sama mesta pa se v dimu dušijo.

Srce za Avstralijo tudi iz Slovenije

Na pomoč so priskočili tudi Slovenci. Na Facebooku je moč zaslediti eno izmed prvih akcij za pomoč živalim v Avstraliji, ki jo zasledite TUKAJ. Zbirajo medicinske brizgalke, osnovna zdravila primerna za živali, flaške in seske za hranjenje živalskih mladičkov, kreme z vitaminom E, mazila za tačke, trakci za kenguruje ter pouche (vrečke za madiče kengurujev), ki jih lahko izdelate sami.

»Ogromno Slovencev v Avstraliji je stopilo skupaj, pristopilo k projektu, skupaj se trudimo po najboljših močeh, da delamo tako tukaj aktivno kot prostovoljci, zraven vsega pa koordiniramo še vse z Slovenijo« je zapisala Kaja Rukav, organizatorka akcije.

V javnosti so sicer zaokrožili tudi številni transakcijski računi, na katerh se zbirajo prostovoljni prispevki za gasilce, ljudi in živali.

Avstralska prestolnica mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu

To je nova normalnost, napovedujejo podnebni strokovnjaki. Vendar vrh avstralske politike zanika težave zaradi spreminjanja podnebja, je za Reuters dejal Angus Taylor, minister, zadolžen za nižanje emisij. V avstralski prestolnici Canberri so zaradi hudo onesnaženega zraka, razglasili izredne razmere. Po podatkih IQ Air Visual, ki spremlja kakovost zraka po svetu, je Canberra danes mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu.

V Novem Južnem Walesu so od novembra aretirali 24 Avstralcev, ki so namerno povzročali požare je zapisal Independent. Klub opozorilom, vsesplošno okoljsko krizo, uničenimi domovi, so se še vedno našli nekateri (teh je bilo 53), ki niso spoštovali popolne prepovedi, 47 pa naj bi vrglo tudi prižgane cigarete ogorke ali vžigalice.

Foto: New York Times

Poginilo skoraj pol milijarde živali, v naravi primanjkuje hranilnih snovi in vode za preživele

Ekologi z univerze v Sydneyu ocenjujejo, da je v požarih poginilo približno 480 milijonov živali (številka vključuje sesalce, plazilce in ptice, ne pa tudi žuželk), od tega 8000 koal. Koale se pred ognjem namreč ne morejo dovolj hitro umakniti.

Najmanj polovica edine populacije koal, ki se nahaja na otoku Kangaroo, ki je brez bolezni in velja za ključno za prihodnost vrste, bi lahko bila mrtva ali hudo poškodovana v uničujočih požarih. Statistika bo na žalost še narasla, ko se bodo požari umirili in bo dejansko možno oceniti realno stanje, so povedali strokovnjaki.

Avstralski naravovarstveniki opozarjajo, da so zaradi požarov mnoge vrste morda ali še bodo tudi izumrle. Med njimi predvsem populacije vrst majhnih vrečarjev ter vrsta črnih kakadujev, endemitov, ki se nahajajo na otoku Kangaroo.

»Mišim podobni majni vrečarji, so premajhni, da bi pobegni pred požari. Kljub upom, da jim je uspelo pobegniti, pa ni več hrane. Upamo, da jih bomo lahko uspeli nekaj rešiti«, je povedala Heidi Groffen, ekologinja in koordinatorka narodnega parka na otoku Kenguru. Čeprav so kakaduji vendarle uspeli odleteti, pa je problem ravno ta, da močno primanjkuje hrane, so zapisali pri Independent.

Foto: Twitter

Pepel črnega dima je naneslo tudi na ledenike na Tasmaniji in Novi Zelandiji, ki bi lahko še dodatno pospešil njihovo taljenje. Belina snega in ledu namreč odsevata sončno toploto in upočasnjujeta taljenje, vendar bi črni madež na snegu, zaradi večje absorpcije toplote, lahko to pospešil.

*Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2020 ob 10:12 čondraš gost

      Vsa čast vsem ljudem ki pomagajo, sploh živalim ki si same kaj dosti ne morejo pomagati . Pojavljajo se tudi neke novice o težnjah domorodcev in o njihovem zahtevku za poboj 10.000 kamel in tudi za poboje koal itd. Bizarno. Sicer pa sramota za Avstralijo in tudi za ves ostali Svet,nihče se ni pravočasno zganil, koliko živali, ljudi, rastlinja je uničenega . Čeprav s egre verjetno za načrtovane požige nekih manijakov, kljub vsemu so požari v tem obdobju v Avstraliji vsakoletni in da nimajo pripravljenega nekega načrta, nekih preventivnih ukrepov kako zajeziti požare je sramotno . Tudi sicer, država bi morala že prej aktivirati vojsko in rezerviste, tudi civilni prebivalstvo itd. Kar se pa tiče svetovne javnosti, ko v Aziji ali v Afriki treba letet in se nastavljat kameam pri kakšnem potresu ni da ni pomoči tem državam, od fizične do finančne, ko se gre za omenjeni požar ki lahko uniči vso Avstralijo pa je bore malo pomoči z držav ki so drugače pola ust humanitarnosti, sploh bi se tu opredelil na države EU-ja. Upam da se bo vsaj konkreten dež pojavil.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2020 ob 10:19 gost

      Kje ste zdaj tisti desničarski kapitalisti, ki trdite, da ne rabimo javnih uslužbencev - gasilcev, reševalcev, policistov, vojakov za reševanje ljudi. živali, premoženja, .........?? Tam je vse privat - le kako je lahko v eni najbolj privatnih državah sveta prišlo do takšne katastrofe? 2.600 gasilcev za tako veliko celino???? Kaj se vi hecate? Ali pa nisem dobro prebral.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2020 ob 9:24 či ti nisi bedak gost

        či ti nisi bedak, te pa je najveški procent gasilcev takšnih ka odijo v Cerkev, z vesi in oni bi naj bilij protiv sami sebe ?

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2020 ob 9:30 gost

        9:24 ....... kaj si sploh hotel napisati? Zberi se in napiši tako, da te bomo ljudje razumeli.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2020 ob 9:47 ti ne razmiš gost

      ti ne razmiš ka si sam napisal. Večina gasilcev je vernikov ka hodijo k meši, te so znamkar desni po politični pripadnosti in oni bi naj bilij protiv javnim gasilcom ? Tij si stvarno tele mamino.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2020 ob 10:35 gost

        Je s tabo vse dobro človek??? PREBERI SI ŠE ENKRAT MOJ KOMENTAR, DA BOŠ SPLOH RAZUMEL, DA SEM PISAL ZA AVSTRALIJO!!!!!!!!! V AVSTRALIJI NI JAVNIH GASILCEV. TAM JE VSE PRIVAT. KER NIMAJO JAVNIH GASILCEV, REŠEVALCEV, DRUGIH SEKTORJEV ZA REŠEVANJE KOT MI, NISO SPOSOBNI POGASITI ZAČETNIH POŽAROV, POTEM PA PRIDE DO KATASTROFE. 2.600 gasilcev za veliko celino kot je Avstralija, je kot pljunek v morje. Mala Slovenija ima veliko več gasilcev. NI VSE PRIVAT VEDNO NAJBOLJŠE. ŠTEKAŠ??

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2020 ob 21:18 ti ne razmiš gost

      Kje ste zdaj tisti desničarski kapitalisti, ki trdite, da ne rabimo javnih uslužbencev - gasilcev. VIŠ KAK SI FČESNJENI ? SPLOJ NE VEŠ KA PIJŠEŠ !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2020 ob 21:19 ti ne razmiš gost

        ALI SI PA NAGOVARJAL AVSTRALSKE DESNIČARE ALI KA ? NA POMURCI ?? TI SI VČESNJENI KAK MATI MARIJA.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.