https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na več kot tisoč slovenskih elektronskih naslovov poslana zlonamerna e-pošta

08.01.2020 ob 16:40  

Na več tisoč slovenskih elektronskih naslovov je danes, 8. januarja, prispela pošta z okuženo priponko, ki "ukrade" shranjena gesla, so sporočili z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost Sicert.


V primeru, da ste odprli zlonamerno datoteko, na Sicertu priporočajo takojšnjo spremembo vseh gesel na neokuženem računalniku.

V vsebini sporočila je bila zapisana zahvala za rezervacijo in prošnja po ogledu priloženega računa, ki pa je v bistvu okužena datoteka z imenom 202001.019887.DOC.img, velika 1216 KB.

Na Sicertu so zapisali, da gre za zlonamerno datoteko, ki po zagonu iz spletnega strežnika prenese dodatno škodljivo kodo in jo izvede. Virus vrste "information stealer" na sistemu poišče vsa shranjena gesla v brskalnikih, odjemalcih za elektronsko pošto, FTP klientih, programih za hipno sporočanje ter podatke pošlje napadalcu. Virus prav tako beleži pritiske na tipke in vsebino na odložišču.

Na Sicertu so opozorili, da je treba v primeru odprtja priponke in zagona datoteke izklopiti računalnik iz omrežja ter sistem pregledati s posodobljenim antivirusnim programom.

Priporoča se tudi takojšnja sprememba vseh gesel, tako shranjenih kot vpisanih v času okužbe. Gesla je treba spremeniti na čistem računalniku, so dodali na Sicertu.

Več informacij je dostopnih na tej povezavi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.