https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

To je beseda, ki je zaznamovala leto 2019

09.01.2020 ob 13:20  

Beseda, ki je zaznamovala leto 2019 je podnebje. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnost (ZRC SAZU) je danes četrtič zapored razglasil besedo leta 2019, ki je bila izbrana s spletnim glasovanjem.


Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki ZRC SAZU, portala MMC RTVS in Dela, je med več kot 300 predlogi izbrala deset finalistov, med katerimi je 563 ljudi glasovalo za podnebje. Na drugem mestu je beseda šarcizem (253 glasov), na tretjem mestu pa brezogljičen (243 glasov).

Deset finalnih besed, ki so se sicer potegovale za besedo leta je: brezogljični, milenijec, nebralec, novinec, podnebje, prisilka, skiro, šarcizem, trgovinska vojna in volk.

O podnebju in podnebnih spremembah je v zadnjih letih precej govora, saj klimatologi že dolgo opozarjajo na nevarnost podnebnih sprememb ter dvigu povprečnih  temperatur na Zemlji, različni scenariji pa kažejo, da se podoben trend lahko nadaljuje tudi proti sredini in koncu tega stoletja.

»Da je bila beseda podnebje med vsemi drugimi izbrana za besedo leta pomeni, da se tudi splošna javnost zaveda problema podnebnih sprememb. To nam daje upanje, da se bomo nanje lažje prilagodili kot družba in kot posamezniki. Odločen korak k blaženju podnebnih sprememb je zmanjšanje porabe energije in energentov«, je izbor komentirala Mojca Dolinar, vodja sektorja za analize podnebja na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Letos prvič je bila razglašena tudi kretnja leta, to je postala ustava, ki je prejela 29 odstotkov glasov in je bila izbrana pod okriljem zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. V posebnem natečaju za najboljšo pesem, sestavljeno iz top deset besed, pa je zmagal Klemen Berus.

Foto: rtvslo.si

Izbrane besede so bile posebej pomembne za iztekajoče se leto, hkrati pa ilustrirajo spremembe in dogajanja v jeziku, skozi katerega se zrcalijo spremembe v družbi, politiki, znanosti in kulturi.

Po izboru glasovalcev je leto 2018 najbolj zaznamovala beseda čebela, leto 2017 besedna zveza evropski prvaki, leto 2016, ko je izbor potekal prvič, pa beseda begunec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.