https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

To je naj neekološka osebnost leta po mnenju Alpe Adria Green

13.01.2020 ob 9:00  

Najbolj neekološko osebnost leta oziroma zmagovalca črne liste na področju okolja je po mnenju okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green vodstvo Slovenskih železnic, ki so si nelaskavi naslov prislužili predvsem zaradi nepripravljenosti na nesrečo tovornega vlaga, ki se je lani zgodila pri Hrastovljah.


Kot so zapisali v organizaciji, predstavlja kraški izvir reke Rižane, glavni vir vode za slovensko Istro, zaradi njegovega velikega pomena pa so bile sprejete varnostne cone z omejitvami dejavnosti.

Do iztirjenja tovornega vlaka na železniški progi Divača-Koper je prišlo junija lani. Ob nesreči, ki se je zgodila pri Hrastovljah, je iz njega izteklo 10.700 litrov kerozina. Kemikalije se sicer še niso pojavile v izviru Rižane.

"Izdelana je bila ocena ogroženosti, kjer so bile izpostavljene prometnice v prvi in drugi varnostni coni. Glede na to, da se dnevno prepelje tudi preko 100 vlakovnih kompozicij s skoraj tremi milijoni ton naftnih derivatov in drugih kemikalij, ter da predstavlja skoraj tri četrtine tovora na Slovenskih železnicah blago iz/za pristanišče v Kopru, bi pričakovali, da bo narejeno vse za zagotovitev varnosti," so bili kritični v organizaciji Alpe Adria Green.

Ob navedbah, da en luški evro ustvari sedem drugih, bi lahko po njihovih ocenah z ureditvijo kilometra lovilcev vzdolž proge na leto "že zdavnaj uredili razmere in bili pripravljeni na nesreče, kakršna se je zgodila lani poleti", poročajo pri STA.

Foto: arhiv Pomurec

»Če k temu dodamo dve opozorili, kot sta bili prometna nesreča na cesti med Kozino in Podgradom ter izpusti farme, je brezbrižnost toliko manj razumljiva,« so ostri.

Ob tem se čudijo, da se še ni pristopilo k zavarovanju izvira. "Še posebej je nerazumljivo, ker naj bi proga bila uporabljena tudi po izdelavi dodatne železniške proge iz pristanišča," so sklenili zapis.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.01.2020 ob 11:45 gost

      SŽ, nekaj so že krivi, kaj pa ministrstvo za promet, ministrstvo za okolje...pa še kakšno. Aja, Alpe Adria Green je financirana iz proračuna in je zato nekredibilna dajati bilo kakšne ocene.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.