https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Radencih okronali 24. Vinsko kraljico Slovenije

Radenci, 11.01.2020 ob 12:00  

Včeraj, 10. januarja 2020, je v hotelu Radin potekalo kronanje 24. Vinske kraljice Slovenije. V okrilju Pomurskega sejma, pokroviteljev in drugih visokih gostov sta novo kraljico, Ano Pavlin okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.


Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.

Z nagovorom pa se je od prestola poslovila Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019. Od januarja do decembra minulo leto je sodelovala na več kot 100-ih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

24. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2020 sta okronala  Aleksandra Pivec ter Janez Erjavec. Nova Vinska kraljica Slovenije, Ana Pavlin pa prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magistrskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer Turizem.

Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa.  Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

V novembru 2019 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in  v tujini. 

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, Vinski kraljici Slovenije 2020, čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje. Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh – Ford, Ljutomer, Murska Sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe avtomobila Ford Ecosport (Ecoboost Titanium).

Vino vinske kraljice Slovenije 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Marinčič, pokrovitelj kraljevskega vina. Svoji občanki, pa je ob zasedbi prestola 24. Vinske kraljice Slovenije 2020 ponosno čestital Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto.

Čestitala in nagovorila sta tudi Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije, pa ji je čestitala tudi 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017.

Čestital ji je tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane. Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega maričnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega. Prireditev je povezoval Stane Kocutar.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2020 ob 13:57 gost

      Velik in lep nosek. Ježeš, ježeš, ježeš - vsako leto slabše. Kdo to izbira in po kakšnem ključu?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2020 ob 12:12 gost

      Nič nimam proti promociji slovenskega vinarstva in kmetijstva nasploh, nasprotno menim celo, da bi v promocijo morali vložiti še več, vendar pa se mi vsi ti izbori takih in drugačnih kraljic (vinska, mlečna, medena.......) zdi kot nekakšna maškarada ali norčevanje iz vsega skupaj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.