https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Umrl je novinar, pesnik in pisatelj Ernest Ružič

12.01.2020 ob 11:15  

Ernest Ružič, ki se je rodil v Peskovcih na Goričkem je včeraj umrl v 79. letu starosti.


Ernest Ružič se je rodil 4. aprila 1941 v Peskovcih, osnovno šolo je prve štiri razrede obiskoval v Adrijancih, druge štiri razrede pa v Šalovcih. Po osnovni šoli je tri leta delal na kmetiji, naprej je šel na srednjo kmetijsko šolo v Rakičanu. Nato pa je začel študirati na mariborski pedagoški akademiji, usmerjen v študij slovenskega, srbohrvaškega in makedonskega jezika.

Za svojo poklicno pot si je izbral novinarstvo in se z njim ukvarjal od leta 1965, vseskozi pa je delal za RTV Slovenija. Sprva je delal kot dopisnik Radia Slovenija iz Pomurja, nato kot novinar v uredništvu oddaj za Slovence po svetu. Po letu 1980 je deloval kot dopisnik TV Slovenija iz Pomurja in redaktor TV oddaje Mostovi – Hidak. Bil je tudi stalni sodelavec TV oddaje Slovenci v zamejstvu, o Slovencih v Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

Poleg obsežnega novinarskega dela je bil tudi pesnik in pisatelj. Izdal je tri romane in osem pesniških zbirk, nekatere v sodelovanju z drugimi avtorji.

Leta 2011 ga je predsednik Republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge Republike Slovenije »za razvoj in ohranjanje Slovencev na Madžarskem in za ustvarjanje plodnih stikov in sodelovanja med Republiko Madžarsko in Republiko Slovenijo«.

* Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2020 ob 13:47 Porabje gost

      Pa ge je mrau? V Murski Soboti ali Ljubljani?

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2020 ob 20:22 gost

      Pozdravljeni Gost BUDALO ,če tebe ne zanima ,zanima tiste ,kateri vedo da je ta človek bil pošten in prijazen do ljudi,a ni pa nikoli ni bil tako hudoben kot ti Budalo.VSEM PA MOJE SOŽALJE

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.01.2020 ob 6:33 Maja gost

      Nazadnje sem govorila z njim, ko je bil lani na fizioterapijah v Radencih. Hvala za vse g.Ružič.Naj vam bo lahka domača gruda.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.01.2020 ob 12:10 Porabje gost

      Hej tij ko me zoveš budalo. Pozno san gospauda ružiča za toga bilo me zanima

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.01.2020 ob 14:25 Lendavski nadvojvoda gost

      Porabje,to pa ni lepo,da se od gospoda Ružiča nisi naučil vsaj malo ,delček,kulture,da pisanja tvojega niti ne omenjam.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.01.2020 ob 16:22 Porabje gost

      Man mobitel šteri furt mi pokvari pisanje, saj vejš ka tau je nej knjižni jezik

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.