https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji s trga umaknjeni trije fitofarmacevtski pripravki

15.01.2020 ob 6:00  

V Sloveniji bodo po dokončni prepovedi pesticidov klorpirifos in klorpirifosmetil na evropskem trgu s trga umaknjeni trije pripravki. Gre za Reldan 22 EC, Pyrinex M22 in Daskor 440. Slovenija je prepoved pesticidov na evropski ravni podprla.


Evropska komisija je prepoved obeh pesticidov dokončno potrdila v petek, potem ko so zeleno luč temu koraku prižgale članice EU. Odločitev sledi oceni Evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki je avgusta lani sporočila, da pesticida ne izpolnjujeta standardov EU za obnovitev dovoljenja za uporabo, saj imata lahko negativne učinke na zdravje ljudi.

Pesticida povzročata zlasti poškodbe dednega materiala ter delujeta toksično na živčni sistem, so sporočili iz Bruslja. Uporaba pesticida ima lahko po ugotovitvah Efse tako genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, kar potrjujejo epidemiološki podatki. Vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno, ni mogoče določiti, so poleti pojasnili v agenciji.

Komisija je v petek pozvala članice EU, naj z nacionalnih trgov umaknejo proizvode, ki vsebujejo ti snovi, podjetja pa imajo na voljo tri mesece, da se znebijo zalog izdelkov s klorpirifosom.

Pripravki, ki bodo prepovedani v Sloveniji, se med drugim uporabljajo za zatiranje škodljivcev na vinski trti (Reldan 22 EC, Pyrinex M22 in tudi Daskor 440) ter na krompirju, oljni ogrščici in nekaterih žitih (Daskor 440).

Uporabo izdelkov, ki vsebujejo klorpirifos, je sicer že pred to dokončno odločitvijo Bruslja prepovedalo osem držav EU, prepovedani pa so tudi v skoraj celotni ZDA.

Presežne vrednosti klorpirifosa so doslej zaznali tudi v hrani, uvoženi v Slovenijo, je junija poročal spletni portal Oštro.si. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v Sloveniji v šestih letih odkrila 165 vzorcev živil, ki so vsebovali ta insekticid. Z izjemo štirih vzorcev je bil pri vseh drugih sicer prisoten pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2020 ob 8:27 gost gost

      Sami slovenski politiki in strokovnjaki itak niso sposobni nič umaknit, kaj skoduje ljudem, To jim mora povedati Evropske agencije za varnost hrane (Efsa). Zakaj je glifosat še vedno v prodaji???

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2020 ob 14:07 Lendavski nadvojvoda gost

      Gorice špricaš,špricer piješ,te ti pa več ne stoji.No,ne od teh pripravkov,od vina,ki se ga nakrešeš.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.