https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Multimodalna mobilnost za kvalitetnejše življenje invalidov

15.01.2020 ob 13:00  

Projekt za multimodalno mobilnost oseb z različnimi oviranosti želi izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok, ki so ranljivi udeleženci v prometu. Projekt bo tem osebam zagotovil varno gibanje v prometu, so danes povedali sodelujoči pri projektu, ki ga financira ministrstvo za infrastrukturo. V projektu sodelujejo tudi Mestna občina Murska Sobota ter občini Ljutomer in Dobrovnik.


"Prizadevati si moramo, da bi invalidi in ostale ranljive skupine lahko živele samostojno in neodvisno življenje," je na današnji predstavitvi projekta poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. To je po njenih besedah pomembno tudi glede na to, da se prebivalstvo stara.

V projektu po besedah ministrice iščejo rešitve za čim bolj učinkovito vključitev slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih v procese multimodalnega prometa, s tem pa za večjo kakovost njihovega življenja. Prav tako so v projektu podane rešitve za varno gibanje in varne poti za šolajoče otroke in starejše.

Alenka Bratušek je spomnila, da v Sloveniji živi približno 170.000 invalidov, kar je 8,5 % celotne populacije. Če tem dodamo še starejše in družine z otroki, ki uporabljajo otroške vozičke, vidimo, da kljub velikim potrebam omogočanje multimodalne mobilnosti v našem okolju nikakor ni samoumevno. Cilj projekta je po navedbah ministrstva vpeljava standardiziranega sistema za fizično in digitalno dostopnost za ranljive skupine na celotnem območju države.

Projekt, ki ga vodi Geodetski inštitut Slovenije, želi denimo standardizirati zajem in obdelavo podatkov in podati seznam za odpravo ovir v prostoru, je povedal Roman Rener z inštituta. Aplikacija bo slepim in slabovidnim denimo posredovala, kje so fizične ovire in kje zvočni semaforji, gibalno oviranim pa, kje so parkirna mesta za gibalno ovirane in kakšna je dostopnost javnega objekta. Šolskim otrokom bo sporočila, kje so nevarna mesta na šolskih poteh, starejšim pa, kje so fizične ovire zanje.

Občine, ki sodelujejo v projektu, po njegovih besedah med drugim pridejo do seznama za odpravo ovir pri razvoju prostorske dostopnosti in do ocene o dostopnosti občinskih spletnih strani. 

Rezultat dvoletnega dela projektne skupine Geodetskega inštituta je enaindvajset zadovoljnih občin, s katerimi je Ministrstvo za infrastrukturo podpisalo dogovore o sodelovanju. Rezultati projekta so skupaj s pregledovalnikom podatkov podrobneje opisani na spletni strani, ki je bila posebej razvita za namen projekta (povezava).

Po besedah zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika projekt predstavlja primer proaktivne akcije in spreminjanja družbe z namenom, da bi preprečevali izključevanje. "To je smer, ki prinaša napredek," je prepričan. Projekt je v dopisu, ki so ga prebrali, pozdravil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Pri projektu sodelujejo tudi predstavniki ranljivih skupin. Janez Hudej iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske je za STA dejal, da se gibalno oviranim pri gibanju porajajo drugačna vprašanja kot tistim, ki nimajo težav z gibanjem. Pozdravil je možnost, da bodo odgovore o dostopnosti posameznih stavb in krajev, ki jih iščejo, lahko dobili v projektu.

Načrt za obdobje 2020/2021 predvideva naslednje dejavnosti: vključevanje novih ranljivih skupin in občin, testiranje metodologije in modela za starejše osebe v izbranih občinah, vzpostavitev modela vzdrževanja podatkov, razvoj sistema vključevanja uporabnikov ter povezovanje projekta z drugimi državnimi projekti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2020 ob 13:12 gost

      TLAKOVANA Slovenska ulica bo glih primerna za to? Jevšek kaj praviš?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.