https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letošnja suha zima ogroža rastline

21.01.2020 ob 17:00  

Agencija RS za okolje opozarja na posledice letošnje suhe zime. Skoraj tri tedne neprekinjenega suhega in sončnega vremena je namreč povzročilo, da se je površinski sloj tal precej izsušil.


Povsem drugače bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo, saj se pod snegom temperature tal običajno gibljejo okoli ničle ali pa so le malo pod njo. Snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje ter deluje tudi kot toplotni izolator, zato so posevki ozimnih žit in tudi druge rastline pod snegom zaščiteni pred nizkimi temperaturami.

 »Če snežne odeje ni, tako kot letos, pa je prezimovanje posevkov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebno ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanja ponoči«, opozarjajo pri Arsu.

Foto: Padavine severovzhodna Slovenija (Arso vreme)

Kot navaja Arso posledice opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic: »Velika temperaturna nihanja namreč lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih.

Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci.

Foto: Temperatura tal za Mursko Soboto (Arso vreme)

Pomembno je, da so zimzelene okrasne rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela rastline.

Dobra zaščita za sušo je tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja, le tako bomo zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo.«

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.