https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Največ groženj za zlorabo bančnih kartic je na spletu

22.01.2020 ob 11:15  

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svarijo pred zlorabami plačilnih kartic, še posebej na spletu. Potrošnikom so zato pripravili nasvete, s pomočjo katerih se lahko zaščitijo pred zlorabami.

Večina bank poroča o povečanem številu zlorab plačilnih kartic, največkrat so uporabniki oškodovani na spletu. Goljufi podatke pridobijo s prevaro, jih prestrežejo ali vdrejo v sistem banke ali trgovca.

Zlorabe so pogostejše na spletnih straneh brez ustrezne varnostne zaščite, nevaren je tudi tako imenovani »phishing«, pri katerem uporabnika zvabijo na lažno spletno stran, kjer z vnosom podatkov o kartici te preda goljufom.

Goljufi sporočila pošiljajo po elektronski pošti, SMS-sporočilih in celo po navadni pošti "v imenu" vaše banke, Pay Pala ali drugega ponudnika plačilnih storitev. Povprečen znesek zlorabe je 400 evrov. Tovrstno prevaro lahko hitro prepoznate po URL-naslovu. Lažna spletna stran bo morda zelo podobna originalni, a spletni naslov zagotovo ne bo enak.

V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT beležijo pogoste zlorabe v lažnih oziroma zavajajočih spletnih trgovinah, ki imajo izvor na Kitajskem. Na leto obravnavajo približno 200 takih spletnih trgovin, katerih življenjska doba je po navadi zgolj nekaj tednov.

Na ZPS opozarjajo, da vas banka ali drug ponudnik plačilnih storitev nikoli ne bo pozval k pošiljanju osebnih in kartičnih podatkov po telefonu ali elektronski pošti. Pripravili so tudi več nasvetov za varno uporabo plačilnih kartic.

Med drugim priporočajo, da plačila opravljajte le na varnih straneh z oznako "https" ter na straneh, ki uporabljajo sistem »3D secure« in »Verified by Visa«. Nakupe opravljajte na poznanih, preverjenih spletnih mestih in le tam, kjer od vas zahtevajo trimestno varnostno številko s hrbtne strani kartice.

Opozarjajo tudi pred spletnimi trgovinami, kjer so izdelki nerazumno poceni. Večjo varnost pa dosežete tudi z nastavitvijo limita na kartici in z uporabo predplačniške kartice za spletne nakupe.

Pomembno je tudi skrbno ravnanje s PIN-številko. Hranite jo ločeno od kartice, pri vnosu na bankomatu ali POS-terminalu jo zakrijte. Vsako zlorabo kartice pa takoj prijavite banki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.