https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Lahko v Sloveniji namesto 112 pokličemo 911?

23.01.2020 ob 14:00  

V Sloveniji imamo v primeru klica v sili na voljo številko 112, v ZDA pa je za to namenjena številka 911. Kaj se zgodi če v Sloveniji pokličemo na 911?

Številka 112 je univerzalna številka, ki jo primeru, da nujno potrebujemo medicinsko pomoč ali gasilce, lahko pokličemo v skoraj vseh evropskih državah. Če na to številko pokličemo v Sloveniji, bo klic sprejel eden od operaterjev v trinajstih centrih po državi.

Med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij se je po poročanju SiolNET razvnela razprava, da v Sloveniji deluje tudi klic na številko 911, ki jo za klice v sili uporabljajo v ZDA, saj je tak klic avtomatsko preusmerjen na številko 112.

Ta informacija sicer drži, a preusmeritev deluje izključno na mobilnih telefonih. Kot so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje, gre za v naprej pripravljen protokol v mobilnih telefonih, ki sproži klic v sili: »Z drugimi besedami, ko v mobilni telefon vtipkate številko 911, se sproži protokol za klic v sili, ki v Evropi pomeni klic na številko 112.«

Velja tudi obratno, če v ZDA pokličete 112, vas bo preusmerilo na številko 911.

V trinajstih regijskih centrih po Sloveniji so v letu 2019 prejeli skoraj pol milijona klicev (492.313 klicev) na številko 112, kar je povprečno 1.340 klicev na dan. V tem času so operaterji opravili tudi 242.582 povratnih klicev.

Leta 2018 so prejeli 499.592 telefonskih klicev na pomoč, kar je prek 1.380 klicev na dan. V letu 2017 pa je bilo telefonskih klicev na pomoč 519.098, kar je prek 1.400 klicev na dan.

Podatki iz prejšnjih let še razkrivajo, da je največ klicev na pomoč med osmo uro zjutraj in osmo uro zvečer. Operaterji se na 90 odstotkov klicev oglasijo v manj kot šestih sekundah, v 90 odstotkih pa je pogovor trajal manj kot 77,19 sekunde, najdaljši pogovor je trajal 128 sekund.

Klicev, ko gre za lažno prijavo dogodka, na katerega so napotene sile za zaščito in reševanje je dokaj malo, morda nekaj primerov na leto, še pojasnjujejo na upravi za zaščito in reševanje. Ker je o aktiviranju sil za zaščito in reševanje praviloma obveščena tudi policija, le-ta pri lažni prijavi sproži ustrezen postopek. V primeru lažne prijave gre namreč za kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.