https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zaradi posledic kajenja umre skoraj deset Slovencev na dan

31.01.2020 ob 10:00  

Danes, 31. januarja, obeležujemo svetovni dan boja proti kajenju oziroma dan brez cigarete, ki predstavlja možnost za vsakega kadilca ali kadilko, da preneha kaditi.


V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti, saj vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan. Od teh jih četrtina umre že pred 60. letom starosti.

Kajenje oziroma raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Je eden od najpomembnejših dejavnikov za razvoj številnih rakavih obolenj, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav.


Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sporočajo, da v Sloveniji kadi slaba četrtina odraslih oseb, pri čemer se jih kar dve tretjini želi odreči cigaretam. "Opustitev predstavlja velik izziv, še posebej, če to poskušajo sami." V mlajših starostnih kategorijah se sicer razširjenost kajenja zmanjšuje.

Mnogi posamezniki zaradi zasvojenosti z nikotinom težko prenehajo s kajenjem, še posebej brez pomoči, zato je v Sloveniji na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči, kot je brezplačna anonimna številka, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici, v zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov, spodbude pa so na voljo tudi preko spleta.

Z namenom preprečevanja začetka in spodbujanja opuščanja kajenja NIJZ uvaja različne ukrepe, kot sta uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete ter tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020 in uvedba dovoljenj za prodajo.

Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da v Sloveniji več kot polovica prebivalcev v starosti od 15 do 64 let še nikoli ni kadila, nekdanjih kadilcev je slaba četrtina, prav tako kadilcev. Kar 62 % kadilcev glede na statistične podatke pa želi kajenje opustiti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2020 ob 21:27 Lendavski nadvojvoda gost

      Bedarija, jaz ne kadim.Pljuča do amena,pri jetrih pa kiham.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2020 ob 7:00 Lendavski nadvojvoda gost

      Kaj pa mi,ki pred babami azil v gostilni iščemo?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.