https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija beleži največjo rast stopnje brezposelnosti v Evropski uniji

31.01.2020 ob 13:00  

Največjo rast stopnje brezposelnosti na letni ravni v uniji je po podatkih Eurostata zabeležila Slovenija. Na letni ravni je stopnja brezposelnosti v območju evra in v EU upadla za 0,4 odstotne točke. Po sezonsko prilagojenih podatkih je stopnja brezposelnosti v območju evra decembra na mesečni ravni upadla za 0,1 odstotne točke na 7,4 odstotka, v EU pa za prav toliko na 6,3 odstotka.

Stopnja brezposelnosti v območju evra je tako najnižja po maju 2008, v EU pa najnižja zabeležena doslej, kažejo objavljeni podatki Eurostata. Po njihovih ocenah je bilo decembra v uniji brez dela 15,475 milijona ljudi, od tega 12,521 milijona v državah z evrom.

V primerjavi z novembrom se je v uniji število brezposelnih zmanjšalo za 80.000 in v območju z evrom za 34.000. Na letni ravni sta bili ti števili manjši za 747.000 oz. 592.000.

Med članicami unije so imele najnižje stopnje brezposelnosti Češka (dva odstotka) ter Nemčija in Nizozemska (v obeh 3,2 odstotka). Najvišje stopnje so imele Grčija (16,6 odstotka v oktobru) in Španija (13,7 odstotka).

Na letni ravni so imele največje rasti stopnje brezposelnosti Ciper (s 7,4 na 7,6 odstotka) in Slovenija (s 4,4 na 4,6 odstotka), največje padce pa Grčija (z 18,5 na 16,6 odstotka) in Bolgarija (s 4,7 na 3,7 odstotka).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.