https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pri moških rak prvi, pri ženskah pa drugi vzrok smrti

04.02.2020 ob 11:45  

Na današnji dan, 4. februarja, obeležujemo svetovni dan raka. Strokovnjaki ob današnjem dnevu opozarjajo, da bi pomemben delež rakavih obolenj lahko zmanjšali že z ustreznimi preventivnimi ukrepi, kot so opustitev kajenja in izboljšanje življenjskega sloga.

 

Ob današnjem svetovnem dnevu boja proti raku na NIJZ na onkološkem inštitutu opozarjajo, da je v Sloveniji rak pri moških prvi, pri ženskah pa drugi vzrok smrti. Po podatkih registra raka je v Sloveniji v letu 2016 na novo z rakom zbolelo 15.072 ljudi, kar pomeni, da so vsakih 35 minut postavili novo diagnozo raka.

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za rakom vsako leto zboli okoli 13 milijonov ljudi. Število bolnikov z rakom pa se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se bo pogostost raka v svetovnem merilu do leta 2032 zvišala na 22 milijonov letno.

V EU vsako leto zaradi raka umre 1,3 milijona ljudi, 3,5 milijona pa jih je diagnosticiranih za to boleznijo, vendar je od 30 do 50 odstotkov vseh primerov raka mogoče preprečiti s preventivnimi presejalnimi programi, z zgodnjim odkrivanjem bolezni in zdravim življenjskim slogom.

"Pogosto se bolniki, ko izvejo za diagnozo, počutijo, da so izgubili nadzor nad svojim zdravjem in življenjem. Zdi se, da so v tem obdobju pogovori in svetovanje o zdravem načinu življenja, kot so prenehanje kajenja, zdravo prehranjevanje in pomen telesne dejavnosti, povsem odveč, a vendar močno vplivajo na izboljšanje z zdravjem povezane kakovosti življenja," so pri zbornici povzeli besede Ane Istenič iz sekcije medicinskih sester v onkologiji.

Kar 95 odstotkov primerov raka je posledica vplivanja in kombinacije različnih dejavnikov, med njimi dednih predispozicij, dejavnikov okolja in življenjskega sloga, le manjši delež pa je mogoče pripisati genetskim mutacijam, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Za zdravje prebivalcev je vse večji problem tudi onesnažen zrak v urbanih središčih, je opozoril podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo Miha Lovše. Večja slovenska mesta so namreč na repu lestvice evropskih mest po čistosti zraka.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.