https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bi zmogli biti ves teden brez mobilnega telefona?

06.02.2020 ob 6:05  

Od 3. do 9. februarja obeležujemo svetovni teden brez mobilnega telefona, ki opozarja na čedalje bolj naraščajočo uporabo te komunikacijske naprave.

Svetovni dan brez mobilnega telefona se zaznamuje od 6. februarja 2001. Vpeljal ga je francoski pisatelj Phil Marso. Letos ga tako obeležujemo že dvajseto leto zapored. Z leti se je ta dan razširil na tri dni in je potekal vsako leto od 6. do 8. februarja. V 2020 se je število svetovnih dni brez mobilnega telefona podaljšalo na ves teden, in sicer na dneve od 3. do 9. februarja.

Namen svetovnih dni brez mobilnega telefona je opozoriti na uporabe te naprave, ki po navedbah strokovnjakov vse bolj prerašča v novo obliko zasvojenosti. V 2008 se je v Združenem kraljestvu pojavil izraz nomofobija (ang. no-mobile-phobia), ki označuje strah oz. občutek tesnobe pred tem, da bi ostali nedosegljivi po telefonu.

Letošnje geslo svetovnega tedna brez mobilnega telefona se glasi »5G: napoved ujetosti?«. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da bodo mobilna omrežja pete generacije (5G) uporabo mobilnih telefonov še povečale.

Po podatkih Statističnega urada RS je imelo v 2018 vsaj en mobilni telefon 96 odstotkov gospodinjstev. Za primerjavo, v letu 2000 je imelo mobilni telefon povprečno vsako peto gospodinjstvo.

Zasebnih in poslovnih uporabnikov slovenskega mobilnega omrežja je bilo konec leta 2018 za petino več kot konec leta 2008. Uporabnikov slovenskega mobilnega omrežja je bilo ob koncu leta 2018 že skoraj 2,5 milijona, kar pomeni, da je bilo uporabnikov mobilne telefonije več, kot je bilo prebivalcev.

Za naprave za mobilno telefonijo je član gospodinjstva v Sloveniji v 2018 porabil povprečno skoraj 33 evrov, za mobilno telefonijo pa 162 evrov. V tem znesku niso zajeti vsi izdatki za mobilno telefonijo, saj je del teh vključen tudi v paketnih telekomunikacijskih storitvah.

V slovenskih mobilnih omrežjih je bilo v 2018 zabeleženih skoraj 4,7 milijarde minut oz. 78 milijonov ur odhodnega prometa. Posamezni uporabnik mobilne telefonije je govoril po telefonu povprečno 5 minut na dan (pri čemer je bil sam tisti, ki je poklical, kličoči).

Čas govorjenja po mobilnem telefonu se je v desetih letih podaljšal za polovico, število klicev pa je bilo za 5 odstotkov manjše. Posamezni uporabnik mobilne telefonije je v 2018 poklical povprečno 770-krat oz. približno dvakrat na dan.

Vsi uporabniki slovenskih mobilnih omrežij skupaj so v 2018 poslali skoraj 2,7 milijarde SMS-sporočil, kar je povprečno 7,4 milijona SMS-sporočil na dan. V 2018 smo tako poslali štirikrat toliko SMS-sporočil kot v 2008. Posamezni uporabnik mobilne telefonije je tako v letu 2018 poslal povprečno okoli 1.100 SMS-sporočil, kar je tri sporočila na dan.

Uporabniki slovenskih mobilnih omrežij so v 2018 poslali tudi 89 milijonov MMS-sporočil, kar je povprečno okoli 244.000 MMS-sporočil na dan. Število poslanih MMS-sporočil narašča, v 2018 se je glede na 2017 povečalo za petino.

V 2018 je bilo prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih skoraj 85 milijonov podatkov in je bilo približno 12-krat tolikšno kot v 2014. To kaže, da se je močno spremenil način komunikacije tako v zasebnem kot v poslovnem svetu.

Po mobilnem oz. pametnem telefonu komuniciramo na družabnih omrežjih, prek mobilnega telefona opravljamo vedno več aktivnosti tako v zasebnem kot tudi v poslovnem okolju. Za to pa tudi porabimo čedalje več časa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2020 ob 7:19 gost

      Neumno vprašanje. Zakaj bi pa bili cel teden brez mobilnega telefona?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2020 ob 11:20 gost

      Hehe to bi bila panika,še hujše kot včeraj ,ko je pač malo bolj zapihljalo ..To bi bilo zanimivo za gledat,kako bi tile telefon odvisniki tavali brezglavo ,po okolici...Prav kulturni šok bi doživeli,urgenca nima take kapacitete ,da bi sprejela vse te odvisnike

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2020 ob 18:53 .............. gost

      85% ljudi v norišnici momentalno pristane, gotovi čas posla

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.