https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Podatki o čakalnih dobah skoraj v polovici primerov niso pravilni

11.02.2020 ob 6:00  

Zdravstveni inšpektorat je lani opravil okoli 1900 pregledov na področju pacientovih pravic. Pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti so med drugim preverjali ustreznost vodenja čakalnih seznamov in ugotovili, da v skoraj polovici primerov podatki o čakalni dobi za posamezno storitev pri izvajalcu niso resnični in ažurni.

Pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti so preverjali, katere vrste zdravstvenih storitev izvajajo, ali so storitve povezane iz lokalnega v centralni informacijski sistem in ali so v centralni informacijski sistem povezani podatki o uvrščenih bolnikih na čakalni seznam za posamezno storitev.

Preverjali so tudi resničnost in ažurnost podatkov o čakalni dobi za posamezno storitev ter ali izvajalec zagotavlja termin za storitev, če je čakalna doba krajša kot 120 dni in izvajalec ne izvaja triaže napotnih listin.

To so lani preverjali v vseh 26 bolnišnicah, v vseh 73 zdravstvenih domovih, v sedmih naravnih zdraviliščih, v dveh javnih zavodih in pri 558 zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti s koncesijo, od tega 287 izvajalcih zdravstvene dejavnosti in 271 zobozdravnikih.

Inšpektorji so tako največ neskladnosti ugotovili pri resničnosti in ažurnosti podatkov o čakalni dobi. Podatke o čakalnih dobah so preverili za 10.498 vrst zdravstvenih storitev, neskladnih jih je bilo 4882 oz. 46 odstotkov. Andreja Mojškrc iz inšpektorata je za Radio Slovenija dejala, da so največ neskladij na tem področju ugotovili v splošnih bolnišnicah Murska Sobota, Brežice in Ptuj. Skoraj pri polovici so neskladja ugotovili tudi pri koncesionarjih.

Izvajalec zdravstvene dejavnosti mora v svojem informacijskem sistemu zagotavljati ažurne in resnične podatke o prostih terminih oziroma okvirnih terminih in številu uvrščenih na čakalni seznam ter druge podatke, ki jih posreduje v zbirko eNapotnica in eNaročilo, piše STA.

Inšpektorat je zaradi neskladnosti izdal 50 ureditvenih odločb, izrekel je 315 opozoril po zakonu o inšpekcijskem postopku in 316 opozoril po zakonu o prekrških. Poleg tega je izdal eno odločbo z izrekom opomina, eno odločbo z globo ter štiri sklepe o dovolitvi izvršbe in en sklep o denarni kazni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2020 ob 7:42 BOJK gost

      J***** je vašo skladnost pa neskladnost, sam imam praktične izkušnje glede predolgih čakalnih vrst, to je dejstvo, vi pa samo zavajajte in lažite narodi mafija pokvarjena.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2020 ob 9:10 gost

      kkk

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2020 ob 9:29 gost

      Najprej se vprašajte zaradi česa so čakalne dobe. Zakaj takrat, ko je bilo vso zdravstvo javno, ni bilo čakalnih dob? Zakaj so se čakalne dobe pojavile hkrati s privatniki in koncesionarji? Zakaj lahko privatnik dela dopoldan v javnem zdravstvu, popoldan v zasebnem? Zakaj Zdravniška zbornica ne dovoli več specializacij zdravnikov? Če bi bilo v javnem zdravstvu več zdravnikov ( šolamo brez potrebe ekonomiste, neke fakultete izobražujejo kader, za katerega se naprej ve, da ni zaposljiv, ker ni potrebe po tem kadru, -.................. ), bi v bolnišnicah lahko delali od operacij do vsega ostalega v dveh izmenah, več tudi drugega potrebnega medicinskega osebja, in ne bi bilo nobenih čakalnih dob. A del zdravstva ( predvsem zasebniki in koncesionarji tega nočejo, tudi Zdravniška zbornica ) tega enostavno nočejo. Ko samo pomislim, da je lahko Čebaškova predsednica Zdravniške zbornice, me vse mine. Zdravstveni, farmacevstski in zavarovalniški lobiji so premočni, da bi se lahko kaj veliko na bolje storilo. Že dve vladi sta padli zaradi tega, ker sta hoteli ukiniti zdravstvene zavarovalnice. Denar je pač sveta vladar.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2020 ob 9:38 gost

      Zakaj sem leta 1994 prišel na operacijo kile po dveh tednih, danes pa ..........? Takrat nas je bilo tudi 2 milijona prebivalcev kot nas je danes in manj doktorjev kot danes. Ni pa bilo zasebnikov in " dvoživk ". O ti lepa " demokracija ".

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 19:10 Lendavski nadvojvoda gost

        E,vidiš,te si šče mogel,pa su te operejrali,gnjes več nemreš,pa si nej družbeno koristen decu delati,Tak.Pa amen tudi.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2020 ob 11:04 gost gost

      v Avstriji sem bil v dveh bolnicah ( ne kot pacient), ljudi v čakalnici za vzorec, najbolj me preseneča da na hodniku nisem opazil nobenega zdravstvenega osebja. V SLO v hodnikih bolnic zdravstvenega osebja da ne moreš verjet, zelene, bele, vijolčne,...unifirme, vsi samo hodijo sem ter tja, ne vem zakaj, pa smo kljub temu z osebjem podhranjeni??? Mislim da je to tudi pokazatelj kako smo organizirani.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 11:24 gost

        Ne laži. Pozanimaj se raje, če drugod obstajajo " dvoživke ", ki uničujejo naše zdravstvo. Če bi ti bil hudo bolan v bolnici vsaj dva tedna, bi videl kako so naše medicinske sestre preobremenjene za nizko plačilo in ne bi takih klobas pisal. Še en bistven podatek, ki ga ti niti ne veš. V Avstriji gre za zdravstvo 14 % BDP, v Sloveniji 8 %. Zakaj?

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.02.2020 ob 11:47 gost

      ZASEBNI ZDRAVNIK NIMA KAJ DELATI V JAVNI BOLNIŠNICI!!

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.02.2020 ob 13:00 gost

      Se strinjam da v AUT namenjajo več denarja v zdravstvo, kar posledično vpliva na boljšo oskrbo in na manj obremenjene medicinske sestre, verjetno so normativi tam pošlihtani. Vprašanje pa je, zakaj tam ne vidiš oz. redko kdaj vidiš kakega zaposlenega na hodniku v bolnici, verjetno se ne skrivajo?

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 13:26 gost

        Ne moreš ti nekaj ocenjevati, ne da bi ti v bolnišnici preživel vsaj dva tedna. Takrat bi lahko primerjal Avstrijo in Slovenijo. In tisto tvoje pisanje o polnih hodnikih zdravstvenega osebja je čisto izmišljeno. Je pa res, da kdaj vidiš več teh dijakinj iz medicinske šole skupaj, ker so tam na praksi. Napiši koliko časa si preživel v bolnišnici v Rakičanu pa se lahko potem dalje pogovarjava.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 13:30 gost

        Kje le si ti toliko medicinskih sester videl na kupu? Ja, pa za sranje v našem zdravstvu so krive medicinske sestre in ne sistem " dvoživk ", mešanje javnega in zasebnega zdravstva, ......?? Ne ga srat.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.02.2020 ob 14:00 gost gost

      Žal sem preživel kar nekaj časa v bolnišnicah ( razne operacije), najdaljši čas 2 meseca skupaj v Rakičanu. Da se prav razumemo, ne kritiziram delo sester, ampak vsaka čast za delo, ki ga opravljalo. Tudi govorice, da če maš kaj, pojdi v LJ, je boljše kot v Rakičanu ne drži, moja izkušnja v Rakičanu je dosti boljša. Moje mnenje je, da je slaba organizacija dela ( eni izgoreli, eni pa ne vejo kam bi se dali). Zaenkrat še ločim dijaka od zaposlenega.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 15:23 gost

        Si ti sploh lahko zamisliš koliko denarja bi moral plačati v privatnem zdravstvu v Ameriki za vse tvoje operacije in za dva meseca ležanja in zdravljenja v bolnišnici?? Ko boš malo o tem razmislil, če si to sploh sposoben, potem kritiziraj naše javno zdravstvo, ki je v tebe zmetalo milijone evrov. Bo šlo? Ali še vedno ne razumeš*

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.02.2020 ob 14:46 gost gost

      Hvala bogu ne, nisem bil dalj časa v bolnišnici v AUT, videl sem pa večkrat hodnike v AUT in SLO. Tu se ne gre ali smo zadovljni delom medicinskih sester, ampak za čas, ki ga zaposleni porabijo ob sprehanju po hodnikih bolnice ( sem ne spadajo samo medicinske sestre), jaz npr. sem zaposlen v gospodarstvu, mene bi sigurno nadrajeni vprašal kaj se toliko sprehajam po hodniku.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 14:57 gost

        No, zdaj si vse povedal. Kako potem ti lahko primerjaš avstrijsko in naše, če tam nisi bil?? Tako na pamet, ker je naše javno, pa ga je potrebno šimfati. Marsikje pri nas v bolnišnicah tudi na hodnikih ne vidiš medicinskega osebja, kjer je dovolj prostora. Je pa normalno, da kjer ni prostora in je v enem majhnem hodniku 10 in več ambulant, da vidiš tam več osebja in več bolnikov. Pa s kom se jaz tu ukvarjam? Vidim, kako si ti tako prekleto zaposlen v gospodarstvu, če se non stop po bolnišnicah vlačiš. Samo en velki jezik, roke in glava pa zanič. Zdaj so tebi te uboge medicinske sestre krive za čakalne vrste? Pod cuk se vrži, nede škode.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.02.2020 ob 19:21 Lendavski nadvojvoda gost

      Eno povem,sistem je crknu ko so prišle prve bolonjske diplomirane sestre.Pametne,fine glupače,ki bi solile pamet dokturan.Babe nemarne,ki bi diktirale pravim medicinkam delovnim.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.02.2020 ob 19:44 Pika poka gost

      Dva največja glupsona , DF in LENDAVSKI NADVOJVODA pametujeta o zdravstvu .

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 19:59 gost

        V Ameriki najcenejše zavarovanje Obamacame stane 621 dolarjev mesečno. Iz lastnega žepa mora državljan tam plačati prvih 8.000 dolarjev zdravljenja. Oranozol stane tam 200 dolarjev, pri nas 5 evrov. Pri nas v Sloveniji je zdravljenje limfoma brezplačno, v Ameriki stane 300.000 dolarjev. Preberi si kakšen prispevek dr. Šebenika, ki dela v Ameriki. Ne nekaj na pamet kako je drugje vse zrihtano do pikice, pri nas je pa vse zanič.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:39 Lendavski nadvojvoda gost

        Se oproščam primarij doktorici,dotoreju(Pika poka),jaz Lendavski,se najavljam prvemu prostemu psihiču,rabim pomoč,prosim,glupson sem .

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.02.2020 ob 19:47 Ha , ha , ha gost

      Avstrija je svetlobna leta pred nami na vseh področjih , jasno .

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:06 Lendavski nadvojvoda gost

        Ha,ha,ha,tak je s tem,vzemi si neplačano malico pri Heimatdienstovcih,pa ne živi,ne prihajaj med nas,k materi štera te je skotila na sluvenskuj zemli,šteri si izdaj Slovenov,šteri si menje ud gnoja pu šterun kukudakaš.Izdajnik ti eden našuga pukulenja.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.02.2020 ob 19:56 Ha , ha , ha gost

      Pa ka se kurčiš brez veze , če si ti čoravi pa tak hodiš po svetu in živiš v nerealnem svetu je to tvoj problem , samo nemoj , da se kurčiš.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:25 Lendavski nadvojvoda gost

        Ha,ha,ha,pozabil si na etiko,in na to,da se pri nas,v Sloveniji ,katere gost si,ne izražamo primitivno po balkansko.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.02.2020 ob 19:57 gost

      V Avstriji ne boš dolgo na bolniškem ,kot si lahko privoščiš pri nas!!! Tam, če ne prideš delat ,čez nekaj časa te čaka delavska knjižica doma , neglede kako on kaj!!!! Nima veze će si za stalno ali začasno! Doživel na lastni koži! jebeš tujino ,tam si in boš vedno tujec!!!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.02.2020 ob 20:26 Ha , ha , ha gost

      Ka če bi se vidva loleka pol pismena odselila , stvarno sta debila , delam , pa živim v SLO , samo to še ne pomeni , da sem slep in neumen ko vidva , zdaj pa spizdita , jasno.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:31 Lendavski nadvojvoda gost

        Ha,ha,ha,tak,povedal si,če slep si,ne vem,da pa si človeček manjvrednosten,to pa.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.02.2020 ob 20:10 gost

      Kdor je pameten vee da v zdravstvu obstaja korupcija ,kot v vseh državnih ustanovah.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.02.2020 ob 20:19 gost

        Kdor je pa še pametnejši ve, da v drugih državah obstaja še večja korupcija. Samo tam korupciji ne pravijo korupcija ampak LOBIRANJE, ki je celo zakonsko dovoljeno.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.