https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V znanosti še vedno premalo znanstvenic

11.02.2020 ob 12:00  

Danes se obeležuje mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob tem zapisali, da je napredek pri uresničevanju zadanih ciljev za bolj uravnoteženo in vključujočo znanost na področju enakosti spolov v znanosti tako v Sloveniji kot tudi v EU še vedno prepočasen.


Resolucijo, s katero je bil vzpostavljen mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov leta 2016. Namen mednarodnega dneva je doseči polno in enako udeležbo žensk in deklet v znanosti.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki se ga vsako leto obeležuje 11. februarja, izpostavil pomemben prispevek slovenskih raziskovalk na področju raziskav in razvoja in opozoril, da je na vodilnih položajih v znanosti "še vedno premalo znanstvenic". "Četudi je število doktorandk skoraj izenačeno s število doktorandov, se v akademski karieri delež žensk zniža na okoli 17 odstotkov," je povedal minister.

V Sloveniji si po navedbah ministrstva prizadevamo ustvariti spodbudno in vključujoče ter etično raziskovalno okolje, ki bo dosledno upoštevalo načela enakosti spolov v znanosti. Napredek pri uresničevanju zadanih ciljev za bolj uravnoteženo in vključujočo znanost na področju enakosti spolov v znanosti pa je tako v Sloveniji kot tudi v EU še vedno prepočasen, so prepričani na ministrstvu.

"Pomembno je, da zagotavljamo enake možnosti za oba spola, da se intelektualni potenciali žensk ne bi več pozabljali, ampak bi se izkoriščali za pridobivanje novega znanja in posledično bolj kakovostnega življenja," so zapisali.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v prizadevanjih za spolno uravnoteženost na področju znanosti ustanovilo tudi komisijo za enake možnosti na področju znanosti. Kot je v pogovoru za STA pred mednarodnim dnevom opozorila raziskovalka in predsednica komisije Andreja Gomboc, je odstotek raziskovalk in deklet, ki izberejo tehniške in naravoslovne poklice, še vedno nizek, hkrati pa ženske nimajo enakih možnosti za razvoj kariere kot moški. K temu prispevajo tudi nezavedne pristranskosti, dvojna merila in spolni stereotipi.

Nizka zastopanost žensk in deklet v znanosti na naravoslovnih in tehničnih področjih po mnenju Gombočeve škoduje ne le tem vedam, ki izgubljajo talente, temveč tudi kariernim možnostim žensk, saj ta področja danes ponujajo veliko zaposlitvenih možnosti.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti je tako po njenih besedah priložnost, da se zavemo, da ženske bistveno prispevajo k reševanju velikih problemov človeštva v 21. stoletju in da jim je potrebno omogočiti polno udeležbo v znanosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2020 ob 14:43 gost

      Ne zamerite ženske, moški so pač pametnejši. Zakaj ženske ne delajo v rudnikih, pri polaganju asfalta, v mnogih drugih poklicih? Nehajte že s to namišljeno enakopravnostjo za katero se borijo neke iztirjene ženske. Naj gredo te feministke za 10 let delat v rudnik, za 10 let delat kot vzgojiteljice, medicinske sestre, ........ naj bodo matere številnim otrokom in ............ pa naj potem norije trajbajo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:06 I gost

        Kda boš ti rodil, pa boš mama, zdravnica, kuharica, pralka, prijateljica, itd. lastnomi otroki, te boš lejko primerjal naše delo z rudnikon pa asfalton pa tak dale, dokeč pa samo na kauči ležiš pa boj tiho. Delo samo po sebi je delo, delo mame pa je nad tem. Ampak ti tega ne razmiš, ker si samo moški!!!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2020 ob 20:40 gost

        20:06 ..... že tvoj komentar pove, da ženske še vedno zaostajate za moškimi. Precenjuješ samo sebe in podcenjuješ moške. V življenju sem verjetno opravljal pomembnejšo delo od tebe, do kruha in dobrega življenja sem spravil štiri otroke. Nega otrok, hranjenje, vzgoja, pomoč, ........ vse to sem delal kot njihov oče. Nisem imel časa za ležanje na kavču kot pišeš. Kot oče sem dal svojim otrokom vse, kar zgoraj omenjaš, samo jih nisem nosil v sebi in rodil. Malo smanji svoj preveliki ego in se zavedaj, da glede inteligence in pameti ženske pač ne dosegate moških. Žal za vas, a tako je. Potrnjeno povsod kamorkoli pogledaš in karkoli primerjaš.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2020 ob 15:26 gost

      TO JE GLIH TAKO GLUPO KOT, DA BI JAZ VPRAŠAL ZAKAJ NIMAMO VSI V EU ENAKIH PLAČ IN ENAKIH POKOJNIN SAJ SMO VENDAR ENAKOPRAVNI PO ZAKONIH.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2020 ob 20:15 Lendavski nadvojvoda gost

      Konec s tem prerekanjem.Zakaj?Moja je mene v drugem poskusu poriktala,torej... rednu san nouri.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2020 ob 20:46 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,ki praviš ,da babe pametne niso,pravkar si se definiral kot idiot,celo redno primitivno zaostali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2020 ob 20:51 gost

      Koliko otrok ima ta super pametna doktorca Andreja Gomboc? Kdo ve?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.