https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Na plan pokukali prvi znanilci pomladi

11.02.2020 ob 16:00  

S toplejšim vremenom in prebujanjem narave so na plano pokukali tudi prvi znanilci pomladi - zvončki in marsikdo se jih je že odpravil nabirat. Vendar bodite previdni pri nabiranju, saj vas bo lahko doletela denarna kazen.


Zvončki so trajnice in spadajo v družino narcisovk. Ponekod v naravi, ob Muri, ter po nekaterih vrtovih jih z malo sreče že sedaj lahko najdemo in občudujemo, vendar bodite pozorni pri njihovem nabiranju.

Denarne kazni za kršitelje

Zvončki so v naravi zaščiteni in so na seznamu zavarovanih vrst v Sloveniji – Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah - 2004, ščiti pa jih tudi CITES (Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami), ki prepoveduje nabiranje v naravi. Naša uredba za navadni mali zvonček prepoveduje nabiranje podzemnih delov in semen rastlin.

Inšpektor pa nas lahko oglobi tudi če naberemo preveč velik šopek, in sicer so kazni od 100 do 300 evrov za fizične osebe, pravne osebe ali samostojne podjetnike pa lahko udari še bolj po žepu - kazen lahko znaša tudi deset tisoč evrov. Zato jih namesto nabiranja, raje občudujte v naravi ter tako poskrbite, da jih bodo lahko občudovali tudi naši zanamci. 

V mili zimi, kot je letošnja, tako prvi znanilci pomladi že cvetijo, kmalu pa bodo na plan pokukale tudi druge spomladanske cvetlice. Hitro že januarja je zacvetela tudi leska, alergikom pa njen cvetni prah že povzroča nevšečnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2020 ob 17:51 Čergoli gost

      Od mene pa lahko dobi inšpektor bombo na čelo!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2020 ob 7:53 zvonček gost

      lepou, ka lepou, odlično. Prihaja pomlad in prihaja, hvala Bogu končno tudi nova vlada!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.02.2020 ob 20:02 ......... gost

      trobntice so cvetele na Števanovo, se pravi, ka de pomladi kmalu konec

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.