https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Rahljanje pravil glede celibata kot rešitev zaradi pomanjkanja duhovnikov?

12.02.2020 ob 10:30  

Papež Frančišek je danes v Vatikanu, objavil zaključke lanske škofovske sinode o Amazoniji in poziva k več misijonarjem na območju. Dokumenta Draga Amazonija je bil težko pričakovan, predvsem zaradi za mnoge spornega morebitnega rahljanja pravil glede celibata za rešitev vprašanja pomanjkanja duhovnikov v regiji.


V delovnem dokumentu škofovske sinode je Papež Frančišek predlagal, da bi pereče pomanjkanje duhovnikov reševali s posvečenjem "preizkušenih" ovdovelih ali poročenih moških (viri probati), ki so se izkazali s svojim življenjem in bi želeli postati duhovniki.

Predlog razdelil Cerkev

Po navedbah Sta, je bil med odločnimi nasprotniki posvečenja poročenih moških tudi Frančiškov predhodnik, papež Benedikt XVI. V Katoliški cerkvi rimskega obreda je za zdaj mogoče zgolj posvečenje neporočenih moških, ki se zaobljubijo celibatu.

Burna razprava

Papež je predlagal tudi, da bi ženskam v Amazoniji omogočili uradne (cerkvene) službe, a ne bi postale duhovnice.

V dokumentu Draga Amazonija papež tudi spodbuja vlogo laikov v cerkvenih skupnostih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2020 ob 15:05 gost

      Kaj, če bi pa nekaj cerkev zaprli, ker število vernikov pada? Pa iz vojske, zaporov in podobnih ustanov odstranili duhovnike. Ubijanje in vera ne gresta skupaj. Ali?

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2020 ob 20:53 Lendavski nadvojvoda gost

      Jezus trpij naprej,nauka in učenja njegovega je povozil čas brezobzirnosti,bogatenja ,nemorale,nečlovečnosti,pokvarjenosti institucionalne cerkve .Pravih sledilcev njega ,Jezusa,ni.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.02.2020 ob 19:08 gost gost

        Pravih sledilcev njega ,Jezusa, ni. Bolje oziroma bolj točno je, da je pravih sledilcev zelo malo !?

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2020 ob 19:12 gost

      naj malo omilijo pri tem kako postati duhovnik,krajši študij,pa lažji vstop ,do bogoslovja,pa jih bo tudi več,kandidatov,nekateri imajo veselje v tem,a se ga zaradi predolgega in zahtevnega študija otepajo.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2020 ob 1:32 Risto Kubura gost

      Marsikaj bi se dalo na temo o cerkvi povedati pa ne bom. Kaj bi o tem rekli Križarji, ki so služili cerkvi a so v eni noči bili ubiti, žrtve 400 - letne inkvizicije, žrtve pedofilije, pomoč nacistom v 2. svetovni vojni, le nekaj navedb iz zgodovine. Ogromno gorja je povzročila cerkev v zgodovini. Zagotovo ne vera v Boga ampak služenje instituciji. Marsikaj bi morali storiti, da bi to institucijo približali malemu človeku - verniku. Ampak tega ne zmorejo in nočejo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.