https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Visoka obremenitev s cvetnim prahom

20.02.2020 ob 11:30  

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je objavil opozorilo do 24. februarja, da v nižinah poteka glavna sezona jelše, obremenitve bodo v ugodnem vremenu visoke.

Sezona leske se je prevesila v drugo polovico, obremenitve bodo srednje visoke, lokalno lahko dosežejo visoko vrednost. Pojavljajo se srednje visoke obremenitve cipresovk in tisovk ter posamezna zrna nizko alergenih vrb, bresta, topola in srebrnega javorja. Na SV Slovenije je v zraku tudi cvetni prah jesena, navajajo pri NIJZ.

Lokalni vir cvetnega prahu leske in jelše se je močno zmanjšal, obremenitev lahko poviša transport zrn iz zaledja do visokih vrednosti. V zraku bodo posamezna zrna jesena, topola, vrbe in bresta.

Severni veter bo v petek nižal obremenitev zraka.

Dobro je vedeti, da imata jesen in oljka sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome, ko je v zraku cvetni prah jesena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.