https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Materinščina je temelj identitete in kulture naroda

21.02.2020 ob 15:00  

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco, je leta 1999 razglasila 21. februar za svetovni dan maternega jezika.

Mednarodni dan maternih jezikov obeležujemo od leta 2000 v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik.

Materni jezik je jezik, s katerim prvič pridemo v stik prek svojih staršev ali skrbnikov. Je jezik, ki je sestavni del naše identitete in najbolj neposreden izraz kulture. Materinščina je jezik, v katerem se najlažje izražamo, čustvujemo, razmišljamo, tudi sanjamo. Materni jezik se od uradnega razlikuje po tem, da v njem ne poteka nujno tudi pisno ali govorno sporazumevanje na področjih javnega življenja neke države. 

V slovenščini se danes sporazumevajo tudi državljani naših sosednjih držav ali skupine izseljencev v Avstraliji, Argentini, Ameriki in Kanadi, kar nakazuje, da je jezik kot živ organizem prisoten povsod po svetu in doma v naših srcih.

Jezik predstavlja značajno orodje pri ohranjanju kulturne identitete nekega naroda. Od rojstva, ko z njim prvič stopimo v stik, je jezik nepogrešljiv člen našega vsakdana. Tvori in oblikuje nas, omogoča nam nemoteno sporazumevanje ter nas spremlja vse življenje.

Demografski podatki Statističnega urada Republike Slovenije v zadnjih devetih desetletjih kažejo, da je raznolikost maternih jezikov med prebivalci Slovenije večja kot v preteklosti, hkrati pa se delež prebivalcev s slovenskim maternim jezikom vse od leta 1953 zmanjšuje.

Od leta 2002, ko so v popisu prebivastva zaznali več kot 40 različnih materinščin, se je v Slovenijo vsako leto priselilo od 10.000 do 30.000 oseb (toliko se jih je priselilo v letih 2008 in 2009), največ, skoraj polovica, iz držav, nastalih na ozemlju nekdanje skupne države; vsi pa prihajajo iz blizu 30 različnih držav. Ob predpostavki, da v Slovenijo priseljeni prebivalci v domačem okolju še naprej »živijo« vsak v svoji materinščini, lahko torej sklepamo, da ob slovenščini, materinščini velike večine prebivalcev Slovenije, »živi« še več kot 50 drugih maternih jezikov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.