https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Mali Nedelji uprizorili prleško gostüvaje, kakršno je bilo nekoč

Mala Nedelja, 01.03.2020 ob 6:00  

V Mali Nedelji je v petek, 28. februarja, potekala ponovna uprizoritev predstave Prleško gostüvaje.


Hudomušna gledališka predstava Kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja, ki poteka v celoti v prleškem narečju, je ponovno do zadnjega kotička napolnila kulturno dvorano v Mali Nedelji.

 

Prleško gostüvaje je prikazano takšno kot je bilo v Prlekiji, v času po prvi svetovni vojni. Takrat so ženitne gostije trajale več dni, na njih pa so vabili pozvačini.

S predstavo gledališčniki obujajo spomine na stare običaje, kako je ženin s svati prišel na nevestin dom in kako so mu pred pravo nevesto ponudili lažne neveste ter tudi kako se je nevesta poslavljala od doma in kako jo je ženinova mati sprejela v novi dom. Prikazano je tudi, kako so nevesti z glave snemali venec in kako sta mladoporočenca ob polnoči prvič zaplesala kot mož in žena.

Predstava je odlična priložnost za prikaz prleške ženitve, kakršna je bila nekoč, na eni strani polna krščanskih in čustvenih običajev, na drugi pa polna norčij, tudi na robu okusnega, ki so bile nepogrešljiv del veselega gostüvaja. Avtor besedila in režiser predstave je Tadej Murkovič, ponovitev pa bo potekala še danes, 1. marca, ob 19. uri.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.03.2020 ob 13:56 Lendavski nadvojvoda gost

      Prleki,naj vam bodo v poduk te ceremonije.Tou še nekak,samo babu ženitvanjsku nej na sebe vlejčti,te življenja več nega,te več moški ne živij.Šteri je pri mouči pubegnuti,da mu mlada eli stara čmiga z učmij za ženitev,naj bižij,naj se ne stavla,niti nazaj gleda.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2020 ob 12:18 gost

      ke štihali ste se tudi kaj? ausbiks pa čreva na plot,pa takše?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.