https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Začenja se 14-dnevna akcija Varnostni pas

02.03.2020 ob 13:30  

Danes se začenja 14-dnevna nacionalna preventivna akcija Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih. Po nekaterih podatkih bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar deset življenj. V akciji sodelujejo tudi najmlajši.

Cilj akcije je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč, so sporočili z agencije.

Akciji se bodo pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 76 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 10.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu.

S kreativno kampanjo, ki so jo zasnovali za akcijo, na Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo, da pripeti se, pomeni preživeti, pri čemer je odveč vsak izgovor, ki botruje temu, da si varnostnega pasu med vožnjo ne pripnemo. "Naj vozniki in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas in se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji," so izpostavili na agenciji.

Lanska statistika kaže, da skoraj polovica smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu. V prometnih nesrečah sta umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, deset med njimi ni bilo pripetih.

Na agenciji so opozorili, da varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Letos v akciji sodeluje tudi rekordno število skupin in oddelkov - kar 1241 z več kot 22.500 otroki. S projektom Pasavček otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.