https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letošnji slovenski teden boja proti raku opozarja na škodljivost kajenja

04.03.2020 ob 10:00  

Zveza slovenskih društev za boj proti raku prvi teden v marcu organizira teden boja proti raku. Letošnji že 37. slovenski teden boja proti raku z geslom »Brez kajenja bo več življenja« spominja, da je največji delež bremena raka posledica kajenja.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku in Onkološki inštitut Ljubljana sta ob tednu boja proti raku sporočila, da kajenje ljudem predstavlja večjo grožnjo kot novi koronavirus, ki se ga ljudje sicer bolj bojijo. Po njihovi oceni »bo letos v Sloveniji zagotovo umrlo več ljudi zaradi posledic kajenja kot zaradi novega koronavirusa«, sta zapisala.

Kajenju lahko pripišemo skoraj 15 odstotkov vseh novo ugotovljenih rakov v Sloveniji. Kadi vsak četrti prebivalec Slovenije, zaradi posledic kajenja pa v Sloveniji vsako leto umre več kot 3.000 ljudi.

Rak ostaja in postaja vse večji izziv v Sloveniji. Pri moških je rak od leta 2009 vodilni vzrok smrti, pri ženskah pa je na drugem mestu. Rak je v Sloveniji tudi vodilni vzrok prezgodnje smrti, saj je odgovoren za okrog 44 odstotkov vseh smrti pred 65. letom starosti. Rak je praviloma bolezen starejših, več kot 90 odstotkov vseh zbolelih je starejših od 50. let in več kot 60 odstotkov veh zbolelih je starejših od 65. let.

Foto: Fb Zveza slovneskih društev za boj proti raku

Ker se prebivalstvo Slovenije stara, se bo v prihodnje breme raka še večalo. Več kot polovico novih primerov raka lahko pripišemo staranju prebivalstva, preostale pa nevarnostnim dejavnikom, od katerih večina izhaja iz življenjskega in delovnega okolja. Okrog 40 odstotkov vseh rakov lahko preprečimo, najbolje preprečljivi pa so prav raki, povezani s tobakom.

Slovenija se je sicer s kajenjem dobro spoprijela, z nacionalnimi ukrepi za nadzor nad tobakom v letu 2019 se je namreč umestila že na 8. mesto lestvice nadzora nad tobakom med 36. evropskimi državami, še leta 2016 smo bili na 28. mestu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.