https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ta država je prva na svetu z brezplačnim javnim prevozom

04.03.2020 ob 6:05  

Luksemburg je postal prva država na svetu z brezplačnim javnim prevozom. Ukrep je del načrta za zmanjšanje gostote prometa, imel pa bo tudi socialne učinke, saj naj bi gospodinjstvom letno prihranil okoli 100 evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.


Ukrep, ki je začel veljati v soboto, je v prvi vrsti namenjen zmanjšanju gostote prometa, ki v Luksemburgu velja za zelo problematično. Luksemburžani se na poslovne poti v 47 odstotkih primerov odpravijo z avtomobilom, v prostem času pa s tem prevoznim sredstvom opravijo 71 odstotkov poti.

Gneča je še posebej velika v prestolnici te majhne države, kjer razmere dodatno poslabšuje dejstvo, da prebivalci že leta čakajo na vzpostavitev tramvajskega omrežja.

Brezplačni javni prevoz so doslej že uvedla nekatera mesta, v luksemburškem primeru pa gre po navedbah tamkajšnjega ministrstva za promet za prvo tovrstno potezo na ravni države.

V Luksemburgu je vozovnica za javni promet doslej stala dva evra. Še naprej bodo plačljive vozovnice za vožnjo v prvem razredu vlakov in na nekaterih nočnih linijah avtobusov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2020 ob 8:12 Gajdar gost

      5 let ima tudi Madžarska zastonj javni prevoz za upokojence tako domače, kot tudi za ostale iz EU (Orbana je kopirala SAB, zakon bi naj pri nasveljal od 1.7.2020,ne za mestni promet in je v nasprotju z pravom EU, saj velja samo za Slovece=Bratuškova ni dobro prepisala Orbana).

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.03.2020 ob 9:11 Bosanče malo gost

      Mah ne vem , govoriti , da je brezplačno je po moje zmotno , tak recimo tudi ti avtobusi , ki kao brezplačno vozijo upokojence v trgovske centre po MS., vse to na koncu nekdo plača , pa naj je to iz obč.ali drž.proračuna , torej naš davkoplačevalski denar.Pred leti je bil podatek , da stane Sobočanec cca.250.000,00 eur na leto

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.