https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Današnji svetovni dan poziva k ohranjanju celovitosti življenja na Zemlji

03.03.2020 ob 13:30  

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst, ki poziva k ohranjanju celovitosti življenja na Zemlji ter poudarja pomen trajnostne rabe naravnih virov. Hkrati pa tudi poudarja, da je zaradi človekovih aktivnosti in netrajnostnga družbenega razvoja ravno človek osnovni dejavnik, ki jo ogroža. 


Leta 1973 je bila ravno na današnji dan v Washingtonu sprejeta konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites), zato ga je leta 2013 generalna skupščina Združenih narodov proglasila za svetovni dan, ki je posvečen živalstvu in rastlinstvu ter njihovi ogroženosti.

Po ocenah naravovarstvenih strokovnjakov so se naravni ekosistemi skrčili za skoraj polovico, četrtina vseh vrst na svetu je ogroženih, okoli milijon vrst pa je že na robu izumrtja. Kot tudi poudarjajo na okoljskem ministrstvu so se v obdobju med leti 1970 in 2014 populacije rib, dvoživk, plazilcev, ptic in sesalcev, zmanjšale za kar 60 odstotkov, stanje pa se še slabša. 

Pestrost življenjskih oblik na našem planetu je posledica več kot 3,5 milijarde let evolucije, bogastvo vrst in ekosistemov pa že tisočletja ohranja človeško civilizacijo in razvoj, od zagotavljanja hrane za preživetje, materiala za obrt in gradnjo, do zraka, ki ga dihamo. Prosto živeče vrste se še danes uporabljajo za razvoj številnih kulturnih rastlin, v medicini, kozmetiki – so del sodobnega človekovega vsakdana, pa vendar, človek s svojimi aktivnostmi in v nenehni tekmi po »napredku in razvoju« ogroža biotsko raznovrstnost

Naša država sicer slovi po izjemni biotski pestrosti, saj je na njenem območju bilo dokumentiranih približno 15.000 živalskih vrst, 6000 rastlinskih vrst in 5000 vrst gliv, med njimi pa je tudi veliko endemičnih vrst, so še zapisali na ministrstvu za okolje. 

Ohranjanje prostoživečih vrst je vsekakor pred številnimi izzivi, saj jih pestijo številne nevarnosti med drugim izguba habitatov ter številne človekove aktivnosti, kot so prekomerna paša, kmetijstvo in gospodarski razvoj. Neposredno grožnjo za številne vrste predstavljata tudi nezakonit lov in trgovina s prosto živečimi vrstami.

Za učinkovito izvajanje konvencije Cites v Sloveniji skrbi medresorska delovna skupina za preprečevanje nezakonite trgovine z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, ki vključuje nadzorne službe (policijo, inšpekcijo in carino) ter upravna organa (ministrstvo za okolje in prostor ter Agencijo RS za okolje).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.03.2020 ob 14:43 gost

      Ja , mij gozdne sadike nabavljamo na Madžarskem ,ka naše gozdne uprave ne zmorejo nam mladovja preskrbeti!ge so tej resorji za mladovje ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.