https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Bela Szomi Kralj v murskosoboški knjižnici predstavil svoj pesniški prvenec

Murska Sobota, 07.03.2020 ob 16:00  

V četrtek, 5. marca, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev pesniške zbirke z naslovom Babjeverni pisani pes, avtorja Bele Szomi Kralja. 


Bela Szomi Kralj je učitelj na OŠ Domžale, rojen na Hrvaškem, večino svojih mladostniških let pa je preživel v Prekmurju. Poleg učiteljevanja je tudi pevec v glasbeni skupini Kontrabant, zeliščar in gobar, vodi tudi astronomske tabore v Šalovcih, organizator Etno rock festivala v Domžalah in še marsikaj.

Béla Szomi Kralj je v začetku novembra letos izdal svoj pesniški prvenec z naslovom »Babjeverni pisani pes«. Dr. Lajos Bence, avtorjev pesniški kolega, je o sami pesniški zbirki dejal takole: "Vsaka pesem je vsestvarnost. Tudi pesmi Bele Szomija Kralja so argumentirane v duhu stvarnosti oz. težnji po tem. Pesnik, čigar prvenec držimo v rokah, je vizionar, ki stoji z nogami na trdnih tleh, le tu in tam se oddalji od tal in takrat se mu rojevajo čudne misli, ki jih je mogoče napisati le v pesmih oz. poemah."

Kot prevajalec je Bela Szomi Kralj v slovenski jezik prevedel v številna dela pomembnih prekmurskih in madžarskih literatov, ki so izšla v šestih knjigah. S samim pisanjem pa se ukvarja že od osnovnošolskih, veliko besedil pa je ustvaril predvsem za glasbeno skupino.

Szomi Kralj o sebi kot učitelju pravi, da spodbuja ustvarjalnost in drugačne rešitve. Dopušča tudi, da ga otroci kaj naučijo, saj nekatere stvari bolje obvladajo, vendar ne mara lenobe. “Jaz sem učitelj, ki je strup za lenuhe”, dodaja. Ker se že od malega rad ukvarja tudi z glasbo je kasneje leta 1994 ustvaril glasbeno skupino pod imenom Kontrabant, ki je nastopila tudi tokrat. Moderator tokratnega literarnega dogodka je bil Andrej Hanžekovič. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2020 ob 17:21 Lendavski nadvojvoda gost

      Noro,poudarek na tem kje se je rodil.Je naš ,Madžar,Lendava,Trimlini,celo Banuta po rodbini.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2020 ob 19:16 gost

      Turbaš sranje ...daj spizdi z touf ramunikof v tri pm

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 19:24 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,pa kak si tak nouri,pa ge su te delali,kakši pugoji su bilij,ti je mamika bijla pud šmarnicuv,eli se je tvoj stari ud palinke privlejkeu.Nekaj bou na ten.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 19:41 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,ki talaš turbaše,pojasni ,ka si že tak pameten,kaj to je.No,pamet,štere nemaš,v roke.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2020 ob 12:02 gost

      Lendavski...turbaš je smradovina keri z sebof turbo nosi ka nitri devle ks fkradne...mađarski lopov z turbof v roki ...tu zdaj jasno turbaš lendavski ali ti naj v glavo vdatim z macolof?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2020 ob 12:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,nekulturen,med drugim je bila v "turbi"čebula,pa zabiu,za moč Vougra,ka ti je babico v nebesa spravu, tan negdi med kukarcuv.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.03.2020 ob 12:12 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,nekulturen,jaz za tebe ne rabim macolo,pesnica mi je zadosti.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2020 ob 12:32 gost

        Seronja turbaš...brez čebule in zabila ge tvojo v nebesa spravlan ...samo kita od 20 in tvoja plava v nebesih ...zdaj pa odjebi kreten mađaronski

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.03.2020 ob 14:59 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,ne hvali se,rajši ga enkrat mesečno operi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.03.2020 ob 9:23 gost

      Če pa v Soboti so bolj na pink, dosta pedrov je tam ka se med sabo rašijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.06.2020 ob 11:45 Bela Szomi Kralj gost

      Opozorilo Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora. Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.