https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poziv k odpravi vsakršne diskriminacije, neenakosti in neenakopravnosti

07.03.2020 ob 6:05  

Ob mednarodnem dnevu žensk, ki ga praznujemo 8. marca, varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva k odpravi vsakršne diskriminacije, neenakosti in neenakopravnosti na podlagi spola.

Čeprav sta se vloga in družbeni položaj žensk skozi zgodovino bistveno spremenila in se njihov položaj na globalni ravni izboljšuje, pa v povprečju še vedno niso enakopravne z moškimi. »Poklicna segregacija, dohodkovne neenakosti, nasilje nad ženskami, je le nekaj izzivov, ki jih moramo učinkoviteje nasloviti,« poudarja Peter Svetina in apelira, da s svojimi dejanji, vsak na svojem področju, prispevamo k ustvarjanju družbe enakosti za vse.

»Naše vedenje, ravnanja in sporočila močno prispevajo k temu, kakšna je oz. bo naša družba. Aktivno se lahko zoperstavimo pristranskosti, opozarjamo na stereotipe in predsodke, ali pa na neustrezne politike. Odločimo se lahko, da bomo prispevali k temu, da bodo vsi tisti, ki so diskriminirani ali marginalizirani v naši družbi enako sprejeti, ali pa držimo glavo v pesek in mislimo le nase in na svoje pravice,« poudarja varuh človekovih pravic.

Družbeni napredek se po njegovem mnenju kaže v skrbi za najranljivejše. Med njimi so še vedno starejše ženske, upokojenke, tudi takšne z invalidnostmi, ki so nemalokrat žrtve revščine, osame pa tudi nasilja. Spregledane so matere, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami in tiste, ki za otroke skrbijo same, pa pripadnice različnih etničnih skupnosti ali veroizpovedi in številne druge ženske, zato jim je breme skrbi treba olajšati z ustreznimi ukrepi in strategijami države. Nesprejemljive so tudi vse oblike nasilja nad ženskami; od ekonomskega do psihičnega, fizičnega in spolnega, od nadlegovanja, ki posega v dostojanstvo žensk, do prisilnih porok, ki so kaznive. Pri postavljanju meja do neželenih oblik ravnanja ali kršenja pravic ženskam ima pomembno vlogo ozaveščanje, opolnomočanje in izobraževanje, zato varuh Peter Svetina poudarja, da je jih je treba naslavljati tudi takrat, ko nas na to ne spomnijo različni mednarodni dnevi.

 

Kot poudarja, enakost ni zgolj vprašanje žensk, temveč je temeljno družbeno in ekonomsko vprašanje, ki je ključnega pomena za družbeno-ekonomski razvoj. »Svet je napredoval, toda enakost spolov je še vedno velik ideal. Čeprav so ženske v Sloveniji na splošno zadovoljne s svojim življenjem, pa je izzivov za polno uveljavljanje njihovih pravic še precej. Plačna vrzel med ženskami in moškimi je po podatkih Statističnega urada RS (SURS) sicer nižja od povprečja v Evropski uniji, a imajo ženske v povprečju še vedno nižje plače od moških, posledično pa tudi nižje pokojnine,« poudarja varuh človekovih pravic. Tveganje, da ostanejo revne je zato večje, s čimer se pogosto srečuje tudi slovenska nacionalna institucija za človekove pravice.

Po mnenju varuha je zato nujno odpravljati strukturne neenakosti. »K integraciji načela enakosti spolov smo se v Sloveniji zavezali s pravnimi in političnimi instrumenti na nacionalni in EU ravni, zato vse družbene akterje pozivam, da storijo vse za ohranitev kakovosti storitev in dostopnosti javnih zdravstvenih, socialnovarstvenih, vzgojno izobraževalnih in drugih služb, ki pomembno prispevajo k zagotavljanju enakih možnosti žensk in moških v družbi. Že dosežene ravni varovanja človekovih pravic pa ne gre zmanjševati za nobeno ceno. Treba si je kvečjemu prizadevati, da svoje pravice dobijo prav vse skupine prebivalstva,« še poudarja Peter Svetina.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2020 ob 6:45 gost gost

      zacnimo z izenacitvijo starosti za upokojitev.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 8:28 gost

        Potem ocitno to precej casa delajo socilisti, kot izgradnjo avtoceste. To se naredi v 1 letu, takoj. To se dela, tako da se ne dela.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 9:16 gost

        Ker moj komentar ni bil objavljen, ga bom na kratko ponovil. V zakonu ZPIZ - 2 ( napravila in sprejela ga je Janševa vlada leta 2012 ) je zapisano, da ima ženska za 40 let pokojninske dobe pokojnino v višini 63,5 % pokojninske osnove, moški pa za enake pogoje samo 57 % pokojninske osnove. Tega jaz nikakor ne razumem zakaj tako. ŽENSKE IN PETER SVETINA BI KAJ REKLI O TEM?? Peter Svetina bi kot varuh človekovih pravic zagristi v to kislo jabolko. Zakaj smo moški kot upokojenci manj vredni od žensk??? Ni to ustavno sporno?? O tem mediji nič ne poročajo. Le zakaj?

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2020 ob 8:10 čondraš gost

      Problem pri histeričnih lezbinjah je ta da ne ločijo med enakopravnostjo in enakostjo, one hkrati pljuvajo po moških in nas degredirajo in prikazujejo kot zlo, a hkrati zahtevajo skupna stranišča..debilizem brez primere. Neke zblojene na mamilih zrasle lezbične ideologije nimajo več vsebine. Če se gremo enakopravnost, potem se more spremeniti tudi razmerje med zaposlenimi na sodiščih kjer je 80 % žensk in v šolah, vrtcih, tajništvih itd...in seveda se more spremeniti tudi razmerje v rudnikih, pri zidarjih, cestnih delavcih kjer je 0 % žensk. Ljubice lezbaške, morete se odločit kaj bi rade, bile moški ali bi bile rade enakopravne moškim, mislim da nimate razčiščenih pojmov. Jaz moški imam povsem enako plačo kot moja sodelavka z enako delovno dobo, popolnoma nobene razlike ni med nama. Pa tudi vso življenje imam nad seboj šefice, pa nimam prav nobenega problema s tem, ne vem zakaj je v obratni smeri problem ? Problem žensk ste ženske, ne lotevate se na pravem mestu problema, ker ste favšljive, privoščljive in škodoželjne druga do druge. So pa normalno na SVetu moški ki sovražijo ženske, kot so tudi ženske ki sovražijo moške. Nič drugega ne počnete s svojimi lezbičnimi feminističnimi izpadi, kot da širite sovraštvo in nestrpnost med ljudmi.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 11:51 Damahaha gost

        Ne da se mi brati tvojih neumnosti, ker si nepismen (samo 1 primer - degredirajo nas - hahaha). Ne piši v 1. osebi množine, ker s tem žališ vse tiste moške, ki jih imamo ženske rade.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 13:32 čondraš gost

        Ne da se mi brati tvojih neumnosti, ker si nepismen (samo 1 primer - degredirajo nas - hahaha). Ne piši v 1. osebi množine, ker s tem žališ vse tiste moške, ki jih imamo ženske rade....debeli debeli, beri in razumi kar prebereš...gocvorim o lezbačah ki degredirajo moške, ne o tebi ki si transseksualec :) . Debeli, ne včasih, pogosto bi bilo dobro če bi bil enostavno, tiho ;).

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2020 ob 8:37 gost

      Mislim, da ta Peter Svetina ne živi v realnosti.To, karvon našteva, bi skoraj bolj držalo za moške, zlasti upokojence. Nisem še videl podjetja, ki bi za enako delo, z enako uspešnostjo, z enako delovno dobo, pod enakimi pogoji dela žensko plačalo manj kot moškega. Je pa problem pri nekaterih neuravnovešenih ženskah. Samo pogledal jo boš, pa te bo obsodila nadlegovanja in spolnega nasilja. In nekaj takšnih možač in lejzbač bi rado vodilo svet in si delalo pravice po svoji meri. Mislim, da je več potrebno dati na pravice in boljše življenje materam z otroci in družinam. Za ostale je kar dobro poskrbljeno in ne širite nekih izmišljenih laži. Kaj pa tisti ubogi moški, ki ga ženske doma pretepajo, se fizično in psihično izživljajo nad njimi?? O TEM PA NITI BESEDE. Ne zdaj, ne nikoli. Peter Svetina bi se moral zavzeti tudi za te moške. Se vam ne zdi?

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 8:57 čondraš gost

        Res je... Konec koncev je pozitivna diskriminacija postala glasko predmet sovražnosti zoper belopoltega moškega, vsi ga sovražijo, a hkrati bi vsi radi bili ON, bel moški. Ni to rahlo ironično ?

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2020 ob 9:55 Lendavski nadvojvoda gost

      Babe su noure,pameten moški jim prinese tejglin rouž,pa je eno leto mir.Z bonboniero si jih pa itak slejkeu.Tak.Pa amen tudi.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 10:49 čondraš gost

        Debeli kje si ti za časom, danes ji moreš kupiti Iphone, ne pa rože in bomboniero ;).

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 11:15 gost

        Čondraš, ne zamenjuj me z Lendavskim, ker nisva ena in ista oseba. Za razliko od vas nekaterih, se jaz na svojo ženo spomnim vsak dan. In vsak dan skupaj doživiva kaj lepega, včasih tudi kaj slabega. SREČA JE V MALIH STVAREH.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2020 ob 12:55 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,Lendavski sem jaz,tisti sposobnejši in inteligentnejši od tebe,zamaščeni kot ti pa tudi nisem.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2020 ob 13:29 Čondraš gost

        Debeli debeli, ti imaš edino možgane zamaščene, popolnoma nič drugega ;). Sicer pa lep poizkus odvračnja pozornosti ;).

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.03.2020 ob 13:30 čondraš gost

      Za razliko od vas nekaterih, se jaz na svojo ženo spomnim vsak dan. In vsak dan skupaj doživiva kaj lepega, včasih tudi kaj slabega...lepo da se spomniš na njo, če že živiš z njo :))))

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2020 ob 13:37 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,vidim,ven se mečeš tukaj,doma pa katastrofa tvoje možatosti,sicer pa nisem debeli,nisem ograček,poročen pa tudi nisem,torej nisem na dnu kot ti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.03.2020 ob 19:03 Lendavski nadvojvoda gost

      Čondraš,prinas Čundraš,ka je grdu,grinta,san te strejlu ka si nič,niti babe prave nemaš,či razmin.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.03.2020 ob 19:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,nej se spomniti na ženo,za rit ju zgrabiti,kūšnuti,tak.Eni nemamo te sreče,šče bouši smu,mamo ljubico.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.