https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Minula zima ena najtoplejših v zgodovini meritev

10.03.2020 ob 19:00  

Minula zima je bila v precejšnjem delu Evrope in tudi pri nas ena najtoplejših v zgodovini meritev. Zima je bila v Sloveniji nenavadno sončna, tudi padavin je bilo manj od povprečja.

Nadpovprečne temperature po celotni Evropi

Kot je zapisal Urad za meteorologijo in hidrologijo je vremensko dogajanje v minuli zimi bilo v Evropi v znamenju nadpovprečno močnega zahodnega zračnega toka nad osrednjim in deloma severnim delom celine. Zima je bila na ravni Evrope za kar 3,4 °C toplejša od dolgoletnega povprečja in s tem za kar 1,4 °C toplejša od doslej najtoplejše zime, leta 2015/16.

Minula zima v znamenju sonca in višjih temperatur

Minula meteorološka zima je glede na dolgoletne povprečne razmere izstopala zlasti po temperaturi zraka in trajanju sončnega obsevanja. V večjem delu Slovenije se je temperatura zraka ves čas gibala blizu ali nad dolgoletnim povprečjem, v gorah pa so se izmenjevala zelo topla in sorazmerno hladna obdobja.

Temperatura zraka se je večkrat povzpela daleč nad običajno vrednost, vendar pa razen izjem niso bili zabeleženi mesečni rekordi. K velikemu temperaturnemu odklonu je najbolj prispeval februar, a sta bila tudi december in januar večinoma precej toplejša od dolgoletnega povprečja.

 

Po nižinah najtopleje decembra

Po nižinah je bilo najtopleje sredi decembra, tako so npr. 17. decembra v Ljubljani izmerili 17,4 °C (decembrski rekord), na portoroškem letališču in v Dobličah pri Črnomlju je bilo 18,5 °C, v Mariboru pa celo 19,2 °C. Izrazito pretopla obdobja so bila tudi v februarju.

Tudi v visokogorju na Kredarici so v noči s 16. na 17. februar izmerili 9,7 °C, kar je največ v februarju od začetka meritev, leta 1955. Izrazitega mraza v zimi 2019/20 ni bilo zabeleženega nikjer po Sloveniji. 

V obdobju 1961/62–2019/20 se letošnja zima po povprečni temperaturi zraka v večini Sloveniji uvršča na drugo do četrto mesto. V preteklih desetletjih se je povprečna temperatura zraka pozimi dvignila za okoli 2 °C, zato zima 2019/20 ne odstopa prav močno od zadnjih nekaj zim.

Kar 41% več sonca od dolgoletnega povprečja

Pretekla zima je bila po padavinah mnogo manj izstopajoča, četudi so bile padavin časovno izrazito neenakomerno razporejene. V Alpah in Pomurju je bilo zimskih padavin približno toliko kot običajno, v ostalem delu Slovenije pa manj kot običajno.

Minula zima je bila predvsem nenavadna po trajanju sončnega obsevanja, saj je bilo na državni ravni za kar 41 % več sončnega vremena od dolgoletnega povprečja. Podobno kot ob doslej najbolj osončeni zimi, 1989/90.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.