https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na Antarktiki zabeležili prvi vročinski val v zgodovini

03.04.2020 ob 6:05  

Kot so sporočili znanstveniki antarktičnega programa so na Antarktiki zabeležili prvi vročinski val doslej. Na raziskovalni postaji Casey na območju Velike Antarktike so med 23. in 26. januarjem izmerili najvišje vrednosti najvišjih in najnižjih temperatur doslej. Pri tem so izrazil zaskrbljenost nad prihodnostjo tamkajšnje flore in favne.

Vročinski val je opredeljen kot trije zaporedni dnevi izjemno visokih vrednosti najvišjih in najnižjih dnevnih temperatur, med 23. in 26. januarjem so bile tako najnižje temperature pod lediščem, najvišje dnevne pa nad 7,5 stopinje Celzija.

24. januarja so izmerili 9,2 stopinje Celzija, kar je absolutni rekord na postaji ter za 6,9 stopinje višja temperatura od povprečne najvišje temperature na območju. Temperaturne rekorde pa so nato februarja izmerili tudi na drugi strani celine, na Antarktičnem polotoku, med tem ko so na argentinski bazi Esperanza so izmerili 18,3 stopinje Celzija.

Znanstveniki so opozorili, da bi spremembe lahko vplivale na svetovne vremenske vzorce, odtajanje ledu na tej celini pa povzroča dvig gladine morja na svetovni ravni. Soavtorica študije Dana Bergstrom je ob tem povedala, da bo letošnje vroče poletje imelo dolgoročne posledice za lokalne populacije, skupnosti in ekosisteme, ki so lahko tako pozitivne kot negativne.

"Večina življenja na Antarktiki je v oazah brez ledu, pri čemer je odvisno od tajanja snega in ledu za zaloge vode. Pri tajanju lahko nastane dodatna voda za te ekosisteme, ki poveča rast in reprodukcijo nekaterih organizmov, kot so nevretenčarji in mikrobi, preveč vode pa lahko spremeni sestavo teh skupnosti. Če se led popolnoma staja že zgodaj, pa bo v preostanku sezone suša", je dejala Bergstromova. Poudarila je, da vročinski val dokazuje, da podnebne spremembe vplivajo tudi na najbolj odročne predele Zemlje.

Antarkitka je med drugim dom številnim pingvinom, med katerimi so tudi cesarski pingvini, ki jim zaradi segrevanja ozračja in taljenja ledu grozi izumrtje.

*Foto: Twitter

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.