https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dan za spremembe 2020 – Dobro za ljudi in planet

04.04.2020 ob 12:00  

Danes v Sloveniji obeležujemo "Dan za spremembe", ki ga že 11. leto organizira Slovenska Filantropija, s pomočjo številnih prostovoljnih in nevladnih organizacij iz celotne Slovenije.

 

Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Vse od začetka pomladi leta 2010, s sloganom akcije "Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!", nagovarjamo prebivalce Slovenije, da zavihajo rokave in skupaj vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke. Več kot 115.000 posameznikov je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari "robi" so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, premagovali osamljenost, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k odpravi različnih oblik diskriminacije.

Zaradi vsem znanih izrednih razmer, ki jih je prinesel virus COVID-19, so bile vse akcije v okviru 11. Dneva za spremembe prestavljene na 19. september 2020. Ob tej priložnosti vabimo vse organizacije, da se prijavijo in sodelujejo v vseslovenski prostovoljni akciji. Rok za prijavo je 2. september 2020. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, ki je dostopna TUKAJ.

Akciji Dan za spremembe 2020 se pridružuje tudi nekaj Pomurskih organizacij, ki bodo pripravile svoje dogodke.

Društvo Kreativne Mladine Murska Sobota je s svojim projektom "Prostovoljci brez meja" (Erasmus+ Mladi v Akciji), v začetku meseca februarja prejelo županovo priznanje za naj prostovoljni dogodek v Mestni občini Murska Sobota za leto 2019. V društvu so pripravili prostovoljno akcijo "Z vrečko na sprehod", kjer že sedaj pozivajo mlade naj na sprehod vzamejo rokavice in vrečko za smeti. Cilj akcije je, mlade vzpodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa in ob enem skrbeti za naš planet. Vse kar morajo storiti je, da ob sprehodu v naravi pobirajo smeti in le te ob koncu fotografirajo, delijo na svojih socialnih omrežjih ter smeti zavržejo v ustrezni zabojnik za smeti. Z akcijo nas je seznanil koordinator projekta Marko Lenarčič.

Več o projektu "Prostovoljci brez meja" in akciji "Z vrečko na sprehod" lahko preberete na spletni strani društva TUKAJ.

RIS Dvorec Rakičan bo v sklopu Erasmus+ projekta "Ciganska duša" pripravil čistilno akcijo v romskem naselju Pušča. Delovna akcija bi morala potekati že danes, vendar je zaradi trenutnih razmer celotna aktivnost mladinske izmenjave "Ciganska duša" prestavljena na kasnejši termin. Mladi iz sedmih držav bodo v romskem naselju poskrbeli za označbe o pravilnem odlaganju in razvrščanju odpadkov. Vrtcu Romano in večnamenski dvorani v naselju bodo podarili tudi nove koše za smeti ter poskrbeli za donacijo igrač romskim otrokom. O akciji nas je obvestila slovenska udeleženka projekta Sanja Seršen in pozvala mlade naj spremljajo FB stran CultureCrash Erasmus+ TUKAJ, za več informacij o mladinskih projektih RIS Dvorca Rakičan.

Hiša Vzhajajočega Sonca bo v sklopu Erasmus+ projekta "Find your true colors" pripravila obisk zavetišča za živali, kjer bodo prostovoljci in udeleženci seznanjeni s pravilnim ravnanjem z domačimi živalmi. Nato bodo poskrbeli za sprehod s kužki iz zavetišča  ter živalim iz zavetišča v sodelovanju z drugimi organizacijami donirali hrano. Koordinatorica projekta Mladenka Šarkezi, poziva vse mlade, naj spremljajo FB stran organizacije TUKAJ za nov termin in se pridružijo akciji. "Sem velika zagovornica pravic za živali in zares pozivam vse, da skrbimo za naše domače živali in se ne odločamo za hišne ljubljenčke, če ji zares ne mislimo posvečati pozornosti prav sak dan", še poziva Mladenka.

Zavod Sofiz, bo pripravil druženje s starejšimi in sprehod z varovanci doma upokojencev. Zastopnica zavoda Aleša Bagari nam je povedala, da bodo v letošnjem letu poskušali čim več delati na mladinskih projektih in se vključevati v lokalno ter mednarodno okolje. Njihove projekte lahko spremljate TUKAJ.

Društvo Kreativne Mladine iz Murske Sobote je v sklopu projekta "Prostovoljci brez meja" pripravilo tudi kratko predstavitev zakaj bi morali prostovoljno delo bolj ceniti in kaj je pravi pomen prostovoljstva.

Najprej bi se radi zahvalili MO MS za priznanje, ki smo ga dobili za naš projekt "Prostovoljci brez meja". Projekt je nastal z idejo, da mladi spreminjamo svet, da pokažemo, da nam je mar za sočloveka. To tako nepomembno delo bi rekel nekdo, ki sedi doma in jamra nad stanjem v svetu, je predvsem najbolj plemenito delo, ki ga lahko človek opravi brez kakršnega koli plačila.

 

Pa vendar pomislimo, prostovoljno delo ni povsem brez plačila. Trud in vložen čas sta poplačana takrat, ko vidimo in se zavedamo, da smo naredili nekaj dobrega. Takrat, ko vidimo srečne in nasmejane obraze, ki smo jim pomagali. Pa naj bo to le pomoč sosedi, ki sama več ne zmore, pomoč pomoči potrebnim kot so socialno ogroženi, starejši in tudi ljudje, ki ne prihajajo iz našega lokalnega okolja. Vsak lahko naredi velik korak in naredi majhno spremembo, ampak za nekoga bo to zelo velika sprememba, ki mu bo spremenila življenje. Vse kar moramo storiti je, da poskusimo.

Vsi mi, ki opravljamo prostovoljno delo smo tiste spremembe, ki si jih želimo videti v svetu. Radi bi izrazili veliko zahvalo, da se trudite in nesebično pomagate pri risanju in sestavljanju koščkov našega mozaika dobrih del. Dolly Parton je nekoč dejala: »Da bi videli mavrico, se moramo najprej spopasti z dežjem. Pa da povzamemo in zaključimo. Prostovoljstvo in medsebojna pomoč je veliko več kot le dejanje, je način življenja in ljubezen do sočloveka, ki bi jo moral deliti prav vsak. Ko postanemo dobri ljudje le to ne pomeni, da smo postali nekdo ali nekaj, temveč, da smo na pravi poti. Pa naj bo to naša pot, ki jo ustvarjamo skupaj!    

TUKAJ si lahko ogledate promocijski video projekta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2020 ob 15:39 Lendavski nadvojvoda gost

      Deca,zrasli te,te pa te pokvarjeni,danes še idealisti,čez nekaj let kapitalisti.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.