https://www.saubermacher-komunala.si/
https://www.minicom.si/
http://www.gtz.si/
https://www.beltinci.si/
https://www.facebook.com/SR%C5%A0A-parketarstvo-in-trgovina-482767995154662/
http://www.m-energetika.si/index.php/o-podjetju/osnovni-podatki
https://www.pomurec.com/vsebina/50328/Za_praznike_se_zahvalite_na_Pomurec_com
https://www.obcina-kuzma.si/
https://www.puconci.si/
http://www.tisina.si/
https://www.facebook.com/Cvetli%C4%8Darna-Andreja-380603335338336/
https://www.gornji-petrovci.si/

GLOBALNO

Pahor in Jerkičeva v počastitev praznika dela nagovorila državljane

01.05.2020 ob 17:50  

 Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v počastitev praznika dela nagovoril državljane, ob tej priložnosti pa se je predsedniku republike z nagovorom pridružila Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Letos praznik dela, 1. maj, mineva v drugačnih okoliščinah, pa kljub temu nič ne izgublja na pomenu, je v osrednjem nagovoru v predsedniški palači v Ljubljani ob predsedniku republike Borutu Pahorju izpostavila Jerkičeva.

Jerkičeva: Virus nas je resnično vrnil h koreninam

»Pred 130 leti so se v Sloveniji prvič zbrali ljudje in organizirano zahtevali, da se skrajša delovni čas in se izboljšajo delovni pogoji. Tvegali so, da jih bodo preganjali oblastniki, policisti in vojska, kar se sicer ni zgodilo«, je spomnila Jerkičeva in dodala, da so v ZSSS želeli letošnji 1. maj proslavljati nekoliko drugače kot v preteklih letih.

"Želeli smo narediti drugačen praznik, nekoliko obrniti navade, nekoliko zmanjšati pomen, ki je bil bolj v druženju kot v razumevanju 1. maja. Želeli smo se vračati h koreninam," je pojasnila Jerkičeva. A da bo 1. maj tako zelo drugačen, si niso predstavljali. "Virus nas je resnično vrnil h koreninam," je dejala.

Izpostavila je predvsem številne pravice, pridobljene v zadnjih 130 letih - denimo 40-urni delovnik, volilna pravica žensk, uvedba pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja, navaja STA. "Uspeli smo priti do točke, ko je pretežni večini prebivalstva zagotovljena varna zaposlitev, zavarovanje za primer brezposelnosti, zdravstveno zavarovanje ter pokojnina. Težko pa smo zadovoljni, zato teh 130 let predstavlja le osnovo za vse, kar nas v prihodnje še čaka," je poudarila.

"Imamo 1,2 milijona ljudi, ki potrebuje državno pomoč, kar pove, da sistem ni pravičen. Vsi iščemo zavetje države, ko se kaj zalomi, ko je treba državo financirati, plačevati prispevke in davke, pa nismo tako enaki," je opozorila.

Virus je po njenih ocenah izpostavil tudi pomen javnih storitev: "V naslednjih petih ali desetih letih ne želim nikoli več slišati, da je treba zdravstvo ali šolstvo privatizirati. Samo od javnih storitev je v tem trenutku odvisno naše zdravje, počutje, to je področje, kamor bo treba vlagati veliko denarja."

»Koronavirus je pokazal tudi, kako hitro je mogoče skrajšati delovni čas, urediti delo od doma. Opozarja nas, da bo treba spregovoriti tudi o pravici do odklopa, ko delodajalcu delavec ne bo ves čas na voljo. Upam, da nas je to naučil in da čez dva meseca ne bo spet vse, kot je bilo«" je poudarila Jerkičeva.

Pahor poudaril pomen socialnega dialoga, zlasti v času epidemije

Pahor se je z Jerkičevo strinjal, da nas je koronavirus spomnil, kako pomembna je država. "Ni tu samo zato, da ima vojsko ali policijo. Je tudi socialna država, pravna država. Vsi ti temelji so pomembni, da ohranimo elemente pravičnosti, občutke enakosti, kar je pomembno za legitimnost neke skupnosti in da lahko ta skupnost ukrepa in rešuje probleme," je dejal predsednik.

Poudaril je pomen socialnega dialoga, zlasti v času koronavirusa. "Socialni dialog je mučen, je zahteven, mestoma nemogoč, pa vendar se socialni partnerji vedno znova vračajo k njemu, ker v urejeni demokratično državi s socialno-tržnim gospodarstvom brez njega ni mogoče dosegati konsenza o temeljnih usmeritvah države na trgu dela in na trgu kapitala," je navedel predsednik.

Partnerje v socialnem dialogu je Pahor pozval, da naj z največjo možno strpnostjo skušajo najti tako kratkoročne praktične rešitve, da bo Slovenija ostala konkurenčna in solidarna tudi v času po krizi.

Nenazadnje pa je predsednik izpostavil vprašanje družbene neenakosti. "Občutek nepravičnosti je lahko velik vir nevarnosti in nestabilnosti. Zato je treba storiti vse za to, da omogočimo približno enake pogoje vsem, da razvijejo vse svoje talente in si omogočijo človeka dostojno življenje," je poudaril. Slovenija mora zagotoviti, da največji del prihajajoče krize ne bo padel na ramena najšibkejših. "S tem bomo dobili velikanski moralni kapital za iskanje strateških rešitev za obdobje po krizi," je prepričan Pahor.

*Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenije)/Daniel Novakovič/STA

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   01.05.2020 ob 18:18 Lendavski nadvojvoda gost

   Lidija šče,ka pa te navodni prezident ka hodi kak bi mu musliči nabili kol v rit,ka se pa un slijni?Naj ide za blagajnu,naj se ne slika pred vulijtvami,...Puven,naj me pretirajvleju,nej je vrejden ka bi se zadnji pes Hidvéga pouscal na njeguvu tacu.

   5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   01.05.2020 ob 18:21 čondraš gost

   HAHAHA...današnji radio GA GA z Ivanom Galetom :)))) Bravo Hribar

   3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   01.05.2020 ob 18:33 Lendavski nadvojvoda gost

   Čundraš,me zanima nekaj, si se kak kreten že naroudu,eli si pa tou doubu v cerkvi?

   6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   01.05.2020 ob 18:40 gost

   Ka ma ta baba Jerkičeva guč držati, naj povej kakšno ma plačo, da jo ni sram naj se delat spravi.

   12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   01.05.2020 ob 19:30 Lendavski nadvojvoda gost

   Vsem prisotnim moram danes priznati da sem homoseksualec. Ne morem več prikrivati te moje sprevrženosti. Všeč mi je moška sralna luknja. Zelo.

   0 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    01.05.2020 ob 21:28 ritna lunja gost

    Lendavski .......... Te pa mi porini tvoj NOS v mojo sralno luknjo in boš zadovoljen

    3 4 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    02.05.2020 ob 1:55 Lendavski nadvojvoda gost

    Ti rit,piši kaj pametnega pod svojim nickom, sicer pa,nisem ti jaz tak primitiven kot ti,beda človeška.

    1 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    02.05.2020 ob 2:08 Lendavski nadvojvoda gost

    Aha,ti ki pišeš pod mojim nickom,prvič nisi moški,si baba,ki ga,jo,moški vznemirjajo.Najdi si natepača,izpolni si željo.Me pa veseli,da ste nekateri ob mojem pisanju dekadentno živčnostni,moje ime kradete,pa nič,se vidi stil pameti,kdor je dober ga primitivec ne more preseči.

    0 3 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   01.05.2020 ob 20:09 gost

   Poišči RIHARDA KNAFLJA,če ti diši sralna luknja

   11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   01.05.2020 ob 20:11 gost

   lendavski ti si pa postal kreten ko si stopil na LEVO stran ?

   12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   01.05.2020 ob 21:12 gost

   Pa debeli to ze dugo vemo, da si peder in okoli siris Hiv. Nesnaga pederska.

   9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   01.05.2020 ob 21:39 delavec gost

   Pa glij te maneken ma kaj za povedati o delu in praznikih doživljenski zabušant ka se šlepa v politiki kak molj .Ta baba pa tudi na položaju katerem ne rabi nišče biti .Prvi maj je bil pravi edino za časa Jugoslavije in takrat je bil delavec spoštovan in nekaj vreden .Danes pa je delavec izkoriščen zaničevan in dokler lahko dela je dobro ko ne more pa na cesto

   9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    02.05.2020 ob 9:00 prašiči gost

    Pa glij te maneken ma kaj za povedati o delu in praznikih, ki ni nikoli še nič delal, še manj pa naredil !!!

    8 1 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   02.05.2020 ob 8:29 gost

   Admin, zakaj dopuščaš nečloveške komentarje? Imej nek nivo komentiranja ali pa blokiraj komentiranje.

   2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    02.05.2020 ob 8:59 gost

    Haha, pomurec pa admin. To sta dva pojma, ki nikakor ne gresta skupaj, že kar nekaj let spremljam komentiranje na tem portalu, kljub temu še nikoli nisem zasledil kakega ukrepa glede včasih zares kar gnusnih komentarjev. Očitno ta portal ne pozna besede admin, komentarji pa so odraz razgledanosti in olikanosti populacije, ki živi na prekmurskih tleh. Najdejo se tudi izjeme med komentatorji, ki pa hitro obupajo in raje ne komentirajo več. Pomurec.com ima po vsem sodeč 2-3 plačane provokatorske osebe, ki jim s svojimi "komentarji" dvigujejo branost člankov. Edini resen portal v Prekmurju je Vestnik.si

    3 4 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    02.05.2020 ob 12:47 slokan gost

    8:29...........Ka pa tij sereš ? Kakšni ne človeški komentari ?Te pa ne pijši in se ne slini tu gor . Idi se Pahori pa toj babin v rit potegni .Marš.......

    3 0 Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   02.05.2020 ob 9:42 Lendavski nadvojvoda gost

   Gost,ne jemli mi pejneze,kak náj živin,ge náj zêmen za štrüco krüha?Tá portal pa mi nekaj dá...

   0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   02.05.2020 ob 11:58 Lendavski nadvojvoda gost

   Picmus,kultura,samo malo kulture.In kaj to je Picmus,picek si...?

   0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.