https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Starši, ki otrok ne bodo dali v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil

11.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok prim. dr. Polonca Truden Dobrin iz NIJZ ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Življenje se počasi vrača v normalne tirnice, je uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da je to nova normalnost, »kjer so nošenje mask, razkuževanje rok in ohranjanje socialne distance del našega vsakdana«.

S prejšnjim tednom so se odprli frizerski saloni, kozmetični saloni, terase barov in restavracij, čevljarske in šiviljske storitve, trgovine, sproščeni so bili ukrepi na področju profesionalnega športa. Danes se ponovno odpira javni potniški promet znotraj države. Prihodnji teden pa pričakujemo začetek odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal da je ministrstvo v sodelovanju s predstavniki izobraževalne in zdravstvene stroke, ravnateljev ter sindikatov pripravilo navodila za pripravo na odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov.

V ponedeljek, 18. maja, se odpirajo javni in zasebni vrtci. Delo naj bi potekalo v manjših skupinah, in sicer v prvem starostnem obdobju v skupinah 8 otrok in v drugem starostnem obdobju v skupinah 10 otrok. Starši naj v tej začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil, je poudaril Orehovec.

Za osnovne in glasbene šole je za 1. vzgojno-izobraževalno obdobje (1. do 3. razred) predviden datum začetka 18. maj v manjših skupinah do 15 otrok. Za 9. razrede je predviden povratek 25. maj v skupinah do 15 otrok. Za učence od 4. do 8. razreda pa bo še naprej potekalo izobraževanje na daljavo.

Posamezne učence od 4. do 8. razreda OŠ, ki so neocenjeni ali negativno ocenjeni oziroma imajo težave z izobraževanjem na daljavo, bo lahko šola od 25. maja povabila v šolo in z njimi izvajala dopolnilni pouk ter druge oblike pomoči.

Pouk instrumentov in petja, ki se v glasbenih šolah izvaja individualno, se bo od 18. maja dalje izvajal v prostorih šole, medtem ko bo pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko še naprej potekal v obliki izobraževanja na daljavo.

Za šole s prilagojenim programom in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami veljajo enaka navodila kot za OŠ. Te ustanove se po splošnih navodilih pripravljajo na odprtje s predvidenim datumom 18. maja.

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se te odprejo 18. maja. Dijaki nezaključnih letnikov nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo in srednje šole lahko organizirajo za njih dodatno učno pomoč, če so neocenjeni ali negativno ocenjeni.

Srednje poklicne šole in srednje strokovne šole lahko za svoje dijake ob ustreznih zaščitnih ukrepih organizirajo praktično izobraževanje v šoli, pri delodajalcu ali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru, če tega še niso izvedli.

Poleg vrtcev, OŠ in SŠ bodo 18. maja svoja vrata odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih.

Če se bodo vodstva višjih strokovnih šol odločila, bodo predavalnice in laboratorije delno ali v celoti odprle tudi te ustanove, ki lahko napotijo svoje študente na praktično izobraževanje pri delodajalcu.

Končno odločitev o datumu odprtja, predvidenim za 18. maj, pa bo vlada na podlagi aktualnih zdravstvenih in epidemioloških ocen strokovne skupine ministrstva za zdravje sprejela v drugi polovici tega tedna, je zaključil Orehovec.

O epidemioloških ukrepih za morebitno odprtje šol in vrtcev je v nadaljevanju spregovorila Polonca Truden Dobrin iz NIJZ. Izpostavila je, da bo odprtje staršem zagotovilo več časa za delo, ker pa obstaja tveganje za okužbo, so na NIJZ pripravili priporočila, ki se nahajajo na njihovi spletni strani.

Zavarovati želimo otroke in zaposlene, pri katerih je večje tveganje za neugoden potek bolezni in zaplete bolezni covid-19 je dejala in dodala, da pri določenih bolezenskih stanjih odsvetujejo, da bi se otrok vrnil v vrtec oziroma v šolo. V vrtec naj prihajajo le zdravi otroci in zaposleni, je poudarila.

Osnovni higienski ukrepi ostajajo: higiena kašlja in kihanja, povečanje fizične medsebojne razdalje, umivanje rok. Otroci v šoli lahko uporabljajo tudi razkužila, v vrtcu ne. Zaprte prostore večkrat dnevno temeljito prezračimo, če je mogoče, naj se ne uporablja javnega prevoza, v vrtec naj vstopajo le otroci, sestanki naj bodo elektronsko, je med drugim povedala Truden Dobrinova.

Zaposlenim v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih priporočajo uporabo zaščitnih mask. To je še posebej pomembno ob srečevanju s sodelavci in starši otrok. Za devetošolce in v srednjih šolah priporočajo uporabo obrazne maske ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite) izven matične učilnice in učne skupine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.